U Srbiji ilegalno posluje 10.000 privrednika, love ih inspektori u kolima starim 25 godina

Na 1.200 stanovnika ide po jedan inspektor, što je tri puta manje nego u Evropi

  • 5

Skoro 10.000 privrednika koji nelegalno posluju otkriveno je u 640.000 kontrola za 18 meseci koliko se primenjuje Zakon o objedinjenom inspekcijskom nadzoru.

Članstvo privrednika u PKS obavezno, evo od kada

Kako prenosi RTS, s druge strane, gotovo za deset odsto više je onih koji su legalizovali posao, što sa sobom nosi manji broj radnika na crno.

- Kada govorimo o ovoj godini, možemo reći da je konstatovano negde oko 17.000 neregistrovanih radnika, od kojih je nakon kontrola, prijavljeno 16.300, što je negde oko 90 odsto uspešnosti, i to su vrlo konkretni rezultati objedinjenog inspekcijskog nadzora i kontrole - kaže za RTS državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Kasalović.

Inspektor u Srbiji u proseku ima 55 godina. Vozi se u automobilu starom četvrt veka. Na 1.200 stanovnika ide po jedan inspektor, što je tri puta manje nego u Evropi i nedovoljno za kompletnu reformu, upozoravaju načelnici okruga.

- Kontrolišu dve ili više oblasti što je zaista nedopustivo, broj inspektora na lokalnom nivou, što se tiče Srbije, je 3.000 što je zaista malo za efikasan i funkcionalan rad. Postoje oblasti na lokalnom nivou koje su apsolutno nepokrivene u kontroli inspekcijskih službi - kaže načelnica Južnobanatskog okruga Danijela Lončar.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Toga su svesni u Vladi Srbije gde navode da dok tragaju za rešenjem, plan je da se postojeći kapaciteti troše na one za koje je očigledno da posluju nelegalno.

- Ceo niški okrug koji ima veliki klinički centar, kontroliše samo jedan inspektor. Mi ćemo uraditi detaljnu analizu i sačiniti predlog modela kontinuiranog popunjavanja inspektorima i opremanja inspektora u materijalnom smislu - kaže Kasalović.

Kako navode u Naledu (Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj), inspekcije su bolje organizovane, ali su potrebne obuke kako bi inspektori umeli da pišu prekršajne prijave koje će dobiti pravi sudski epilog.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Imamo slučajeve da se izriče veliki broj opomena, umesto kazni, veliki broj prijava inspektora zastareva, neujednačena je praksa sudija širom Srbije u izricanju presuda, tako da su tu potrebne su obuke i za sudije, dakle tu moramo isto da radimo na obukama - kažu u Naledu.

Podsetimo, još 2015. godine predstavljen je projekat e-inspektor, koji je trebalo da poveže svih 40 inspekcija, ali to još nije zaživelo. Tada je najavljeno da će umesto pred šalterima i uz pomoć komplikovanih procedura i gomile obrazaca, građani i predstavnici kompanija u Srbiji moći će da komuniciraju i prate rad i izveštaje inspekcija u potpunosti onlajn.

Projekat e-inspektor osmišljen je kao odgovor na rezultate istraživanja i anketa, koji su od 2011. do 2015. godine sprovedeni na temu inspekcijskog nadzora u Srbiji, a koji, primera radi, ukazuju na to da jedan turistički inspektor nadzire čak i do 300 subjekata.

Poslednji put e-inspektor se pominje u septembru ove godine kada je Vlada Srbije donela Zaključak o usvajanju Akcionog plana za primenu Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji predviđa izradu softvera za za taj projekat.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonimus

    4. decembar 2017 | 12:39

    kome prijaviti? Kad inspektor, komunalna policija, odaju onog ko je prijavio.. Novi Sad je u pitanju, i zarad mira u firmi, niko ne sme..

  • ДР

    4. decembar 2017 | 15:19

    Хитно им набавити најновије моделе, жалосно је да се муче!!!

  • ....

    4. decembar 2017 | 12:15

    Prava slika zaostale Srbije, ima ih još, samo treba otvoriti oči, ovo sad "boli" vlas' jer nema para u budžetu, a kada bi gradjani počeli da pričaju....!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA