NIKOLIĆ - JOSIPOVIĆ: Hrvatska ne povlači tužbu za genocid! (FOTO)

Predsednik Srbije poručio je da bi povlačenje tužbi uspostavilo potpuni mir između dve države - Ako tužba opstane, moramo reći da smo imali i težih događaja među našim državama i narodima i moramo s time živeti - rekao je predsednik Hrvatske

  • 15

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da hrvatska vlada još nije donela definitivnu odluku o tome da neće povući tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da bi povlačenje tužbi uspostavilo potpuni mir između dve države.

- S hrvatske strane se očekuju još neke stvari pre konačne odluke - rekao je Josipović, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji posle sastanka Nikolićem.

Nikolić je prethodno u obraćanju novinarima tokom konferencije u jednom trenutku rekao da je Hrvatska odustala od tužbe za genocid.

- Ako tužba opstane, moramo reći da smo imali i težih događaja među našim državama i narodima i moramo s time živeti - rekao je Josipović, priznajući da tužbe za genocid mogu opterećivati odnose dve zemlje, ali je napomenuo da će pred sudom biti izneto mnogo istorijskih fakata koje "neće biti dobro čuti".

Hrvatski predsednik je, takođe, ocenio da bi eventualni sudski postupci mogli pokazati odnos obe strane prema žrtvama rata, i dodao: "Ostavimo vremena vladama da možda ipak nađu kompromis oko tog pitanja".

Predsednik Nikolić je izjavio da se on zalaže za povlačenje tužbi jer gleda u budućnost i smatra da je važno da Srbija i Hrvatska uspostave mir po mogućstvu za sva vremena.

On je podsetio da kada se u Srbiji komšije posvađaju oko međe često prestaju da govore, ali da dobri prijatelji ne idu pred sud, već rešavaju sporove bez suda.

Povlačenje tužbi, prema njegovim rečima, ustanovilo bi potpuni mir između dve države, a u suprotnom, ako tužbe dospeju pred sud, kakva god bila presuda, uveren je da neko time neće biti zadovoljan.

- Srbija želi mir i projateljstvo sa svim državama na svetu, a posebno sa prvim komšijama - poručio je Nikolić, i dodao da treba zatvoriti gvozdena vrata prošlosti i izvući ono dobro što je zajedničko, poput zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Nikolić je rekao da i on i njegov hrvatski kolega daju punu podršku vladama u rešavanju otvorenih pitanja, unapređenju bilateralne i ekonomske saradnje, ističući da je Srbiji stalo do otopljavanja odnosa pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj.

Predsednik Srbije je kao najveće probleme u odnosima dve zemlje naveo pre svega nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma, česte slučajeve ugrožavanja bezbednosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima...

On je, takođe, rekao da postoji izražena pojava etnički motivisanih sukoba i govora mržnje protiv Srba kao i da u pojedinim županijama nema škola srpske nacionalne manjine, nego samo na srpskom jeziku, kao i da ne postoji redakcija programa na srpskom, a da opterećuju problemi povratka imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Želimo otvoreni i konstruktivni dijalog... Uveren sam da smo napravili iskorak ka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske - poručio je Nikolić, i dodao da je važno što Hrvatska podržava Srbiju u procesu evropskih integracija i unapređenju regionalne saradnje.

On je rekao da je potrebno definisati vremenski okvir za rešavanje otvorenih pitanja i da međudržvane komisije i radne grupe, koje rade na konkretnim pitanjima, treba ubrzano da nastave posao.

Hrvatski predsednik je istakao da je napravljen napredak u brojnim segmentima i da to pokazuje da Srbija i Hrvatska mogu bolje, ali je i naveo niz problema u odnosima dve zemlje, naglasivši da je ipak najvažnije da se reši pitanje nestalih.

- To je vrhunski problem, moralni i pravni - rekao je Josipović, navodeći da je rešavanje tog pitanja pretpostavka konačnog i punog sređivanja odnosa dve države.

Josipović je naveo da Hrvatska traži 1.689 osoba, 953 nestalih u periodu između 1991. i 1992. godine, pretežno Hrvata, i 736 nestalih 1995. godine, pretežno Srba, i dodao da se podaci o nestalima mogu naći i iz izvora u Srbiji i ponovio da je to pitanje suštinsko.

Konstatovao je da su dve vlade zastale kod rešavanja pitanja granica, pomenuvši da ukoliko taj problem ne bude mogao da se reši, treba koristiti iskustvo koje je Hrvatska imala sa Slovenijom, gde je upotrebljen mehanizam međunarodnog prava.

- Pitanje granica ne može ostati zauvek otvoreno - poručio je Josipović, dodavši da Hrvatska nije zadovoljna ni načinom na koji se razrešava pitanje sukcesije.

Pomenuo je i da slične probleme kakve ima srpska manjina u Hrvatskoj, a o čemu je govorio Nikolić, ima i hrvatska manjina u Srbiji, ali i je posebno ukazao da je problem izbeglica zajednički.

Navodeći da je mali broj izbeglih iz Hrvatske u Srbiji, ali i da ima 40.000 Hrvata koji su izbegli iz Srbije i većinom se nisu vratili, Josipović je istakao da, osim što su se on i Nikolić "potužili jedan drugom za ono što nas tišti, možemo biti zadovoljni jer je napravljen napredak u brojnim segmentima, što je znak optimizma da i Sribja i Hrvatska mogu bolje".

Josipović, koji se danas prvi put zvanično sastao sa Nikolićem, naveo je kao dobre pripereme saradnju u oblasti pravosuđa, u progonu ratnih zločinaca, borbi protiv organizovanog i prekograničnog kriminala.

Hrvatski predsednik konstatovao je i da život trenutno ide ispred politike jer su odnosi privrednika, naučnika, umetnika i sportista dve zemlje na višem nivou.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zozza

    16. oktobar 2013 | 14:26

    U tom slucaju podneti kontratužbu za istu stvar, sa dokazima. Pa bilo je toga, da se ne lazemo. Nije sve bilo u sluzbu odbrane, pogotovo ne u Kninu i Lici. Tamo je radila odmazda.

  • BG777

    16. oktobar 2013 | 15:06

    Ovo je tragi-komedija, ocistili hrvatsku od srba i jos nas tuze za genocid, hahaha. Tako nam i treba, uvek smo zapadu bili zadnja rupa na svirali a prvi u rovovima

  • Stevo

    16. oktobar 2013 | 14:24

    O povlačenje tužbe nema govora !!! Hrvatska je sve pripremila , ima bezbroj dokaza o sudjelovanju Srbske Vojske u napadu na suvereneu nezavisnu Državu Hrvatsku ! Niti Josipović niti Hrvatska Vlada nemogu donijeti tu odluku već samo i isključivo Hrvatski Sabor , a to nema šanse ! Susjedi iliti komšije , vidimo se uskoro pred Sudom !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA