Knežević: DS preko mleka ruši Vladu Srbije!

- Pri tom su udarili na ono što je najosetljivije, a to je zdravlje stanovništva - rekao je ministar poljoprivrede, i ponovio da je mleko na tržištu Srbije bezbedno za upotrebu

  • 2

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević izjavio je da Demokratska stranka (DS) pokušava da trenutno stanje na tržištu mleka, zbog sumnje na pojavu veće koncentracije aflatoksina, iskoristi za rušenje Vlade Srbije.

- Pri tom su udarili na ono što je najosetljivije, a to je zdravlje stanovništva. Vidite te patetične rečenice (pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića) - ja neću svojoj deci dati da piju mleko. I ja imam četvoro deci i sada sam ja monstrum koji daje svojoj deci da piju mleko, a on ga neće dati - rekao je ministar poljoprivrede.

Knežević je istakao i da je čitav sistem bezbednosti hrane projektovala i instalirala DS, ali i podsetio da je od 2003. do sada za Nacionalnu referentnu laboratoriju u Batajnici potrošeno oko 15 miliona evra iz EU, a da ona još nije u funkciji.

- U ovih šest meseci, od kada sam ministar, nismo stigli da demontiramo taj sistem iz više razloga - rekao je on, i naveo da ga je u tome omelo namirenje ogromnih dugova iz prethodnog perioda prema poljoprivrednicima, katastrofalne suša i izrada sistemskog zakona o pomoći poljoprivrednoj proizvodnji.

Knežević nije isključio ni uticaj monopolista i lobija iz oblasti agrara na dešavanja i prezentacije u javnosti pojave aflatoksina u mleku.

- Ne mogu da verujem da je to došlo iz jednog centra. Možda nije slučajno što je akreditovana labarotorija (koja je za potrebe Pokrajinskog sekretarijata radila analize na prisustvo aflatoksina u mleku) iz Bečeja koja je vlasništvo "Viktorija grupe". Oni su monopolisti već više godina i na neki način utiču na tržište stočne hrane. Možda je i to razlog svega ovoga - rekao je Knežević.

Ministar poljoprivrede je ponovio da je "mleko na tržištu Srbije bezbedno za upotrebu i zdravlje ljudi nije ugroženo". On je naveo da Ministrastvo poljoprivrede nije objavilo imena mlekara i naziva mleka koja su povučena iz prodaje zbog sumnje na prisustvo povećane koncentracije aflatoksina, "jer bi bilo loše prema proizvođačima, zato što još nije dokazano da je to mleko zaraženo".

- Bilo bi nepravedno prema proizvođačima da utičemo na njihovu poslovnu politiku i da im onemogućimo da rade - kazao je on.

Knežević je kazao da rezultati superanalize spornih uzoraka mleka koji su poslati na ispitivanje u Holandiju mogu da se očekuju za nekoliko dana, ali nije naveo koliko uzoraka i iz koliko mlekara je poslato.

On je dodao da će, kada budu stigli rezultati, to mleko ili biti trajno povučeno i proizvođač će biti kažnjen ili će biti vraćeno u prodaju.

Knežević je rekao da je uzrok sumnje na pojavu veće količine aflatoksina u mleku stočna hrana i bolest kukuruza, i naglasio da je još jesenas država preduzela sve mere da ispita što veći broj uzoraka kukuruza i utvrdi koliko je zaraženo aflatoksinom.

- Inspekcija je utvrdila da je u pitanju šest odsto kukuruza i od 197 uzoraka, izdvojila četiri iz prometa i naredila da se unište - podsetio je ministar poljoprivrede.

On je kazao i da do sada nije bilo utvrđenog prisustva aflatoksina u uvoznom kukuruzu.

Knežević je naveo da su u toku vanredne kontrole i povećano uzorkovanje mlečnih prerađevina, mesa i jaja.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    20. februar 2013 | 16:39

    Knežević neka se mane partijskog prepucavanja već neka se pripremii za smenjivanje, posle povratka Vučića iz Nemačke

  • archibald

    20. februar 2013 | 18:15

    Ne mogu da verujem da se u jednoj ovako ozbiljnoj situaciji, ministar bavi politicarenjem. Bolje da objasnjava zasto nije saopstio rezultate analiza mleka i zasto Zavodu za javno zdravlje kao referentnoj ustanovi nije dato da odradi superanalizu, nego se to radi u Holandiji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA