Sve što morate da znate o malim boginjama, (re)vakcinaciji i kako da proverite da li ste zaštićeni od epidemije

Problem nastaje i zbog toga što zdravstveni kartoni od pre 30 ili 40 godina nisu čuvani i evidentirani kako treba, tako da mnogi ne znaju da li su primili cepivo

  • 13

Epidemija malih boginja prijavljena je na teritoriji Beograda, gde su se pojavili prvi slučajevi od ukupno 65 onih koji su od početka oktobra otkriveni u čitavoj Srbiji! Kako Telegraf saznaje, građani će zbog toga biti hitno pozivani na vakcinaciju, odnosno revakcinaciju sa ciljem da se maksimalno zaštite.

Alarmantno stanje u Beogradu: Epidemija malih boginja u glavnom gradu zbog virusa koji je otkriven kod 4 osobe

Iako epidemiolozi ponavljaju da nema mesta panici, mnogi su zbunjeni jer ne znaju da li bi trebalo da se odazovu, pre svega ne znajući da li su i sami bili vakcinisani ili ne.

Dvoje pacijenata zbog malih boginja u ozbiljnom stanju

Imunizacija u Srbiji

Jedan od naših najvećih stručnjaka u ovoj oblasti, Branislav Tiodorović, za Telegraf kaže da je Srbija uvela vakcinaciju protiv morbila 1971. godine, kada je stanovništvo primalo monovakcinu.

- Zatim su 1993. godine uvedene kombinovane vakcine protiv zaušaka i malih boginja, a tek se 1996. godine pojavljuje revakcinacija - kaže ovaj epidemiolog.

Foto-ilustracija: Wikimedia

Šta to tačno znači?

Prema objašnjenu dr Tiodorovića, oni koji su rođeni pre 1993. godine teoretski bi trebalo da se podvrgnu revakcinaciji.

- Za tako nešto ipak treba imati preduslove, kao što su proglašena epidemija i direktna izloženost zarazi. Problem nastaje i zbog toga što zdravstveni kartoni od pre 30 ili 40 godina nisu čuvani i evidentirani kako treba, tako da mnogi ne znaju da li su primili cepivo - navodi on i dodaje da je se to može saznati i laboratorijksim testiranjem krvi, odnosno saznanjem da li imate antitela ili ne.

Ipak, Tiodorović naglašava da nećemo sada pozivati sve građane na revakcinaciju, nego samo u mestima koja su označena kao žarišta.

- U Beogradu imamo 5 slučajeva obolelih, a veći deo je zabeležen na Kosovu. Najveći broj zaraženih ima oko 20 godina, što znači da su u pitanju osobe rođene 1997. godine. S obzirom na tadašnja dešavanja u toj pokrajini, smatram da treba imati razumevanja - navodi epidemiolog.

Foto-ilustracija: Profimedia / Foto-montaža: sxc.hu

Vakcina ne obezbeđuje 100 odsto zaštite

Najmanji procenat obuhvata MMR vakcinom beleži se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, navodi ovaj stručnjak, i dodaje da se i ta situacija menja na bolje u poslednja dva meseca.

On naznačava da to što je neko uredono vakcinisan, ne znači da je 100 posto otporan na morbile.

- Postavlja se pitanje da li je osoba bila potpuno zdrava onda kada je vakcinisana, da li je imala hronično oboljenje, genetski pad imuniteta... Ali, i to je bolje nego da uopšte nije vakcinisana, jer će simptomi biti blaži, te ospice neće prekriti celo telo, temperatura neće biti visoka, neće doći do upale pluća ili zapaljenje mozga - objašnjava Tiodorović.

Foto: Telegraf

Kazne u Americi velike

Dok se roditelji koji svesno odbiju da njihovo dete primi MMR u Srbiji novčano kažnjava iznosom od 30.000 do 150.000 dinara , u Americi ne mogu da krenu u vrtić, u školui, na fakultet, pa čak ni da dođu do specifičnih pozicija na poslu.

- SZO je dala preporuku da se u Americi i Evropi vrši i revakcinacija odraslog stanovništva. Slovenija i Hrvatska uvode obavezu revakcinisanja svih, dok u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj vakcinacija nije obavezna. Ali tamo roditelji slušaju savete lekara, imaju poverenja u zdravstveni sistem - navodi Tiodorović i naglašava da ovo pitanje nije demokratsko, već pitanje savesti.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Kalendar vakcinacije

Prema kalendaru imunizacije, MMR vakcina protiv zauški, rubeola i malih boginja prima se između 12 i 15 meseca detetovog života, a revakcinacija se vrši u 7 godini, odnosno u 14. najkasnije.

- Dete je u periodu između vakcine i revakcine u potpunosti zaštićeno! - zaključuje Tiodorović.

Daljinac

(S.Ilić - s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija

    9. novembar 2017 | 16:24

    Kako ja mogu imati poverenje u naš zdravstveni sistem, kada pedijatar mog deteta nije znao da ne sme primiti MMR vakcinu, jer mi je dete alergično na jaja (VII stepen- najviši). To sam slučajno saznao od farmaceuta koji zna da mi je dete alergično i to mi rekao, da bi ishod bio fatalan po dete. I kako da imam poverenje u zdravstveni sistem ( svaka čast pojedinim lekarima, ali to je mali procenat ) !!!!!!!!!!

  • DD

    9. novembar 2017 | 15:45

    To sto Švedjani i Norvezani veruju svojim lekarima i zdravstvenom sistemu podrazumeva da poslusaju savet lekara pa se vakcinisu, i svi su vakcinisani i zdravi. A kod nas ljudi vise veruju Google-u nego lekarima... nazalost!

  • Leonora

    9. novembar 2017 | 15:01

    Da li i mi koji smo prelezali boginje treba da se vakcinisemo??haha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA