≫ 

Evo da li će zaista sve žene ići na vojnu obuku: Konačan odgovor najzad otkriven!

Burna polemika razvila se u našoj zemlji povodom inicijative o uključivanju lepšeg pola u sistem odbrane

  • 22

Obuka i uvežbavanje rezervnog sastava biće među prioritetima Vojske Srbije u narednih nekoliko godina, pišu Novosti.

Srpski vojnici priredili spektakl u Moskvi i ušli u polufinale Vojnih igara: Boriće se protiv Rusa i Kineza za titulu najboljih

Vulin obećao povećanje plate vojnicima: Ko ne hrani svoju vojsku, hraniće tuđu

"Drugi poziv", važna komponenta odbrane zemlje, više od deceniju je bio zapostavljen. U ovom krugu obveznika, kako se procenjuje, više je od milion građana, ali će na vojne vežbe biti pozivan samo manji deo rezervista. U prvom ešelonu biće vojnici koji su dobrovoljno odslužili vojni rok, među kojima približno petinu čine i žene.

Mesto dama u sistemu obuke izazvalo je burnu polemiku, pa je plan Aleksandra Vulina protumačen kao uvođenje vojne obaveze i za sve dame, a onda je on za "Novosti" objasnio da uopšte nije reč o vojnoj obuci civila, već rezervista koji su služili vojsku:

- U meri u kojoj procenimo šta su pretnje i izazovi, biće predviđen i proces obuke - kaže Vulin.

Foto: vs.rs

- Srbija decenijama nije obučila nikoga ni za jednu aktivnost, osim kroz služenje vojnog roka. Više ljudi je za vanredne situacije obučio Crveni krst nego bezbednosne strukture naše zemlje. A poplava, požara i nesreća biće više, a ne manje.

Vulin dodaje da se divi hrabrosti svih koji smatraju da je Srbija jedina zemlja na svetu koja nema neprijatelja, koja nema pretnji niti kojoj treba obuka i priprema.

Foto: vs.rs

Foto: vs.rs

- Nemam tu hrabrost, i daću sve od sebe da pripremim Srbiju da bude spremna i sigurna u sebe. Nadam se da će to biti moj najveći greh - rekao je Vulin za Novosti.

Podsetimo, rezervni sastav čine vojni obveznici od 19 do 60 godina života, a rezervista tokom godine u čizmama može da provede najviše 90 dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    8. avgust 2017 | 08:04

    To ti je drzava... Zene u vojsku a muskarcine na piling i depilaciju...

  • Miloje Bubanja

    8. avgust 2017 | 08:00

    kako mogu Ruskinje,Kineskinje,Grkinje,Italijanke .. tako mogu i nase,danas sve naucile da spavaju do podne,budjenje pre 6, svi na noge i mi i zene,za ovu nasu drzavu,koja nam je dala slobodu, trebamo je cuvati i ulepsavati je sa decom,da povecamo natalitet,evo ja bi prvi,ali sta cu,kad naidjem na bilo koju,retko koja ustane pre 12.alči nisam nasao na neku koja ustaje pre 7,makar, posto jas do pola 8 zavrsim sve poslove.. i onda sam miran.. ovako samo mogu da nadjem drugu naciju,a to mi vera ne dozvoljava.. tamo da ne samo zbog toga,ali ja bi vratio i vojni rok za nas ,ali bi ipak za zene dao nesto lakse, ko hoce ,moze u dobrovoljce, ali da ove vezbe budu redovne za svaku zenu,da se uvede sidciplina u nas narod,da budemo ono sto smo bili

  • Boris

    8. avgust 2017 | 08:47

    Kukate o ravnopravnosti, a sad vam vojni rok ne odgovara. Služio jesam, i treba uvesti opet, da se malo omladina nauči disciplini, i odgovornosti za svoje postupke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA