Hrvati odustali od maturskih ekskurzija u Barseloni zbog terorizma, srpske škole nisu

Aleksandar Pajić, pomoćnik ministarstva prosvete kaže, da su od Ministarstva spoljnih poslova zatražili besbednosnu procenu i za Španiju i za druge države u kojima se odvijaju đačke ekskurzije

  • 5

Maturanti pojedinih gimnazija i srednjih stručnih škola za manje od mesec dana krenuće na ekskurziju u Španiju. Dok se deca raduju potovanju, roditelji su, zbog poslednjeg terorističkog napada, zabrinuti za njihovu bezbednost. Prosvetne vlasti zasada ne planiraju da zabrane sve ekskuzrije, jer u toj zemlji nije proglašeno vanredno stanje, pa turisti iz celog sveta uobičajno obilaze znamenitosti Katalonije.

Skandalozan potez šokirao i policajce: 6 pijanih vozača hteli da voze decu na ekskurziju neispravnim autobusima

Ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo sve građane koji putuju u ovu zemlju, ne samo đake koji idu na ekskuzrije, da se klone praznih ulica u siromašnim delovima grada i da budu oprezni u blizini turističkih atrakcija i mesta masovnih okupljanja, pišu "Večernje novosti".

Aleksandar Pajić, pomoćnik ministarstva prosvete kaže, da su od Ministarstva spoljnih poslova zatražili besbednosnu procenu i za Španiju i za druge države u kojima se odvijaju đačke ekskurzije.

- Poslušaćemo njihove instrukcije, ali generalno nema naznaka da će ekskurzije biti zabranjene. Direktorima škola uputićemo preporuku da prate svakodnevno bezbednosnu situaciju, što će, naravno raditi i Ministarstvo prosvete. Na osnovu tih procena biće realizovane ekskurzije - kaže Pajić.

U Ministarstvu spoljnih poslova nezvanično kažu da za đačke ekskuzrije važi isto što i za ostale putnike iz Srbije. Na svom sajtu, nakon nedavnog terorističkog napada u Barseloni, buduće putnike upozorili su da se pridržavaju upustava nadležnih španskih policijskih organa i da redovno prate informacije o bezbednosti u sredstvima javnog informisanja Kraljevine Španije i na sajtu MSP.

Foto: Profimedia/Uppa entertainment

Maturske ekskurzije srednjoškolaca iz Srbije, osim kroz Španiju, prolaze i kroz Italiju i Francusku. Obično je jedno spavanje u Nici, gde je prošle godine bio teroristički napad. Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Jute, nemoguće je planirati putovanja prema mapi dosadašnjih terorističkih napada ili potencijalnh meta, pišu "Večernje novosti".

- Ceo svet se suočava sa terorizmom i kada bismo tako razmišljali, nigde se ne bismo osećali sigurno. Niko danas ne garantuje stoprocentnu bezbednost ni na jednoj destinaciji. Ukoliko bi neki roditelji pojedinačno hteli da otkažu potovanje svoje dece, na to naravno imaj pravo, ali mogli  bi da dobiju povraćaj sredstava prema opštim uslovima putovanja. Pa zavisno od toga koliko je ostalo do puta, bio bi im vraćen deo novca - objašnjava on.

Foto: Tanjug/AP

Nema pravnog osnova, da se zbog terorističkog napada otkaže celo putovanje i da hoteli našim agencijama vrate novac, a onda i agencije roditeljima. Tako nešto bi bilo moguće smao ako bi u Španija proglasila vanredno stanje.

Što se đačkih ekskurzija u Barseloni tiče, kod Hrvata je situacija nešto drugačija. Zbog opasnosti koje prete zbog terorističkih napada, Ministarstvo nauke i obrazovanja u Hrvatskoj prosledilo je svojim srednjim školama dopis da se otkažu planirane ekskurzije u Španiji.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak odmah nakon terorističkih napada preporučila je školskim odborima da odlože sva putovanja u Španiju. Školski odbori su, naime, oni u kojima sede roditelji dece koja će putovati i koji donose odluku kreće li se na put ili ne.

Vlasnik turističke agencije Spektar Goran Vukov Colić u razgovoru za Index je rekao da ih je zvalo 16 škola i otkazalo ekskurzije. Agencija im je stoga maturante prebacila za početak oktobra jer u septembru nema slobodnih mesta u španskim hotelima u Ljoret de Maru, gde učenici tradicionalno odlaze već dugi niz godina.

Foto-ilustracija: Profimedia

Međutim, ovaj potez ministarke i škola naišao je i na otpor nekih roditelja i učenika.

- Zvalo nas je 20-ak roditelja koji se žale jer smo odložili putovanje za oktobar. Ljuti su jer smo odložili putovanje, neki nas optužuju da zarađujemo na njima, ali stvar je drugačija. Mi ćemo na ovom putovanju itekako izgubiti novac. Prvo, škole su nas same zvale i otkazale putovanja pa smo morali to učiniti za sve jer škole idu grupno u čartere. Drugo, neki idu autobusom pa spavaju u Francuskoj. To noćenje nismo mogli da odložimo za oktobar pa će agencija sve to morati da plati. To nećemo dodatno naplatiti roditeljima, nego ćemo sami snositi te troškove. Francuze ne zanima zašto mi odlažemo putovanja za oktobar pa nam je to veliki minus.

Zvala nas je jedna mama koja je advokat i rekla kako nije u redu da deca idu na ekskurziju početkom oktobra jer tako ne piše u ugovoru. Nismo mi krivi što je ministarka Divjak pozvala sve da otkažu putovanja. Da ona to nije rekla, nijedna škola ne bi otkazala - rekao je Goran Vukov Colić za Index.hr.

U Bosni i Hercegovini zabrinuti roditelji, čija deca treba da putuju, još uvek nemaju zvaničnu preporuku Ministarstva obrazovanja.

Foto: Tanjug/AP

- Veće roditelja u tom smislu ima preporuku da svoju decu svi moraju paziti i o njima se brinuti, da li je to Barselona u pitanju, Italija, Pariz ili Neum, uvek imamo istu brigu kao roditelji. Možda će biti nešto veća briga zbog skorijih dešavanja zbog kojih zaista žalimo. Ipak, ne verujem da će doći do prekidanja ekskurzija osim, naravno, ne daj Bože, ako dođe do nekih ozbiljnijih aktivnosti u tom smislu. Ili zabrana od strane Ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova - rekla je Dijana Ćirić Parla, Veće roditelja Kantona Sarajevo.

Takvih zabrana još uvek nema. Nema ni posebnih upozorenja i upustava za građane na stranici Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    27. avgust 2017 | 10:51

    Srbe i da udiju oni idu pravu u Nebesku srbiju tako šta ima veze pa nema straha?

  • darko

    27. avgust 2017 | 19:33

    Boje se jankici muslimana. P.... jedne, a ja mislio da su oni njihovo cvijece!

  • Невена

    27. avgust 2017 | 12:05

    Lijepo je vidjeti da pojedinci i to ateisti SVETOSAVLJE doživljavaju i osjećaju kao pobjedu. PS SVETOSAVLJE i jeste pobjeda !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA