≫ 

KAKO U SRPSKIM MANASTIRIMA LEČE NARKOMANE: Jedan je zbog brutalnih metoda lečenja zatvoren, sad spas traže u Zemlji živih

Lečenje narkomana u Manastiru Kovilj se sprovodi i na duhovnom i na telesnom nivou, a osobe koje borave u kući živih, tamo provode dve do tri godine i rade različite fizičke poslove. Štićenike nadziru monasi i stručni ljudi

  • 20

Uporna i opaka pošast - narkomanija godinama opstaje i i čini se da nema nameru da iščezne. Naprotiv, sve mlađe i mlađe generacije joj se prepuštaju i ona postaje sve veći problem, a očajni roditelji se u potrazi za "spasom" za svoju decu neretko odlučuju da ih pošalju i u manastir. Nekima su zaista pomogle molitve i isposnički život, ali bilo je i onih koji su tamo postali žrtve nečeg brutalnijeg.

Manastir u Srbiji za koji mnogi ne znaju, krije tajne sastojke za veliki broj bolesti (FOTO)

Jedan od svetlih primera je Manastir Kovilj. Ni danas se ne zna ko je podigao ovaj manastir, ni kada je nastao.

Manastir se nalazi u sklopu fruškogorskog manastira Kovilj u Vojvodini kod Novog Sada. 2004. godine pri ovom manastiru je otvorena zajednica za lečenje bolesti zavisnosti simboličnog naziva "Zemlja živih". Za 11 godina koliko centar postoji tamo je boravilo preko 3.000 ljudi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Lečenje narkomana tamo se sprovodi i na duhovnom i na telesnom nivou, a osobe koje borave u kući živih, tamo provode dve do tri godine i rade različite fizičke poslove. Štićenike nadziru monasi i stručni ljudi. Bratstvo ovog manastira je zajedno sa Ocem Porfirijem formiralo proširenu zajednicu na jednom salašu u Čeneju u Vojvodini.

Koordinator centra u Novom Sadu Andrej Jovanović kaže da u četiri terapijske zajednice trenutno boravi blizu 100 štićenika.

- Nikada nismo imali bilo kakva negativna iskustva. Nama može da se javi svako kome je pomoć potrebna. Boravak u manastiru je na dobrovoljnoj bazi i sprovodi se psihosocijalna rehabilitacija bez upotrebe lekova. Oporavak uključuje dnevne obaveze, sportske aktivnosti, javne ispovesti, grupne i individualne psihoterapije - otkriva Jovanović

Foto: Tanjug/AP

Boravak u manastiru Kovilj je besplatan, a sva materijalna sredstva za opstanak ovakvog centra za lečenje zavisnosti, dobijaju se iz dobrotvornih priloga.

Zajednica "Zemlja živih" otvorila je i svoj rehabilitacioni centar u Krčedinu, Brajkovcu i Vilovu, gde je takođe besplatno lečenje.

Priča se da su u okviru ove zajednice mnogi pronašli spas i započeli potpuno nov i zdrav život.

Crna Reka

Foto: Wikipedia

U Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka kod Tutina, mladi ljudi iz cele Srbije i dijaspore odvikavali su se od droge.

Pravoslavni centar Crna Reka nalazi se u blizini Novog Pazara, a zvanično je registrovan 2005. godine.

Upravnik je bio protojerej Branislav Peranović, a zavisnici su u sklopu "lečenja" prebijani lopatom, pesnicama, nogama. Odlukom vladike raško-prizrenskog Teodosija, ugašen je, kao posebna ustanova, jer su ga poslednjih godina pratili razni skandali, od kojih je najpoznatiji upravo slučaj prebijanja zavisnika - lopatom).

Daljinac

(S.V. / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk sa kosara

    2. novembar 2017 | 18:40

    Momak koga biju je iz novog sada a po misljenju malo je kaznjen sta je uradio, pusten je na vikend kuci pa je u kamp crna reka doneo herojin da diluje. Njegovi roditelji se nisu bunili za kaznu koju je dobio tako da ni vi nemate pravo

  • duleks

    2. novembar 2017 | 18:22

    U Crnu Reku su dolazili oni od kojih su svi digli ruke oni koji su zbog grama šita prebijali i zlostavljali sopstvene porodice. Lopatom su kaznjavani za najteži prekršaj a to je unošenje droge medju ostale zavisnike.

  • srb in

    2. novembar 2017 | 17:59

    Ma svaka cast popu tako se radi sa narkomanima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA