Džinovske ludaje "okupirale" Kikindu, Zrenjanin i Novi Sad: Prizori kao iz bajke (FOTO)

Pre više od tri decenije, kada se rodila ideja o festivalu posvećenom bundevi, a danas je prerasla u svetsku atrakciju koju svake godine poseti više desetina hiljada ljudi

  • 8

Neodoljivi i slatki poput pite bundevare, u najoriginalnijim kostimima jeseni, mali kikindski predškolci iz vrtića Poletarac bili su prava atrakcija na ulicama Zrenjanina i Novog Sada. U susret najvećoj manifestaciji na severu Banata 32. "Dani ludaje", mali promoteri pesmom i igrom pozivali su građane da navrate u Kikindu, najveću prestonicu džinovskih ludaja.

Pita od bundeve aromatizovana cimetom

Kikinda danas slavi mamuticu Kiku, jedinstveno otkriće u ovom delu Evrope: Imala je 5 metara, a stradala je u živom blatu (FOTO)

Ludaja ili tikva, kako Banaćini vole da kažu, pre više od tri decenije kada se rodila ideja o festivalu posvećenom ovoj billjci, prerasla je danas u svetsku atrakciju, a svake godine ovu manifestaciju poseti više desetina hiljada ljudu iz svih zemalja u okruženju.

Poneseni igrom,pesmom i ukusnim zalogajima poznate "bundevare", Novosađani zastajkući nisu krili oduševljene slatkim hodajućima plodovima jeseni.

Bundevice u najrazličitijim oblicima pozivale su prolaznike da posete Kikindu od 21. do 24. septembra gde ih očekuje zanimljiv kulturno - zabavni program.

Foto: Telegraf

- Rođena sam u Kikindi i ne propuštam da posetim svoj rodni grad, naročito tokom "Dana ludaje".

- Kikinda je poznata po ludajama i mnogi prijatelji kada čuju za Kikindu, prvo ih asocira na ludaju i na našu divnu manifestaciju - rekla nam je Aleksandra Marinković. Ni manje oduševljenje nije bilo ni u Zrenjaninu. Na samo pedesetak kilometara od Kikinde.

- I da je sto kilometara sigurno da bismo došli, svake godine dolazimo jer imamo veliki broj prijatelja tamo. Dani ludaje su toliko zanimljivi da jedva čekamo da počne - rekla je Anita Andrić.

Foto: Telegraf

- Najviše turista i ove godine očekujemo iz susedne Rumunije koji rado dolaze u prijateljsku im Kikindu.

- Odlučili smo da ove godine promociju imamo i u susednoj Mađarskoj, pored već naviknutih poseta Beogradu, Novom Sadu i Temišvaru, pozvali smo i susede da nam budu dragi gosti na predstojećoj manifestaciji - istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća u Kikindi.

Foto: Telegraf

Jasmina Milankov iz Kancelarije za turizam grada Kikinde, istakla je da su zadovoljni reakcijama građana:

- Ove godine smo obišli više gradova i nadamo se da smo ostavili pozitivan efekat. Prolaznici su oduševljeni našim promoterima, pita bundevara koje su delile članice ADZNM Gusle dočarala je atmosferu, kao i tambura. Četvorodnevna manifestacija puna bogatog zabavnog, kulturnog i i sportskog sadržaja i ove godine pružiće nesvakidašnji užitak za one koji ne odolevaju "Banatskom fruštuku", "Gostinskoj sobi", "Evropskom kutku" i "Seoskom roglju".

Foto: Telegraf

Za mališane u petak 22. septembra biće održan tradicionalni Kinderbal, dok je subota rezervisana za centralni deo kada će se proglasiti najteža, najveća i najduža ludaja.

Od muzičkih grupa nastupiće Kum, Divlji kesten, Kiki Lesandrić i Piloti, a potom Dejan Petrović i Big bend. Gostovaće i Neda Ukraden, Marina Tadić i Zorica Brunclik i Kemiš, dok će u nedelju svirati Van Gog.

Promocija Dana ludaje biće održana 13. septembra u Beogradu, a potom 15. septembra u Temišvaru.

Daljinac baner

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    12. septembar 2017 | 19:19

    Bio sam na skoro sve nase dogadjaje ali ova manifestacija je danas ponos Srbije.Bravo na organizaciji

  • Uroš d'dorf

    12. septembar 2017 | 20:27

    Odmor za dušu puno plemenitosti.ah da ili je možda bolja GUČA sa pijanicama!!!

  • Sandra

    12. septembar 2017 | 19:19

    Kikindjani su divni domacini i svake godine kod vidim sve vise i vise stranih turista. Svaka cast na organizaciji, dolazim naravno i ove godine!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA