KRSTIĆ: Zajam od UAE je dokaz da Srbija ima kredibiltet

Kako je istakao ministar finansija, Lazar Krstić, deo novca iz zajma UAE će omogućiti Srbiji da uspostavi ekonomsku politiku koja će pomoći da se prebrodi socijalni efekat krize

  • 5

Vlada Srbije odlučila je večeras da prihvati zajam od Ujedinenjih Arapskih Emirata vredan milijardu dolara. Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da će Srbija time na godišnjem nivou uštedeti po 40 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona dolara za deset godina

- U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet - istakao je ministar finansija na otvorenoj sednici vlade.

Krstić je naveo da je zajam prihvaćen uz kamatnu stopu od dva odsto, rok dospeća od deset godina, i da se sa otplatom kreće šest meseci od datuma povlačenja novca.

- Glavnica se ne otplaćuje do kraja perioda, što znači da postoji grejs period od deset godina na glavnicu - istakao je ministar.

On je objasnio da će novac biti prebačen u jednoj tranši onog momenta kada Srbija ispuni uslove za to, odnosno kada skupština ratifikuje kredit, verovatno početkom drugog kvaratala 2014. godine. Krstić je rekao da ne postoje uslovi kako novac može da se troši i da se razmatraju najbolje opcije, pre svega da li postoji prostor da se neki od skupih kredita refinansira odnosno da se otplate bar glavnice.

- Deo novca će nam omogućiti da uspostavimo ekonomsku politiku koja će nam pomoći da prebrodimo socijalni efekat krize i da damo zamajac stranim i domaćim investitorima - objasnio je Krstić.

On je rekao da ovakve stvari ne treba gledati sa dozom sumnje, jer one proizilaze iz dobrih političkih odnosa dveju vlada, ali i ličnih odnosa.

- I ja sam bio skeptičan, ali sada sa ove pozicije vidim da svega toga ne bi bilo da ne postoji poseban odnos između dveju vlada - istakao je Krstić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Grozni

    5. mart 2014 | 20:54

    O čemu ovaj priča!?

  • dragan

    5. mart 2014 | 22:05

    Сваком пијанцу кафанџија даје пиће на вересију(зајам) само да би га направио овисним. Наш експерт са Јејла још ниједан пројекат није урадио како да Србија створи нову вредност.

  • Miloš NS

    5. mart 2014 | 23:06

    Previše dobro da bi bilo bezuslovljeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA