≫ 

Još pojačanja u zdravstvu: Posao će do kraja godine dobiti još 216 lekara i 1.777 medicinara

- Pre tri godine suočili smo se sa ozbiljnim problemom nedostatka specijalista i visokom starosnom strukturom kadrova - kaže Zlatibor Lončar

  • 3

Do posla bi moglo da dođe 216 od ukupno 2.000 lekara koji trenutno čekaju na Birou za nezaposlene jer će zdravstvene ustanove u Srbiji do kraja godine raspisati konkurse za ukupno 1.777 medicinskih radnika.

NOVIH 10 RADNIH MESTA U SRBIJI: Prosečna plata je 49.000 dinara, evo gde da se prijavite!

Kako pišu "Večernje novosti", kadrovsko pojačanje pratiće i usavršavanje, a tačan broj specijalizacija koje će biti odobrene u septembarskom roku još nije definisan, a za ovaj rok pristiglo je čak - 1.500 zahteva.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, za zdravstvo praktično ne važi, ali se radna mesta u zdravstvenim ustanovama popunjavaju isključivo uz saglasnost posebne komisije Vlade Srbije, podseća se u tekstu.

- Pre tri godine suočili smo se sa ozbiljnim problemom nedostatka specijalista i visokom starosnom strukturom kadrova - kaže za ovaj list ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Foto: Tanjug/Žestić

Kako navodi, svaki 17. lekar u Srbiji bio je stariji od 60 godina, a posebno dramatično je bilo u pedijatriji, gde je većina specijalista imala između 50 i 55 godina života.

- Zato Ministarstvo zdravlja poslednjih godina vodi odgovornu i plansku kadrovsku politiku, usklađenu sa smernicama Vlade -  kaže on, ističući da su, uz veliku podršku prethodnog premijera Aleksandra Vučića, ali i sadašnje premijerke Ane Brnabić, rešena mnoga goruća pitanja nasleđena iz prethodnog perioda.

U ta pitanja ministar ubraja višak nemedicinskog kadra, problem neugovorenih stomatoloških radnika, status medicinskih radnika sa KiM i mnoga druga.

Daljinac

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Citalac

    21. septembar 2017 | 10:48

    Za starosnu strukturu sestara nikog nije briga,da li je profesionalno ili ne daj boze da pitam ljudski da sestre sa preko trideset godina radnog staza i dalje rade u smeni noc dan??????

  • xxx

    21. septembar 2017 | 10:57

    Sta, ako imaju 50-60godina stari su, ne treba da rade i zive????!!!! Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA