Potpisan sporazum Srbije i Rusije o vojnoj saradnji

Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji su potpisali Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, reguliše odnose između Vojske Srbije i Vojske Ruske Federacije na novim osnovama

  • 2

Ministri odbrane Srbije i Rusije Nebojša Rodić i Sergej Šojgu potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i poručili da u što kraćem roku treba unaprediti vojnu saradnju dve države.

Rodić je nakon potpisivanja sporazuma istakao važnost tog dokumenta, jer on, kako kaže, posle 15 godina reguliše odnose između Vojske Srbije i Vojske Ruske Federacije na novim osnovama.

Prema njegovim rečima, potpisivanje današnjeg sporazuma jeste logičan sled saradnje sa Ruskom Federacijom i potpisivanja deklaracije o strateškom prijateljstvu u maju ove godine, koji je regulisao strateško-političku saradnju dve države.

- Sada imamo dokument o strateško-odbrambenom nivou saradnje koji je baziran na partnerskim odnosima koji podrazumevaju kontinuitet bez oscilacija - rekao je Rodić.

On je istakao da potpisivanje današnjeg Sporazuma vodi ka zajedničkom cilju, odsnosno očuvanju mira u svetu, i kada je reč o Vojsci Srbije, podrazumeva podizanje njene operativnosti, funkcionalnosti, fleksibilnosti, mobilnosti i respektabilnosti.

- Naš cilj je moderna i savremena vojska - poručio je Rodić.

On je dodao da današnji sporazum predstavlja krovni dokument uz koga će proisteći ostali dokumenti o saradnji sa Ruskom Federacijom.

- Ovo je prvi put posle 14 godina da ministar odbrane Ruske Federacije posećuje Srbiju. To govori i o našem određenju za buduću saradnju - rekao je Rodić, i zahvalio Šojguu na svemu što je učinio za Srbiju dok je bio ministar za vanredne situacije.

Ministar odbrane Ruske Federacije ocenio je da je u poslednje vreme povećan kvalitet saradnje Rusije i Srbije, ali da treba još raditi na tome jer je u poslednje dve decenije on drastično opao.

- Pred nama je da uradimo više kada je reč o saradnji u oblasti vojne industrije. Poslednjih 15 - 20 godina smanjiio se nivo ove saradnje do drastičnog, rekao bih nepristojnog nivoa i zato treba da to popravimo u najkraćem roku - rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, nakon potpisavanja današnjeg sporazuma, u razmatranju su još tri sporazuma, od kojih je glavni o vojno-tehničkoj saradnji.

Šojgu je dodao da je danas sa Rodićem razgovarao o školovanju srpskih oficira u vojnim školama Rusije, o zajedničkim vežbama PVO i VO, o većoj saradnji Generalštaba dve države kao i proširenju saradnje kada je reč o PVO, VO i kopnenoj vojsci Rusije i Srbije.

- Nadam se da će u avgustu naredne godine srpske ekipe moći da učestvuju u takmičenju tenkista, što je kod nas već postala tradicija i na čemu učestvuje više zemalja - rekao je Šojgu koji je sa Rodićem položio vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik ruskom vojniku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    13. novembar 2013 | 18:48

    To je sve mudra diplomatija i čin za pohvalu. Sve to utiče na dobre odnose.

  • Filip Todorovic

    13. novembar 2013 | 18:38

    Idemooolo.tooooo!!! Samo napred!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA