KOSOVSKA DILEMA: Srbi sa severa Kosova neće referendum?

Predstavnici četiri opštine sa severa Kosova odustaće od ideje da se građani na referendumu izjasne o Sporazumu iz Brisela i počeće sa prikupljanjem potpisa protiv njega

  • 16

Predstavnici Srba sa severa Kosova razgovaraće sutra sa predstavnicima Vlade Srbije o Briselskom sporazumu, dok na sastanak žele i Srbi koji žive južno od Ibra, a kako Telegraf saznaje, oni će na tom sastanku saopštiti premijeru i vicepremijeru da neće pristati na ponuđene uslove za održavanje referenduma i da će krenuti ka skupljanju potpisa protiv postignutog sporazuma.

 

Predstavnici četiri opštine sa severa Kosova koji se protive sporazumu sa Prištinom sve su bliži da odustanu od ideje da se građani Srbije o njemu izjasne na referendumu.

 

- Na sastanku sa premijerom i vicepremijerom Srbi sa severa Kosova će, ukoliko "uslov" oko referenduma Beograda ostane isti, saopštiti da odustaju od izjašnjavanja građana i počeće sa skupljanjem potpisa protiv sporazuma iz Brisela - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

 

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare poručio da je vlast spremna za referendum o sporazumu iz Brisela, uz uslov da se svi obavežu da će nakon njega prihvatiti odgovor većine.

 

- Razjedinjeni ne možemo mnogo. Ako postoji potreba, preispitaće se narodna volja, ali samo sa jednim ciljem i uz jedan uslov – to je da iz njega izađemo ujedinjeni, odnosno da se svi obavežu da će odgovor većine podržati na kraju – rekao je Vučić i dodao da raspisivanje referenduma više ne zavisi od njih, već od onih koji će dati odgovor na taj uslov i odlučiti da li će Srbija posle referenduma biti ujedinjena.

 

To znači, naveo je tada Vučić, da Srbi sa Kosova pristanu i da posle referenduma, u slučaju da sporazum bude prihvaćen, učestvuju u njegovoj implementaciji.

 

Vučić je naveo da je, kada je na sastanku sa Srbima rekao da je i pitanje "Da li ste za sporazum ili ne" prihvatljivo, jedan od predsednika opština sa severa Slaviša Ristić odgovorio: "može, ali nemoj ti da se uključuješ u kampanju".

 

- Rekao sam da to tako ne može. Moram da se uključim, jer hoću da kažem narodu da je to način da Srbija opstane, da ne budemo izlovani, da nam ne uvode vize i da prestane to da ne razgovaramo ni sa kim u svetu - rekao je Vučić. On je dodao da se mora postići dogovor sa Srbima sa severa, ali da se odluka rukovodstva zemlje o Briselskom sporazumu može menjati samo na izborima.

 

 

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas u SANU, na promociji projekta izgradnje Nano centra "Beograd" da bi bilo besmisleno postaviti na referendumu pitanje da li su građani za to da Kosovo ostane u sastavu Srbije, a svakako je nemoguće pristati na to da se omoguće višemesečne pripreme za taj referendum i da se u međuvremenu sporazum ne primenjuje.

 

- Ni mi ni Srbi sa severa Kosova ne treba da se postavljamo tako da zaustavljamo neke stvari koje moramo da uradimo. Mi ne želimo referendum kao pokriće ili da se ne realizuje ovaj sporazum, naprotiv želimo da se uspostavi jedinstvo - objasnio je Dačić.

 

- Rekli smo da nema nikakvih problema da se organizuje referendum ako će on pomoći da se uspostavi jedinstvo, a ako do toga neće doći ni posle referenduma onda se postavlja pitanje svrhe održavanja referenduma - kazao je premijer.

 

Podsetimo na sastanku prošle nedelje sa državnim vrhom bili su predsednici opština Zvečan- Dragiša Milović, Zubin Potok – Slaviša Ristić, Kosovska Mitrovica – Dragiša Vlašković, Leposavić Dragiša Vasić, načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković i zamenik direktora Vladine Kancelarije za KiM Krstimir Pantić.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    29. april 2013 | 16:10

    КОСОВО ЈЕ СРБИЈА !!!! бандо покварена

  • Aleksandar KM

    29. april 2013 | 22:08

    Miki@da sebi potpisemo smrtnu kaznu da bi vama bilo bolje? e Bogami nece da moze

  • Aleksandar KM

    29. april 2013 | 22:09

    Adem@samo ti sanjaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA