Učenici poljoprivredne somborske škole su veoma traženi. Za to postoji jak razlog! (VIDEO)

- Profesori na praktičnoj nastavi su stručni i za ove četiri godine prošli smo sve oblasti poljoprivredne proizvodnje - kaže za RTV Momčilo Marcikić, učenik

  • 2

Srednju poljoprivrednu školu u Somboru svakodnevno pohađa pedesetak učenika koji u okviru prakse rade u štalama, svinjcima, voćnjaku, vinogradu, plastenicima, staklenicima i na njivama školske ekonomije. Većina ih je iz porodica koje se bave poljoprivredom, a u njoj se školuju đaci iz Subotice, Apatina, Vrbasa i drugih okolnih mesta.

Deca za primer: Učenici u školi u Prokuplju proizvode pečurke

- Kada sam završio osmi razred imao sam dobar prosek i mogao sam da biram školu, ali nisam imao dileme, jer se moja porodica bavi poljoprivredom, pa sam se zato i opredelio za poljoprivrednu školu. Planiram studije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Profesori na praktičnoj nastavi su stručni i za ove četiri godine prošli smo sve oblasti poljoprivredne proizvodnje - kaže za RTV Momčilo Marcikić, učenik.

- Imamo dosta zemlje i moja porodica se bavi poljoprivredom, pa sam zato i upisala poljoprivrednu školu. Ne planiram studije, već ću se baviti poljoprivredom - kaže učenica Ivana Nastasić.

- U Subotici nema poljoprivredne škole, pa je to i razlog zašto sam došao u Sombor. Posle srednje škole planiram studije na poljoprivrednom fakultetu, a u daljoj budućnosti i preuzimanje porodičnog poljoprivrednog gazdinstva - kaže učenik Svetozar Aleksić.

Đaci imaju priliku da izvode praktičnu nastavu na pravom poljoprivrednom gazdinstvu.

- Proizvodimo sve osnovne ratarske kulture i to na oko 200 hektara. Zemlju obrađujemo sami svojom mehanizacijom i imamo sve potrebne mašine osim kombajna za vađenje šećerne repe - kaže direktor Srednje poljoprivredno-prehrambene škole Sombor Jovo Ćato.

Foto: Telegraf

Prinosi šećerne repe su veoma dobri zbig sistema za navodnjavanje pod kojim je 50 hektara zemlje. Repa nije jedina čime se ponose jer dnevno isporuče oko 250 litara kvalitetnog mleka, godišnje skoro 500 tovljenika. Uz pomoć najsavremenijih objekata za prašenje i tov svinja imaće po krmači 2,5 prašenja godišnje.

- To nismo mogli da finansiramo sami, pa nam je značajna bila pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji nam je za te namene dao dva miliona dinara. Inače taj sekretarijat redovno izdvaja sredstva za poljoprivredne škole - kaže direktor Ćato.

Sav prihod ulažu u opremanje i modernizaciju, ali i opremanje kabineta u školi.

Za učenike somborske poljoprivredne škole nema zime, jer savremena poljoprivreda traži stručne ljude na svim poslovima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA