Škola počela i za decu migranata u Kikindi: U Prihvatnom centru nastavu prati čak 36. mališane (FOTO)

U Prihvatnom centru u Kikindi koji se nalazi u blizini Banatske Topoli trenutno je smešteno 178 migranata mahom iz Avganistana i Pakistana, u manjem broju

  • 3

Deca migranata koji su stacionirani u Prihvatnom centru bivšeg Poljoprivrednog preduzeća "29.novembar" u Kikindi, počeli su sa pohađanjem redovne nastave u okviru školskog programa. Iako su u početku postojale nedoumice gde će 36 mališana školskog uzrasta pratiti nastavni plan, odlučeno je da mali migranti ipak časove prate u Prihvatnom centru, dok sedam mališana predškolskog uzrasta povremeno dolazi u vrtić "Maslačak" u Bašaidu.

U škole širom Srbije upisana 252 đaka migranta: Srpska deca prihvatila nove drugare!

Deca migranata u opštini Šid krenula u školu

Deca migranata su prvobitno trebala da pohađaju Osnovnu školu u Banatskoj Topoli koja je najbliža Prihvatnom centru, ali je ipak odlučeno da nastavu prate u renoviranoj zgradi centra. Kako je potvrdio za Telegraf Tihomir Farkaš, direktor OŠ "Žarko Zrenjanin" u Kikindi, škole su spremne da prihvate decu migrante koji bi nastavu mogli da prate sa svojim vršnjacima.

- Upoznati smo sa planom i programom, čak su i nastavnici završili određene programe po kojima bi mogli da rade sa njima. Ukoliko bude bilo potrebe spremni smo da im pomognemo - kažu u jednoj od gradskih škola.

Foto: Telegraf

Stanislava Hrnjak, pomoćnica gradonačelnika Kikinde, rekla je da je Kikinda otvoren grad i da su migrantima obezbeđeni uslovi u Centru koji je potpuno adaptiran.

- Razmatrali smo mogućnost gde bi bilo najbolje da deca predškolskog uzrasta prate program, i odlučili smo se za potpuno adaptiran vrtić "Maslačak". Pošto vrtić u Banatskoj Topoli nije bio dovoljnog kapaciteta, u "Maslačku" će se mališani sa svojim vršnjacima i vaspitačima vrlo brzo socijalizovati.

Vrtić "Maslačak" renoviran uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Program UN za razvoj UNDP, mališanima pruža siguran prostor za igru i učenje.

Foto: Telegraf

Prema rečima Ivana Bošnjaka, sekretara iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, mališani i njihovi vršnjaci iz Avganistana i drugih zemalja pronašli su topao kutak i mesto za igru. Sa ovom konstatacijom složio se i je Džefri Skarin iz USAID-a.

- Drago nam je što smo pomogli renoviranju ovog vrtića, pomažemo gradovima i opštinama kako bi unapredili svoje usluge - istako je Skarin prilikom posete vrtiću.

U Prihvatnom centru u Kikindi koji se nalazi u blizini Banatske Topole trenutno je smešteno 178 migranata, mahom iz Avganistana i Pakistana, a manji broj migranata dolazi iz Irana.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    2. oktobar 2017 | 16:10

    Sada nam je najveci problem kako ce se migranti skolovati kod toliko nasih briga...neka idu gda su posli

  • MK

    3. oktobar 2017 | 11:35

    Tako smo mi u svedskoj pomagali pa sada nam vracaju kojekakvim bombama i vozilima po nasoj decu fuj,fuj,fuj sve to nazad u 30-vek u njihovu zemlju verujte da je jefinije nego ih pustiti tu da se RAZMNOZAVAJU!!!!

  • Razum

    3. oktobar 2017 | 11:19

    A uniforme,kakve su za njih,da nepitam za knjige?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA