≫ 

Sovembar je stigao u Kikindu: U najveće zimovalište ušara na planeti sletelo je 238 mekanih, buljavih bića (FOTO)

Kikinđani su najbolji domaćini na svetu malim utinama, potvrdio je Milan Ružić iz novosadskog Centra za zaštitu i proučavanje ptica Srbija

  • 3

Da je Kikinda grad koji se pozicionirao na svetskoj eko mapi, potvrdila je i tradicionalna manifestacija "Sovembar" posvećena malim sovama utinama. Za svoje zimovalište najveće na planeti, ove male ptice izabrale su verovali ili ne grad na severu Banatu. Grupa ornitologa ove godine uspela je da izbroji čak 238 malih ušara u centru, sakrivenih u visokim krošnjama.

U centru Leskovca trenutno živi 80 sova: Građani PRESTRAVLJENI iz jednog bizarnog razloga!

Kikinđani su najbolji domaćini na svetu malim utinama, potvrdio je Milan Ružić iz novosadskog Centra za zaštitu i proučavanje ptica Srbija:

- Za ovo doba godine ovo je odgovarajući broj sova, većina ih je još uvek u parkovima, baštama i drvoredima, očekujemo da ćemo sa prvim mrazevima imati još veći broj. Što se tiče njihovih gnezda primećujemo da će nam pristići mladunci jer je godina bila idealna za gnežđenje - ističe Ružić.

Foto: Telegraf

Gradska uprava u Kikindi zaštitila je sove kao prirodni fenomen, te je strogo zabranjeno svako hvatanje, uznemiravanje i sve ostale radnje koje bi naškodile sovama:

- Pre tri godine doneta je Odluka o zaštiti ovog dela grada kako se njihovo stanište ne bi ugrozilo. One su fenomen i simbol našeg grad te je posebna pažnja posvećena njihovoj ishrani, mestima na kojima se gnezde,proučavali smo kompletan eko sistem i zato su sove u našem gradu potpuno zaštićene - dodao je Miodrag Bulajič, član Gradskog veća u Kikindi.

Foto: Telegraf

Male utine ili ušare toliko su postale fascinantne da je ekipe sa BBC-ija napravila mali dokumentarac o njima u okviru serije "One planet". Privučen ovim nesvakidašnjim fenomenom koji se na ulicama Velike Britanije ne može tako često videti, Fredi Devas-scenarista i reditelj postao je očaran malim pticama te se uskoro očekuje njihov ponovni dolazak:

- Ekipa će sigurno ponovo posetiti Kikindu, sa tim što će akcenat više staviti na građane, njihov doživljaj i život sa sovama. Kikinda je jedini grad na svetu koji ima zaštićeno područje za ptice, ovo je sjajna afirmacija za Kikindu i za razvoj eko-turizma - dodao je Ružić.

KIKINDA IDEALNO STANIŠTE ZBOG OBILJA HRANE

"Sovembar" koji i ove godine protiče u bogatom program, okuplja učenike svih osnovnih škola koji se takmiče u raznim edukativnim radionicama. Pored kviza znanja u okviru manifestacije priređene su izložbe, likovni i literarni konkursi, a posetioci na Trgu mogu probati i ukusne kolače u obliku sova.

Foto: Telegraf

Najveće zimovalište na planeti, prema rečima stručnjaka idealno je mesto malim "ušarama". Nedaleko od centra grada prostiru se oranice koje opsedaju glodaru, te su upravo oni glavna hrana malim pticama.

- Apelujemo na poljoprivrednike da ne bacaju otrove ni pesticide jer se tako ne uništavaju samo glodari već mačke, sove i druge ptice - upozorio je Ružić.

Male utine, zaštićene poput kućnih ljubimaca brižljivo se čuvaju i od strane građane. Najviše ih možete videti u krošnjama jele pored Narodnog muzeja, u samom centru grada. Najveći broj zabeležen je 2009.godine kada su ornitolizo prebrojali oko 743 ušare. Naviknete na bliceve fotoaparata poput pravih glumaca sove će vam rado pozirati, javiće vam se hukom ,a iznad svega očaraće vas pojava stotine ptica koje vas pažljivo posmatraju sa visokih krošnji.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mima

    28. novembar 2017 | 08:25

    bravo i veliki pozdrav za dobre ljude Kikinde

  • Micika Cicika

    28. novembar 2017 | 11:36

    Sove su lepe i korisne ptice.Simpaticno je i to da vole da se stacioniraju u Kikindi ispred Muzeja u centru grada a u Leskovcu ispred kulturnog centra.I to nesto znaci!

  • Djlmn

    28. novembar 2017 | 22:12

    U pozarevcu u kasarni bilo ih je preko hiljadu u krosnjama tuja isto centar grada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA