Da li je u Srbiji zabranjeno da se nosi burka u školi: Migranti kreću u 1. razred, evo šta kaže zakon

Nošenje verske nošnje nije regulisano niti Ustavom, niti zakonom

Od 1. septembra u državne škole krenuće oko 1.000 dece migranata zajedno sa vršnjacima iz Srbije, nedavno je najavio Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić. Njihova najveća koncetracija očekuje se u beogradskoj opštini Palilula i u Šidu.

Migranti mogu da studiraju u Srbiji: Ali moraju da plate

Više od 1.000 dece migranata kreće u školu sa vršnjacima iz Srbije

A da li je i kada bilo muslimanske dece odevene u versku nošnju u srpskim školama pitali smo nadležno ministarstvo i na opšte iznenađenje saznali smo da jeste.

- Bio je jedan slučaj u Subotici, gde je na osnovu sastanaka uprave škole, Saveta roditelja, savetnika iz Školske uprave Sombor, predstavnika društvenih delatnosti opštine, uz konsultacije sa učenicima, postignut dogovor da učenica može da, prema verskim običajima, ima pokrivenu glavu (sa otkrivenim otvorom za oči).

Tamošnjoj deci je to, verovatno, bila nepoznanica do tada, ali ima delova u Srbiji gde je to gotovo uobičajena pojava.

Foto: Pixabay

Tako u školama u Novom Pazaru i Tutinu nije ništa neobično videti dete da sedi u školskoj klupi u burci ili sa nikabom na glavi.

- Trenutno nemamo učenika koji dolaze tako obučeni, ali je bila jedna devojčica u burci prošle godine u osmom razredu. Nije bilo nikakvih problema jer ovde je više od 90 posto bošnjačke populacije. Nema mešanog stanovništva da bi je bilo ko čudno gledao. Posle je upisala i srednju školu u Tutinu - rekao je Safet Tafilović, direktor škole u Tutinu koja nosi naziv po srpskom pesniku i akademiku Aleksi Šantiću.

MINISTARSTVO: NE POSTOJI ZAKONSKI OSNOV DA SE OGRANIČI VERSKA ODEĆA

Kako su nam objasnili u Ministarstvu prosvete, Ustav ne daje pravnu osnovu za takav pravilnik škole.

- Takva zabrana bi se mogla propisati samo zakonom. Ako bi stajalo u zakonu da je "zabranjeno ispoljavanje verskih uverenja u obrazovno-vaspitnoj ustanovi", na osnovu njega bi škola mogla doneti takav pravilnik, no u tom slučaju pravilo bi trebalo da se odnosi i na ikone i krstove, a šta ćemo onda sa odevanjem popa koji drži versku nastavu, šta ćemo sa školskim slavama itd.

- Znači ovo treba da se smatra ustavnopravnim pitanjem i dok se ustavni sud ne pozabavi njime ostaje to što jeste, znači škola ne može zabraniti devojčici da nosi hidžab u školi - kažu u ministarstvu.

Foto: Pixabay

U prilog tome citiraju i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u kome stoji da sistem obrazovanja i vaspitanja mora da obezbedi za svu decu, učenike i odrasle:

* Jednako pravo i dostupnost obrazovanja i vaspitanja bez diskriminacije i izdvajanja po osnovu pola, socijalne, kulturne, etničke, religijske ili druge pripadnosti, mestu boravka, odnosno prebivališta, materijalnog ili zdravstvenog stanja, teškoća i smetnji u razvoju i invaliditeta, kao i po drugim osnovama...

* Građani Republike Srbije jednaki su u ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu, versku i jezičku pripadnost, socijalno i kulturno poreklo, imovno stanje, uzrast, fizičku i psihičku konstituciju, smetnje u razvoju i invaliditet, političko opredeljenje ili drugu ličnu osobinu.

* Pod diskriminacijom lica ili grupe lica smatra se svako neposredno ili posredno, na otvoren ili prikriven način, isključivanje ili ograničavanje prava i sloboda, nejednako postupanje ili propuštanje činjenja, odnosno neopravdano pravljenje razlika povlađivanjem ili davanjem prvenstva.

Ovo su sve razlozi zbog kojih, kako navode, nošenje verske nošnje i nakita nije regulisano Pravilnicima u školi. Pravinicima su definisana isključivo pravila ponašanja učenika i roditelja kao i zaposlenih u toj školskoj ustanovi.

Stoga je jedino poželjno da se nošenje takve odeće prijavi.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realna

    28. avgust 2017 | 18:57

    Zar kod nas skolska uniforma podrazumeva i nosenje burke?

  • Milos

    28. avgust 2017 | 18:18

    Migranti krecu u prvi razred.... znaci emigrirali su kod nas.

  • Qwerkus

    28. avgust 2017 | 18:18

    Ne moze burka u nasoj zemlji!!! Burku neka nosi kod svoje kuce. Inace oni to jest muslimani su u zabludi. Narod se dole u pustinji zakrivao od sunca a ovde nema takve vrucine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA