Zeleni Srbije: Vlada da saopšti ko to lobira za GMO

Zeleni Srbije pozvali su Vladu Srbije da objavi ko čini lobi da se dozvoli proizvodnja, promet i upotreba genetski modifikovanih organizama (GMO)

  • 4

Zeleni Srbije zatražili su danas oštrije propise o zabrani proizvodnje, prometa i upotrebe genetski modifikovanih organizama (GMO), bez obzira na zahteve lobija i trgovaca GMO, i pozvali Vladu Srbije da objavi ko čini taj lobi.

- Zeleni insistiraju na rigoroznoj primeni propisa o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u hrani i na kažnjavanju svih onih koji su dopustili ishranu zaraženom toksičnom stočnom hranom i nisu blagovremeno reagovali, a znali su da postoje rizici - navodi se u saopštenju te stranke.

Zeleni su upitali da li je GMO lobi prisutan među nadležnima, koji su propustili da preduzmu preventivne mere za eliminaciju i smanjenje aflatoksina u mleku.

- Odgovornost onih koji su znali za mogućnost pojave gljivica u kukuruzu, i čija je dužnost da to znaju, ne može se pokrivati interesima drugih - naveli su Zeleni Srbije.

Zeleni su istakli da se u institucionalno uređenom društvu prvo preduzimaju nužne mere za zaštitu građana, pa se posle toga polemiše s političkim protivnicima, i da Vlade pada zbog takvih stvari, a u Srbiji se čak ni ministri ne osećaju odgovornim.

- Situacija sa aflatoksinom je još jedan dokaz da se Deklaracija za Srbiju bez GMO, koju smo predali Skupštini Srbije, mora usvojiti što pre da ne bi u budućnosti dolazili u situaciju da se nečiji interesi stavljaju ispred zdravlja građana. Pozdravljamo sve lokalne samouprave koje su taj problem prepoznale i proglasile svoje opštine za teritorije bez GMO (GMO free opštine) - naveli su Zeleni Srbije.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    23. februar 2013 | 20:53

    Krajnje je vreme da se zapitamo kakve sve otrove jedemo? Bravo za Zelene!

  • ostap

    23. februar 2013 | 21:32

    Ko su bre ova trojica? Ako su to zeleni - ccudo će naprave...

  • lora

    23. februar 2013 | 23:12

    Vidim da mnogi ljudi ne znaju sta je gmo i sta planiraju da urade od srpskog naroda! Truju nas polako Ali sigurno !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA