DOČEKAN GENERAL: Momčilo Perišić se iz Haga vratio u otadžbinu! (FOTO) (VIDEO)

- Pozdravljam Srbiju! Borio sam se za pravdu i istinu i drago mi je da je istina pobedila. Branio sam čast naroda i živote svojih saboraca - rekao je bivši načelnik Generalštaba VJ

  • 5

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, koji je oslobođen optužbi za ratne zločine nakon što mu je Apelaciono veće preinačilo presudu od 27 godina zatvora iz 2011. godine, sleteo je avionom Vlade Srbije na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u 13 časova.

General Perišić sa suprugom i sinom, koji su u sudnici Tribunala pratili izricanje presude, dočekan je skromno, za razliku od hrvatskih generala nakon njihovog oslobađanja iz Haga.

- Pozdravljam Srbiju! Borio sam se za pravdu i istinu i drago mi je da je istina pobedila. Branio sam čast naroda i živote svojih saboraca, posle toga sam se sa demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, a u Hagu sam branio svoju čast - rekao je Perišić po sletanju aviona iz Haga, i dodao da će tek razmisliti o daljim planovima.

Perišić je izjavio da je dokazao da uporan, istrajan i pismen general može da pobedi na više polja i da je njegova oslobađajuća presuda u Haškom tribunalu doprinos Srbiji na međunarodnom planu.

Perišić je, posle sletanja na beogradski aerodrom iz Holandije, rekao da je u Hag svojevremeno otišao da bi branio dostojanstvo i čast vojske, naroda i države kojoj je pripadao.

Kako je objasnio, uspeo je da to učini zahvaljujući timu vrsnih stručnjaka i na taj način dokazao je da uporan, istrajan i pismen general može na više polja da pobedi.

- To je moj skromni doprinos da Srbija dobije mesto na međunarodnom planu koje joj i pripada i da se konačno skine anatema sa našeg naroda o kršenju međunarodnog ratnog prava - kazao je Perišić.

U odboru za doček bili su Zoran Đorđević iz Ministarstva odbrane, Zorana Dimitrijević v. d. direktora Kancelarije za saradnju sa Hagom, kao i Milisav Čorugić, pomoćnik ministra pravde.

Pored njih, srpskog generala dočekali su i članovi familije, ali i komšije iz Koštunića, kao i njegovi ratni drugari i saborci.

Potpukovnik u penziji Dragoljub Stanišić, zamenik Momčila Perišića u vreme dok je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, dočekao je, kako kaže za Telegraf, prvi svog druga heroja i izljubio se sa njim.

- Prvi sam mom drugaru poleteo u zagrljaj i izljubio se sa njim. Presrećan sam, čak sam od tolikih emocija i zaplakao. Pravda je pobedila - rekao nam je on.

On, ipak, izražava žaljenje što više ljudi nije danas došlo na beogradski aerodrom da dočeka svog generala, kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj.

- Mnogi su danas trebali da budu ovde, jer ih je Momčilo svojim radom i te kako zadužio i ja to znam. Tužno je da cela Hrvatska dočeka na nogama Gotovinu i Markača, a da Srbija to isto ne učini - u dahu je izgovorio Stanišić.

On nam opisuje prvi susret sa generalom Perišićem, nakon njegovog oslobađanja.

- Izljubili smo se, izgrlili i tada mi je poručio: 'Dragane, rekao sam ti da ne brineš i da ću se brzo vratiti, uvek ćemo biti zajedno' - priča nam on kroz suze.

Brat srpskog generala Dragoljub Perišić kaže za Telegraf da njegovoj sreći nema kraja, i dodaje da je došao da dočeka srpskog junaka.

- Presrećan sam, to se izmeriti ne može. Pravda je pobedila. Oduvek sam ga podržavao i ovde sam došao ne da dočekam brata, već srpskog heroja i junaka - kaže nam on.

Podsetimo, apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora, i naložilo da smesta bude pušten na slobodu.

Izricanje oslobađajuće presude Perišiceva supruga i sin, koji su sedeli u prvom redu na galeriji glavne sudnice, dočekali su zagrljajima i poljupcima. Sam general Perišić i njegov glavni branilac Novak Lukić zagrlili su se u sudnici.

Momčilo Perišić je treći Srbin koji je oslobođen u Hagu nakon što su oslobađajuće presude izrečene Milanu Milutinoviću i kapetanu JNA članu "Vukovarske trojke" Miroslavu Radiću.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    3. mart 2013 | 06:46

    браћо, какав црни херој ??? то је издајник србскога рода

  • SSSS

    1. mart 2013 | 17:44

    E Srbi I Srbijo, gde ste na dočeku vašeg heroja...? Smetalo vam je što je cela Hrvatska bila na nogama kada su dočekali svoje heroje, a šta je sada sa vama, sram, šljajm i beda ste, I ništa drugo!!!

  • bajker

    1. mart 2013 | 22:34

    Ovaj sss je dobro rekao sramota niko da doceka naseg heroja zasto smo to sebi dozvolili pa oni su nasi kad cemo se mi sloziti e moji srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA