Da li je rekonstrukcija Vlade Srbije dovoljna?

Stranke vladajuće koalicije se, deklarativno, ne plaše promena u Vladi Srbije i ističu da su zadovoljne radom svojih ministara, dok je opozicija ujedinjena u oceni da rekonstrukcija neće biti od velike pomoći

  • 0

Rekonstrukcija Vlade Srbije, koja bi, prema najavama iz vladajuće koalicije, mogla da se dogodi u julu, "doneće novu energiju", smatraju predstavnici skupštinske većine, dok opozicija tvrdi da se problemi ne mogu rešiti zamenom pojedinih ministara.

Iz stranaka u skupštinskoj većini ističu da pre razgovora o rekonstrukciji treba analizirati izveštaje svakog ministra pojedinačno, najpre u njihovim stranakama, a zatim i na vladi. O rekonstukciji, dodaju, ne treba razmišljati pre 28. juna, kada se, kako tvrde, sasvim izvesno može očekivati da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU o punopravnom članstvu i niko nije spreman da pre toga "prozove" bilo kog ministra.

Zamenik šefa poslaničkog kluba SNS Zoran Babić kaže da će rekonstrukcije vlade biti, ali posle 28. juna, a da će naprednjaci tada održati i sednicu Glavnog odbora na kojoj će biti analiziran rad svih kadrova te stranke.

- Sve pre 28. bi bilo otežavajuće i opterećujuće, a o imenima ne bih da licitiram sem što bih pozvao sve naše partnere u vladi da se na sličan način ophode i prema svojim minsitrima i onima koje su predložili na sva ta mesta - rekao je Babić.

Portparol i poslanik SPS Ðorđe Milićević smatra da bi bilo neozbiljno licitirati imenima ministara pre nego što započnu razgovori unutar vladajuće koaliciije o rekonstukciji vlade.

- Osnovni parametar za rekonstrukciju neće biti istraživanje javnog mnjenja. Što se tiče SPS, mi smo, ukoliko se proceni, a procenjeno je unutar vlade da je neophodno ući u razgovore o rekonstrukciji, spremni i što se nas tiče rekonstrukcija je apsolutno moguća - rekao je on.

U stranci Rasima Ljajića smatraju da je rekonstrukcija vlade izvesna i da će se ona dogoditi u julu, pošto Srbija krajem juna dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU. Šef poslaničkog kluba SDPS Miodrag Mijatović kaže da je u politici vreme izuzetno važan resurs i da je njegov odgovor na pitanje da li će biti rekonstrukcije vlade - da.

- Moj odgovor je da , ali posle 28. juna, kada je sasvim izvesno da ćemo dobiti datum za početak pregovora sa EU. Tada moramo usvajati mnoge zakone iz evropske agende, vladi će trebati nova energija, novi ljudi i ne treba samo vršiti rekonstrukciju kod ministara, već i po vertikali. Svi oni su bili na probnom radu u trajanju od godinu dana, ko se dokazao može da nastavi dalje - rekao je Mijatović.

Ni Mijatović nije bio spreman da kaže koji ministar "nije prošao test u probnom periodu", rekavši da o tome može da se razgovara tek kada ministri podnesu izveštaj vladi i svojim partijama.

Za šefa poslaničkog kluba URS Vladimira Ilića mnogo važnije pitanje je da li vlada ima dobre rezultate, da li je dovoljno jedinstvena i da li ide u dobrom pravcu, a ne da li je potrebna rekonstrukcija.

- Vlada sigurno ide u dobrom pravcu, to je opšte uverenje građana i sva istraživanja pokazuju da ima vrlo visok stepen podrške građana. Što se tiče same rekonstrukcije, mi ne bežimo od razgovora sa našim koalicionim partnerima i insistiramo da se jasno definišu kriterijumi uspešnosti ili neuspešnosti nekog minsitra , njegovog ministarstva - rekao je Ilić.

Kada je reč o opoziciji, ona je jedinstvena u ocenio da rekonsturkcija neće doneti nikakvo poboljšanje i da su jedino izbori rešenje da se Srbija izvuče iz problema u kojima se nalazi.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović kaže da, sem napretka po pitanju Kosova i Meotohije i evropskih integracija i donekle borbe protiv korupcije, aktuelna vlada podbacije na svim poljima, a pre svega ekonomskom i socijalnom, što, po njegovom mišljenju znači da treba "izbaciti" iz vlade 90 odsto ministara.

- Smatramo da će najveća stranka pokušati da kapitalizuje podršku napravljenu nerealnim medijskim naduvavanjem borbe protiv korupcije i kriminala koja je bila selektivna i da ćemo na osnovu tog talasa i eventualnog dobijanja dautuma, koji mi podržavamo, pokušati da dobije ono što oni smatraju da je njihov istorijski maksimum - zaključio je Stefanović.

Za liberale je ključno pitanje politike koju je vlada forimilsala i rezultate koje je postigla, a ne pitanje rekonsturkcije. Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović rekao je da je za LDP ključno pitanje politike koju je vlada formulisala.

- Nije u ovom trenutku racionalno tražiti personalna rešenja koji će vladu učiniti efikasnijom, jer je ona napravljena na kompromisima koji nemaju nikakve veze sa potrebama našeg društva - smatra Jovnaović.

On dodaje da odgovor na stanje u Srbiji nije rekonstrukcija vlade, već promena politickog kursa zemlje, dogovor sa građanima i izbor vlade koja će imati podršku društva za ozbiljnu politiku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA