Samo jedan kišni dan može da potopi celu Srbiju! Đenovski ciklon može da se vrati, upozoravanju meteorolozi (FOTO)

Padavine koje su prethodnih dana pogodile Srbiju, toliko su natopile zemlju, da ako se opet desi da se "spoje nebo i zemlja", može da dođe do izlivanja reka

  • 5

Meteorolozi upozoravaju da Srbiji prete nove poplave, zbog obilnih padavina proteklih dana. U prethodna tri dana, u našoj zemlji palo je više od 60 litara kiše po metru kvadratnom, koliko ne padne za ceo oktobar!

SRBIJA SE ZABELELA: U gradovima lije kiša, na planinama sneg, ovim deonicama nećete moći! (FOTO) (VIDEO)

Paraćin u pripravnosti zbog opasnosti od poplava

Đorđe Đurić, meteorolog "weather2umbrella" opozorio je na ovu pojavu, a prenosi Informer:

- Nalazimo se u periodu kada je vreme nestabilno, a živa u termometru iz dana u dan varira i naglo se menja. Na to je najviše uticaja imalo formiranje Đenovskog ciklona, koji sa sobom nosi i ogromne padavine. S obzirom da je u protekla tri dana palo kiše koliko je prosek za ceo oktobar, došlo je do manje materijalne štete i do izlivanja bujičnih vodotokova. Najugroženija je bila okolina Valjeva, Loznice, Kruševca i Kragujevca. Iako narednih dana neće biti pljuskova, sa prvim kišnim danom došlo bi do izlivanja manjih pritoka i bujičnih vodotokova, pogotovo u onim delovima Srbije gde je zemljište već dosta natopljeno - naglašava Đurić.

Hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković, potvrđuje da poplavni talas može da zapljusne Srbiju, pošto nas oko polovine novembra očekuje još najmanje 12 kišnih dana.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Kiša će padati i početkom sledećeg meseca. Opasno će biti ako se slije velika količina kiše, kao ove nedelje kada je na snazi bio crveni meteo-alarm. Padavine su izazvale izlivanja reka, ali ne i poplave. Međutim, sada je zemlja već natopljena i ukoliko bez prestanka bude lilo, reke se mogu izliti. Prema prognozi, u narednom periodu biće još dosta kišnih dana, pa moramo da upozorimo da postoji opasnost od poplava - za Informer kaže Vladiković.

VREME U NAREDNOM PERIODU

Do kraja meseca neće biti većih padavina. Mogućnost za kišu postoji tek 30. oktobra, ali je neće biti tokom celog dana.

U novembru promenljivo, sa povremenim padavinama, ali za sada ništa ozbiljnije. Ukoliko ne bude obilnijih padavina, a za sada ih, prema prvim prognozama nema, ne bi trebalo da bude većih problema.

Printscreen: accuweather.com

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrle

    26. oktobar 2017 | 08:56

    A mi smo se naučili od poplava 2014-te. Podigli smo brane, očistili vodotokove. Srbija je bezbedna, zar ne?

  • Dragan

    26. oktobar 2017 | 11:34

    kako vi kenjate zemlj suva

  • Đero

    26. oktobar 2017 | 10:17

    Hoće li biti ili neće!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA