Bilt: EU nije tražila Srbiji da prizna Kosovo!

- Ja ne vidim mogućnost da EU kolektivno može da traži od Srbije da prizna Kosovo, kada pet zemalja EU to nisu učinile - kaže šef švedske diplomatije

  • 6

Šef švedske diplomatije Karl Bilt kaže da Briselski sporazum između Beograda i Prištine predstavlja pokaznu vežbu kako treba rešavati konflikte u ovom delu sveta.

On je u intervjuu za magazin "Kord" rekao i da EU nikada nije tražila od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

- Hajde da se okrenemo stvarima oko kojih smo zaista postigli saglasnost.To je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova. Ja ne vidim mogućnost da EU kolektivno može da traži od Srbije da prizna Kosovo, kada pet zemalja EU to nisu učinile. Ono na čemu insistiramo i na čemu ćemo insistirati je normalizacija odnosa na dobrobit svih - rekao je on.

Na pitanje o političarima u Srbiji, Bilt je odgovorio: "Po mom mišljenju, nekoliko srpskih političara iz različitih političkih tabora, pokazali su veliku hrabrost i posvećenost u periodu od pada Miloševića do otvaranja pregovora o članstvu Srbije u EU."

- U tom smislu, Evropa svakako ima još nedovršenog posla na Balkanu, jer ima još zemalja Balkana koje su u čekaonici za ulazak u EU. Svedoci smo velikog napretka na Balkanu u poslednjih godinu dana, pre svega ulaskom Hrvatske u članstvo,ali i otvaranje pregovora za Srbiju može da posluži kao dobar primer za ovu tvrdnju - rekao je Bilt.

Nekadašnji visoki predstavnik za BiH ocenio je da je "nesrećno stanje" u kom se nalazi ta zemlja, "posledica nesposobnosti političkih lidera da sprovedu preko potrebne reforme.”

On je uveren da, ko god bio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Zapadni Balkan ostaje prioritetan region.

- Kredibilitet EU zavisi od naše sposobnosti da osiguramo bezbednost i stabilnost u sopstvenom susedstvu - smatra Bilt.

Govoreći o Prvom svetskom ratu Bilt kaže da ne postoji istorijska osnova koja bi dala za pravo tvrdnji da se pojedinac može označiti odgovornim za njegovo izbijanje, niti je za očekivati da će se takva identifikacija dogoditi u godini obeležavanja stogodišnjice od njegovog početka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssssss

    30. januar 2014 | 12:29

    Ne mora ni da trazi...kad su 20 i kusur drzava te iste "unije" priznale kosovo... Razmislite malo narode...mi da idemo u eu...?..pa dotle ce i vojvodinu da priznaju(((( Jbs vlast skroz..al skroz...da ne bude i ovde kod nas kao kod uKrajinaca???

  • CHEDOMIR

    30. januar 2014 | 13:19

    A šta se podrazumeva pod normalizacijom odnosa Prištine i Beograda? Da li i Kosovo ulazi u EU obzirom da je to formalno teritorija Srbije, a praktično je nezavisna država?

  • Mirko

    30. januar 2014 | 12:41

    Moze da bude laganica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA