Porez na kafanske pevačice - 200 DINARA PO NASTUPU! Određena i visina honorara za članove benda

Najmanja dozvoljena visina honorara za svakog pojedinačno biće 1.200 dinara. Na tu sumu moraće da plate 17 odsto poreza, što iznosi oko 200 dinara

  • 11

Prema novoj odredbi Zakona o radu, vlasnici diskoteka, kafana i restorana u Srbiji ubuduće će morati da plaćaju porez za angažovanje estradnih pevača koji će minimalno iznositi 200 dinara po nastupu i to za svakog člana benda!

Do kraja godine, sve poreske prijave mogu i elektronski

Kako Informer saznaje, gazde ugostiteljskih objekata dužne su da pre svakog nastupa sklapaju posebne ugovore o delu sa pevačima i muzičarima, a najmanja dozvoljena visina honorara za svakog pojedinačno biće 1.200 dinara.

Na tu sumu moraće da plate 17 odsto poreza, što iznosi oko 200 dinara.

Ove nove odluke Vlade Srbije o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za angažovanje estradno-umetničkih izvođača moraće da se drže svi koji u našoj zemlji žele da angažuju pevače.

Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, kaže da će umetnici imati obavezu da ugostiteljima pre potpisivanja ugovora prilože licencu, odnosno dozvolu za rad koju dobijaju od udruženja.

Printskrin: Instagram/ ceca_original_official

- Ugostitelj mora da traži uverenje za rad pre nego što sačini ugovor, kako bi i on bio zaštićen. Pošto su pevači uglavnom angažovani na više različitih mesta, oni moraju sa svakim vlasnikom da potpišu ugovor. Minimalna cena je oko 1.200 dinara po svakom članu benda - rekao je Bajić.

On je dodao da u slučaju da ugostitelj dovede muzičara koji nema regulisane doprinose, moraće da plati plati dažbine koje iznose čak 60 odsto od visine honorara.

Takođe, očekuje se da kontrolu u radu kafana sprovode posebni timovi inspektora, a sve sa ciljem da se zaštite i pevači i vlasnici ugostiteljskih lokala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA