Studenti u problemu: Da li će prva generacija Bolonjaca morati da studira još dve godine?

Dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu rekao je da za generacije 2006, 2007. i 2008. godine, zakonom nije predviđeno da nastave studije

  • 2

Većina studenata prvih generacija Bolonje, generacije 2006, 2007 i 2008. godine, koji imaju jedan ili više ispita do kraja studija, po svemu sudeći neće moći na svim fakultetima u Srbiji da nastave studije po starom programu.

Katanci i policija na Stomatološkom fakultetu: Studenti se pobunili, pa dobili odgovor "ko nema para, ne treba ni da studira" (FOTO)

Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu rekao je  da za generacije 2006, 2007. i 2008. godine, zakonom nije predviđeno da nastave studije, osim ako nisu studenti u radnom odnosu ili profesionalni sportisti.

U tom slučaju mogu da studiraju 12 godina.

Velika većina, istakao je, idu na reupis.

- S obrizom na to da oni nisu zakonski tretirani i da ne postoji uredba Vlade da se produžava ni dan studiranja takvim studentima, mi ćemo za nekih sedam dana, po matrici izjednačavanja sa aktuelnim studentskim programom, upisivati na četvrtu godinu studente koji su dali više od 25 ispita, i od fakulteta će statutarno dobiti još dve godine studija - naglasio je Veselinović.

On je dodao i da "samo ukoričen diplomski može da se brani do 1. novembra, kao i da se zvanično ova školska godina završava sutra".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Veselinović je rekao i da postoji rizik od krivičnih prijava ukoliko se sprovodi upis koji je u koliziji sa zakonom.

- U postojećim zakonskim okvirima ne možemo drugačije da postupimo, a da li će vlada izaći u ponedeljak sa nekom uredbom za produžetak još jedne godine, ostaje da se vidi. Ako je ne bude bilo, 4. ili 5. novembra krećemo sa reupisom - dodao je Veselinović.

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Milan Savić rekao je Tanjugu da je za prve generacije Bolonje studente, kojima ističe dozvoljeni dvostruki broj godina za studiranje, data preporuka Univerzitetima da im se odobri još jedna godina studija po starim propisima, pre početka novog studijskog programa.

Daljinac

(Telegaf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA