KONAČNO POMOĆ OVIM RODITELJIMA: Uskoro se očekuje usvajanje Nacrta zakona o nestalim bebama

Ministarstvo pravde će kao i do sada nastaviti da u svom domenu čini sve kako bi roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta došli do istine

  • 1

Ministarstvo pravde veruje da će Vlada Srbije uskoro usvojiti Nacrt zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, piše u odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa dan pošto je Komitet ministara Saveta Evrope pozvala Srbiju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama".

Savet Evrope ponovo o slučaju nestalih beba: Predlog zakona u Skupštini posle izbora

Srbija usvaja zakon o nestalim bebama do kraja godine

Ministarstvo pravde podseća da je ranija Vlada Srbije zakonski nacrt usvojila i prosledila ga poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje, ali je zbog formiranja nove Vlade Srbije premijerke Ane Brnabić predlog, za koji je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu, povučen iz skupštinske procedure.

Precizira se da je to uobičajeni postupak pri formiranju nove vlade.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ministarstvo pravde će kao i do sada nastaviti da u svom domenu čini sve kako bi roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta došli do istine, navode nadležni u ovom ministarstvu i upućuju da se sva pitanja u vezi sa komisijom, čije je formiranje inicirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, adresiraju na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Radio Slobodna Evropa podseća da, što se navodi i u odgovoru Ministarstva pravde, usvajanje tog zakona predstavlja i izvršenje obaveza Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava koji je presudio u martu 2013. godine daSrbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Radio Slobodna Evropa/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA