DAN KADA JE SRBIJA STALA: Đinđić je dao život za svoju zemlju! (FOTO) (VIDEO)

Prošlo je jedanaest godina od ubistva čoveka koji je verovao da Srbija može da bude uspešna i moderna zemlja, a da politička pozadina ovog ubistva još uvek nije rasvetljena

  • 39

UBISTVO KOJE JE NAS JE ZAVILO U CRNO! Danas se navršava 11 godina od ubistva bivšeg predsednika Vlade Republike Srbije Zorana Đinđića. Političari, analitičari, sociolozi  često tvrde da je njegovo ubistvo događaj koji je "zaustavio Srbiju" i da bi danas ona bila daleko naprednija i bolja.

 

Većina članova kabineta ubijenog premijera, kao i stranaka nekadašnjeg DOS-a ističu da njegove ideje nisu i ne smeju biti zaboravljene. Svake godine u znak sećanja na Zorana Đinđića, obeležava sa godišnjica njegovog ubistva sa više različitih događaja, kao što je "Šetnja za Zorana" u organizaciji LDP-a, ili takmičenja u besedništvu pod nazivom "Besede u Zoranovu čast", koje organizuje Fond "DR Zoran Đinđić".

 

 

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. na stepeništu zgrade Vlade Republike Srbije, jednim metkom koji je probio njegovo srce i gotovo odmah ga usmrtio. Njegovom ubistvu je prethodilo nekoliko neuspelih pokušaja atentata, ali on zbog toga nije prestao da veruje, ni da se bori za svetliju budućnost Srbije.

 

 

Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine, a doktorirao 1979. godine na Univerzitetu u Konstancu, gde je radio kao asistent.

 

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika te stranke.

 

 

Za gradonačelnika Beograda izabran je 21. februara 1997, ispred koalicije “Zajedno” koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji. Sa funkcije gradonačelnika smenjen je 30. septembra 1997, a za njegovu smenu glasali su odbornici SPO, SPS i SRS.

 

Premijer Srbije postao je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine. Na drugu godišnjicu smrti, 12. marta 2005. predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović posthumno je odlikovao Zorana Đinđića Ordenom Nemanje prvog stepena.

 

 

Iako je jasno da je pozadina ubistva Đinđića politička, ona i posle 11 godina ona nije otkrivena. Parlamentarne stranke su skoro ukazale na značaj rasvetljavanja političke pozadine ubistva Đinđića marta 2003. godine, i to bez zahteva Evropskog parlamenta i uslovljavanja da Srbija bez toga ne može u EU. Kada će se rasvetliti pozadina ubistva "koje je zaustavilo Srbiju" ne zna se, ali veliki broj političkih funkcionera veruje da neke stvari mogu pomoći u istrazi.

 

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin skoro je izjavio da je obavešten o tome da postoji dodatna dokumentacija, van Srbije, u vezi sa pozadinom atentata na Zorana Đinđića, koja može pomoći da se pokrene nova istraga.

 

 

A evo šta su rekli neki od njegovih bivših najbližih saradnika, kao i političkih protivnika o tome kako vide njegovo angažovanje i kako bi Srbija izgledala danas da je premijer još uvek živ.

 

Funkcionerka LDP-a, i žena koja je proglasila vanredno stanje u Srbiji nakon ubistva Đinđića Nataša Mićić, smatra da bi Srbija izgledala potpuno drugačije danas da je Zoran živ.

 

- Ono što je Đinđić uradio za dve godine i tri meseca neuporedivo je više od svega što su drugi uradili - rekla je Mićićka i dodala da su osnovali LDP "kao alternativu DS-u, kako bismo nastavili politiku Zorana Đinđića i kako bismo se zalagali za rasvetljavanje političke pozadine njegovog ubistva".

 

- Da bi se pozadina njegovog ubistva u potpunosti rasvetlila potrebno je da institucije rade i da niko ne bude privilegovan, niti da mu bude dozvoljeno da piše peticiju kako bi se zaštitio od saslušanja - poručila je funkcionerka LDP-a.

 

 

Da bi Srbija bila "bolja, modernija i uspešnija" slaže se i predsednik SDU Žarko Korać.

 

- Srbija bi izgledala bolje, zato što se Zoran Đinđić, uslovno rečeno, nikada nije mešao strategiju i političku taktiku. Strateški je čvrsto bio opredeljen da od Srbije napravi modernu i upešnu državu, a taktički je pravio razne kompromise, koji su u politici često neophodni - rekao je Korać i dodao da je bivši premijer u potpunosti verovao da Srbija može da bude uspešna država, "u šta većina građana, a ni političara danas ne veruje".

 

 

- On nije bio mitsko biće, on je bio izuzetno vredan čovek,koji je u građane Srbije verovao više no što su oni verovali sami u sebe, zato im je i govorio da uče, da rade i da budu bolji - rekao je Korać i dodao da bi tužilaštvo trebalo ozbiljno da uzme u razmatranje tužbu advokata Srđe Popovića, koju su podigle majka i sestra pokojnog premijera i da nalože nadležnim državnim organima da sprovedu istragu, "jer dovoljno je godina prošlo i sigurno da politička pozadina može da se rasvetli".

 

 

Srđa Popović, poznatiji kao "legenda advokature" je preminuo prošle godine, a tužba koju je napisao i u kojoj sumnjiči Vojislava Koštunicu i članove njegovog kabineta, kao potencijalne političke inspiratore atentata na Đinđića, već dugo stoji u fiokama.

 

 

Mnoge stranke se u toku predizborne kampanje pozivaju na politiku Zorana Đinđića, na njegove zasluge i ime, što im, opet, neke druge stranke zameraju.

 

Lider NDS-a, Boris Tadić, je skoro izjavio da bi Zoran Đinđić bio "zgrožen kada bi video šta neki ljudi danas rade koristeći se njegovim imenom i stojeći iza njega, ili kada bi video svoj snimak u predizbornom spotu stranke koja je napustila misiju svih nas koji smo tu stranku gradili od njenog osnivanja, uključujući i Đinđića."

 

 

- Oni koji se takmiče za njegovog naslednika imaju problem sa vlastitom autentičnošću. Vidim da to sada radi i Dragan Đilas. Nikada se nisam takmičio za Zoranovog naslednika. Oduvek sam gradio lični politički pečat, a Zoran i ja smo imali istog učitelja - mog oca. On nas je, između ostalog, učio da nikad ne koračamo tuđom stazom. Nikada nisam koračao ničijom, pa ni Zoranovom stazom. Uostalom, priklanjanje kultu ličnosti je suprotno Zoranovom načinu mišljenja - rekao je Tadić.

 

 

Da je borba Zorana Đinđića da Srbiju izvuče iz prošlosti bila velika, istakao je i premijer Srbije, Ivica Dačić, koji je izjavio da je Đinđić bio politički protivnik kojeg je poštovao i čovek koji je za svoju zemlju položio život i da "veća žrtva i veće priznanje od tog ne postoji."

 

(M.Bojanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Марко

    12. mart 2014 | 07:24

    Немојте молим Вас да пишете овакве чланке и величате овог покојника.Није он изгубио живот због нас,нити су га убили ови мученици који су служили и борили се за нашу слободу (само погледајте како се Американци опходе према својим борцима) који исто раде по налогу Државе као и наше јединице.О покојнику нећу ништа лоше рећи из поштовања према мртвима,само не желим да мислите да смо будале! Сетите се бомбардовања и његовог позивања Немачке да нас још више гађају да не спомињемо остало,мени то није добар човек и његова дупла игра га је довела где јесте.Нисам политички обојен и нећу никада бити,баш због оваквих особа и њему сличних! Објавите овај коментар! Хвала.

  • Sumadinac

    12. mart 2014 | 07:46

    Svi nasi politicari su figure u rukama stranih centara moci sto znaci da se ne radi u interesu Srbije vec u interesu kolonizatora

  • Veky

    12. mart 2014 | 07:58

    Tog dana kad je on dosao na vlast Srbija je pala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA