Nasilnici smislili kako da prevare nov zakon: Sada imaju novu strategiju za ubijanje žrtava

- Nasilnici sistematski i planski muče žrtvu, uzimaju joj novac, ne plaćaju račune i kad joj isključe struju, ona je prinuđena sama da napusti kuću. Koliko puta neko treći prijavi nasilje, ali mi ne možemo ništa dok ona sama ne prijavi - ističe Ramadanijeva

  • 2

Nasilnici su masovno promenili taktiku nakon donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, pa umesti da fizički maltretiraju partnera i dobiju pritvor ili zabranu prilaska žrtvi, oni primenjuju psihičku torturu. Još jedan dokaz da zakon daje rezultate je podatak po kome su se žrtve osmeilile da prijavljuju nasilnike te je samo u junu ove godine prijavljeno 2.430 slučajeva nasilja u porodici.

Petrova ljubav iz studentskih dana pretvorila se u pakao: Žena me je napadala noževima, tukla i maltretirala, jedva sam izvukao živu glavu

Bio je moj princ dok se nismo smuvali: Onda je počeo pakao koji je trajao četiri meseca!

Hajrija Ramadani iz Udruženja žrtvava nasilja Hajr misli da su se nasilnici informisali o zakonu kako bi mogli da nastave da se iživljavaju, a da ne završe u zatvoru.

- Već se pokazalo da nasilnici sve manje smeju fizički da nasrću na žrtve, ali su se sada koncentrisali na psihičko nasilje, umesto fizičkog. Psihičko i ekonomsko nasilje je teže dokazivo i nasilnik ne ide odmah u zatvor, niti ga izbacuju iz kuće sve dok ili ne udari žrtvu ili dok ne polupa sve po kući. Nasilnici sistematski i planski muče žrtvu, uzimaju joj novac, ne plaćaju račune i kad joj isključe struju, ona je prinuđena sama da napusti kuću. Koliko puta neko treći prijavi nasilje, ali mi ne možemo ništa dok ona sama ne prijavi - ističe Ramadanijeva.

Foto: Profimedia/ Alamy

Mnoge od žrtava koje su pobegle u inostranstvo su se nakon donošenja zakona osmelile da se vrate u zemlju i bore za svoja prava.

- Mnogo žrtava nasilja je pobeglo iz Srbije, jer nisu imale zaštitu države. Javilo nam se nekoliko njih iz Bosne, Nemačke i Austrije i obavestilo nas da planiraju da se vrate jer očekuju da će sada biti zaštićenije - kaže Ramadanijeva.

Dosta nasilnika je i ranije čim se pokrene postupak protiv njih prestajalo sa nasiljem, kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

- I ranije je bilo dosta poziva, ali su za samo 10 do 20 odsto njih podnete krivične prijave, a od tog broja, u najboljem slučaju je procesuirana polovina. Sada policija može da izrekne meru udaljavanja ili zabrane prilaska i kontakta na 48 sati. Na primeru nasilnika iz Pančeva, koji je prekršio hitnu meru, vidi se da zakon daje efekte, jer je automatski završio kod sudije za prekršakje i dobio 30 dana zatvora - kaže Macanovićeva.

PAKOSTI NASILNIKA

Muž iseče ženi donji veš

Uđe u kupatilo i neće da izađe da bi ona zakasnila

Sedi i napadno je gleda dok se sprema za posao

Proganja je i uhodi, pojavljuje se na svim mestima gde ona boravi

Uzima joj novac

Isključuje joj vodu u kući

Pravi joj probleme na poslu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mali Alek

    22. avgust 2017 | 09:52

    Samo su iskopirali državu i prilagodili užem okruženju....

  • boro

    22. avgust 2017 | 13:19

    sve po zasluzi , a ženska jezičina se nigdje ne pominje kao nasilje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA