≫ 

Boris radi u Sibiru na -50 stepeni, 10 sati svakog dana na bušotini: On Ruse obezbeđuje naftom, a oni ga za to odlično plaćaju (FOTO)

Iako ga vuče nostalgija da se vrati u Srbiju, svestan je da se od nostalgije ne živi

  • 48

Tek kada mora da se bori za nešto što voli - čovek postaje svestan koliko snage ima. A kada se bori za svoju buduću suprugu, ta snaga postaje nadljudska. Boris Lučić (33) je 2013. godine dao otkaz na mesto vozača na jednoj televiziji, i zaputio se u Sibir, sa diplomom arhitekte u ruci. Tamo gde temperatura ide i do -50 stepeni, na samu granicu sa Severnim polom, da bi radio na naftnim rafinerijama, u stanicama za skladištenje nafte. U predeo u kom je i kiseonik proređen.

Momčilo je ostavio petoro dece i otišao za Norvešku: Odavno se pomirio s nostalgijom, ima jaku poruku za sve (i platu 4.620 evra) (FOTO)

- Imao sam 29 godina tad i pored sebe devojku za koju sam znao da će mi biti žena. Zagledao sam se u budućnost i shvatio da nas dvoje, osim velike ljubavi, nemamo mnogo. Radio sam za 30.000 dinara i nisam više mogao da razmišljam o tome da mogu da platim samo jedno piće - priseća se Boris.

I pre toga odlazio je u inostranstvo da zaradi. Prvo u Soči 2008. godine, pa 2011. u Sibir. Put ga je 2012. naveo i u Ameriku gde je radio kao vozač kamiona, ali ga nije oduševila i vratio se u Srbiju. Tada ga je u odluci da osigura budućnost pobedila nostalgija za svojom zemljom.

Foto: Privatna arhiva

Međutim, ubrzo je shvatio da se od nostalgije ne živi.

- Kada sam upoznao Nataliju, buduću suprugu, shvatio sam da više nije samo o meni reč. Imali smo planove: kupovina stana, venčanje, želeli smo da putujemo, ali sa našim malim platama ništa od toga nije bilo moguće - iskren je.

Boris i Natalija u obilasku dvoraca Bavarske/ Foto: Privatna arhiva

Zato u Sibir definitivno odlazi 2013. godine. Od tada pa do danas promenio je dosta gradilišta, od istočnog do severnog Sibira.

- Sada sam na samoj granici sa Severnim polom gde je temperatura i do -50. Da li je lako? Čovek mora biti psihički jak da bi ovo izdržao. Hladnoća je takva da ne može da se opiše dok se ne oseti - objašnjava Boris.

Na granici sa Severnim polom/ Foto: Privatna arhiva

- Zato nosim specijalno odelo, fantomku preko glave i specijalne čizmama. Najgore je kad duva vetar. Tada je osećaj kao da ti se noževi zabijaju u telo. Radi se svaki dan po minimum 10 sati. Na slobodnu nedelju ovde brzo zaboravite - priča nam.

Retki trenuci zabave na gradilištu/ Foto: Privatna arhiva

Na kraju meseca, kada dobije platu, sva ta žrtva se isplati. Za jedan mesec zaradi 7 prosečnih srpskih plata. Novac nema gde da potroši, pa je to čista zarada.

Ali nije zima jedini problem. Kada je počela kriza u Ukrajini, bilo je jako teško. Plata mu je pala toliko da žrtva koju je podnosi više nije bila opravdana. Ostao je u Sibiru, ipak, jer je verovao da će sve biti kao pre.

I dočekao je bolje dane.

Ispred gradilišta na kom trenutno radi/ Foto: Privatna arhiva

U međuvremenu se oženio. Natalija i on su priredili prelepo venčanje na Sejšelima. A od ušteđenih para uspeli su da kupe i stan. Svaki put kada ima odmor, otputuju negde.

Zaljubljeni par venčao se na Sejšelima/ Foto: Privatna arhiva

- Iako su mnogi sumnjali, uspeli smo da održimo vezu na daljinu, zato što imamo iste ciljeve. Da, kupili smo stan, ali želimo da kupimo veći jer su deca naš sledeći cilj - kaže nam Borisova supruga Natalija.

Ukratko, njihova veza na daljinu/ Foto: Privatna arhiva

Bračni par Lučić konačno će od oktobra biti zajedno. Posle veze i braka na daljinu, Natalija će se pridružiti Borisu u Sibiru.

- Na kraju ćemo se sigurno vratiti u Srbiju i pokrenuti neki posao ovde. Zbog toga se i žrtvujemo - kaže nam Boris iz Sibira.

Temperatura napolju -50 stepeni/ Foto: Privatna arhiva

(J. Stakić/ j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirkan

    7. avgust 2017 | 20:28

    Po ovome sto je napisano po radnom satu je placen 7 evra, tako da je za te ekstremne uslove potplacen van svake mere, a jos moze da mu se odrazi negativno na zdravlje. Ova prica vise dodje kao horor na koji ljudi pristanu jer im je zemlja katastrofa nego prica o uspjeh.

  • Haos

    7. avgust 2017 | 20:23

    Obrni,okreni,ti opet imas plan da se vratis u Srbiju.Razumem tu vrstu nostalgije,ali koliko ce to dugo potrajati.Vec si to iskusio jednom.Ovaj put pamet u glavu!Srecno!

  • Zdravko

    7. avgust 2017 | 23:08

    Ne kapiram tu negativnost kod ljudi.Decko je lepo rekao da ima cistu zaradu jer mu je smestaj,hrana i odmor placeni.Koliko vama arhitektama iz Francuske ostane mesecno para kada poplacate kiriju i ostalo?Budite malo pozitivniji i dignite se iz fotelje umesto sto pljujete po drugima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA