Brisel i Vašington razočarani zbog otkazivanja Prajda

Zbog zabrane Parade ponosa američka ambasada u Beogradu izrazila "veliko razočaranje", dok komesar za proširenje EU Štefan File smatra da su srpske vlasti propustile priliku da pokažu da poštuju temeljna ljudska prava

  • 31

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom i komesar EU za proširenje Štefan File izrazili su žaljenje zbog otkazivanje Parade ponosa u Beogradu, a američka ambasada u Srbiji saopštila da je "veoma razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže ovogodišnji skup LGBT aktivista.

- Stvarno mi je žao što Parada ponosa u Beogradu nije dozvoljena - napisala je jutros Malmstrom na svom tviter nalogu dodajući da bi održavanje parade predstavljalo dobru priliku da se pokažu poštovanje i tolerancija. Svoje razočarenje zbog zabrane Parade je, takođe putem tvitera, sinoć izrazio i komesar za proširenje Štefan File, koji je napisao da zabranom propuštena još jedna prilika da se demonstrira poštovanje za osnovna ljudska prava.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je "veoma razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže Paradu ponosa 2013.

- Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja su glavne vrednosti ljudskih prava, a njihova zaštita i osiguranje za svakog građanina su osnovna odgovornost svake demokratske vlade - navedeno je u saopštenju američke ambasade dostavljenom Tanjugu.

Ta prava su, kako se ističe, osnovna ljudska prava koja dele svi na osnovu naše čovečnosti i nisu rezervisana za bilo koju pojedinačnu grupaciju u tom društvu. U saopštenju se takođe osuđuju antidemokratske pretnje nasiljem protiv učesnika Parade i naglašava da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

- Ponavljamo našu snažnu i dalju podršku razvoju i jačanju demokratskih vrednosti u Srbiji i još jednom se obavezujemo da ćemo podržavati ljudska prava za sve - stoji u saopštenju.

"Otkazivanje Parade ponosa pogrešna odluka"

Srpske vlasti su propustile priliku da izraze poštovanje svih ljudskih prava i time naprave veliki korak napred, ocenili su danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i švedska ministarka za evropske poslove Birgit Ulson.

- Doneta je pogrešna poruka u pogrešno vreme na pogrešnom mestu - naveo je Kacin govoreći o odluci vlade Srbije da otkaže održavanje Parade ponosa u Beogradu.

Prema njegovim rečima, odluka Vlade će biti uključena u izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije koji je sada u fazi pripreme, a koji će biti konačno usvojen posle plenarnog zasedanja na početku iduće godine.

Devenport je ukazao da se od svih država kandidata za članstvo u EU očekuje da prihvate puno poštovanje osnovnih vrednosti EU, uključujući i pravo na okupljanje.

- Propuštena je šansa da se izrazi poštovanje svih ljudskih prava - ocenio je Devenport i istakao da Vlada Srbije treba da preduzme korake kako bi se pravo na slobodu okupljanja poštovalo u budućnosti i kako bi se izbeglo da Parada ponosa iduće godine bude i po četvrti put otkazana.

Izrazivši razočarenje jučerašnjom odlukom Vlade Srbije, švedska ministarka je ocenila da nijedna vlada ne može da bira koga ko treba da voli, nijedan političar nema pravo da određuje kakva nadanja i očekivanja bi trebalo da imamo.

- Ja verujem u Prajd - istakla je ona, ocenivši da je "sramno i nedopustivo" da se u evropskim gradovima LGBT osobe izlažu diskriminaciji.

Prema njenim rečima, Švedska je istinski naklonjena proširenju EU i iskren je prijatelj Srbije, ali podrška njene zemlje "dolazi uz neke obaveze".

- Srpske vlasti su mogle da naprave ogroman korak ka EU, ali su, umesto toga, i treću godinu zaredom odlučile da se Parada ne održi - zaključila je Ulson.

Goran Miletić, iz Organizacionog odbora Parade ponosa, rekao je da su o odluci o zabrani Prajda saznali od novinara.

- Smatram da, kao organizatori, makar zaslužujemo toliko da budemo obavešteni o ovakvim stvarima. Ali nismo imali nikakvog kontakta pre zabrane niti nas je neko zvao da nas obavesti zvanično o zabrani - rekao je Miletić.

On je najavio da će podneti žalbu Ustavnom sudu i da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    28. septembar 2013 | 10:44

    A jel ste razocarani sto ljudi nemaju sta dabjedu , sto nam deca gladuju , sto se tesko zivi? Samo bolesne stvari nam namecete. Sram da vas bude

  • Mr

    28. septembar 2013 | 10:34

    A kod vas kao imaju neka ljudska prava? Istina je da nijedna vera u srbiji to ne podrzava. Istina je da za nas to nije nikakvo ljudsko pravo! Ako imate tiko sabora i gledate na ljudska prava zasto ne dodjete i pomognete srbiji iz krize!!? Nego nam uzimate i poslednju crkavicu.

  • Srki

    28. septembar 2013 | 10:51

    I mi smo razočarani zato sto ste vi pederi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA