≫ 

Telegraf istražuje: Ovo su najtraženiji kursevi u Srbiji - samo jedan košta 30.000 dinara, a isplati se već posle prve plate (FOTO)

Kurs košta ukupno 30.400 dinara i isplati se već nakon prve plate

  • 2

Od oko 1.000 različitih kurseva i obuka, koji su trenutno u ponudi u Srbiji, najisplativije je završiti za knjigovođu, gerontodomaćicu, IT kurs, frizerski ili one za nokte i šminkanje. Kursevi koštaju od par hiljada dinara do par hiljada evra, neki deluju kao otimačina para naivnima, ali ima i onih koji omogućavaju posao odmah po završetku obuke.

coDEsign2018 Live stream: Pratite besplatno prenos Zimske škole programiranja i dizajna za srednjoškolce

Napravite plan za uspešnu IT karijeru u 4 koraka

Opširnije o IT kursevima koji su sve traženiji, čitajte OVDE.

Telegraf je analizirao koji kurs je najisplativije završiti, na kom se najbrže isplati uloženo u obuku i gde ima najviše posla.

Foto: Telegraf

Knjigovođe i gerontodomaćice

Spomenka Marković iz beogradskog Centra za obrazovanje "Božidarac" kaže da je najtraženiji kurs za knjigovođu. Ova škola održava kurseve i u Vranju, Novom Pazaru, Senti, Kruševcu i Mladenovcu, pa imaju uvid u potražnju u celoj državi.

- Kod nas je kurs za knjigovođu doživeo ekspanziju jer oni koji ga završe lako dolaze do posla u agencijama. Uglavnom su kandidati starosti oko 40 godina. Kurs košta ukupno 30.400 dinara i isplati se već nakon prve plate. Na drugom mestu po potražnji su kursevi za negovatelje starih i bolesnih, a završavaju ih oni koji kasnije odlaze na rad u inostranstvo.

Foto: Telegraf

Kuvari i šminkeri

Na trećem mestu je potražnja kursa namenjenog kuvarima, koji se mogu zaposliti kao pomoćni kuvari, jer je ovo ipak samo kurs. Traže se i obuke za šminkanje i nadogradnju noktiju.

- Mi mesečno od salona dobijemo bar 10 zahteva da preporučimo polaznike, pa oni posao nađu još dok traje obuka - kaže Spomenka Marković podvlačeći da se skoro svaki njhov kurs isplati već nakon prve zarade.

U kragujevačkom "Radničkom univerzitetu" objašnjavaju da je kod njih najveće interesovanje za obukom gerontodomaćica. Miloš Tanasković, direktor

"Radničkog univerziteta", kaže da ovaj kurs biraju oni koji planiraju odlazak u inostranstvo, a nisu završili srednju školu ili imaju diplomu za zanimanje koje nije traženo na Zapadu.

- Polaznici su oba pola, čak je na poslednjem kursu bilo više muškaraca. Mi ih obučimo u teorijskom delu, a praksu imaju u gerontološkom centru. Kurs košta

25.000 dinara i svakako se isplati, posebno kada neko bude radio u Nemačkoj. Traže se kursevi za rukovanje kranskim dizalicama, viljuškarima, za održavanje parnih kotlova, obuke za armirače, tesare i zidare. Za njih ima posla - kaže Tanasković.

Foto: Telegraf

Pomama za kursevima lepote

Širom Srbije vlada pomama za kursevima nadogradnje noktiju, svilenih trepavica, trajne šminke, japanskog iscrtavanja obrva, šminkanja. Za one koji bi0 negde da se zaposle ulaganje u kurs nije preveliko, od par hiljada do 50.000 dinara, zavisno od broja časova i toga ko plaća repromaterijal. Za one koji bi da samostalno rade nije baš tako, posebno kod šminkanja.

- Ima posla za sve nas, ali je problem što je u startu potrebno ulaganje od hiljadu do 3.000 evra. Šminka je skupa, a ja preporučujem polaznicima da uvek koriste kvalitetnu, jer ako nekome šminka "spadne" za dva sata više nemate klijenta - kaže Anđela Rajkov iz jedne od kragujevačkih škola šminkanja.

Kursevi šminkanja u Srbiji koštaju od 15.000 do 50.000 dinara, a rad se širom države naplaćuje od 1.000 do 5.000 dinara po našminkanoj dami, znači - od 10 do 25 šminkanja klijenata otplaćuje kurs.

Obuka za frizere košta od 25.000 do 35.000, a plata frizera je od 25.000 do 50.000 dinara u nekim beogradskim salonima. Računica je jasna.

Foto: Telegraf

IT kursevi za spremne da uče (i zarade)

IT obuka ima na stotine. Telegraf je istraživao kurseve za početnike. Oni su samo start za budućeg programera, grafičkog ili veb dizajnera. Snežana Vasić, marketing menadžer novosadske škole "Smart" početnicima preporučuje kurs za front end programera, ali i celoživotno učenje.

- Namenjen je osobama koje žele samostalno da kreiraju ili dizajniraju veb sajtove. Front end developeri su arhitekte i razvijaju veb sajtove i aplikacije koristeći aktuelne veb tehnologije (HTML, CSS, JavaScript, jQuery). Naši su kursevi bazirani na praktičnom radu, ali koliko će polaznik kasnije biti uspešan, zavisi prvenstveno od njega. Ne sme prestati da se usavršava. Kurs košta 26.400 dinara, za 40 časova - objašnjava Snežana Vasić.

Foto: Telegraf

Ona kaže da škola ima i kurs za android programiranje, namenjen onima koji žele da prave aplikacije za mobilne telefone i tablete.

- Po završetku kursa, polaznici mogu samostalno da naprave android aplikacije i da ih postave na Gugl plej prodavnicu. Kurs košta 57.600 dinara, a polaznik odmah po okončanju obuke može da počne da radi i unovči ga - kaže Snežana Vasić.

Pored niza programerskih kurseva i onih za veb dizajn, ova škola nudi i ozbiljnu obuku koja kandidatu daje skoro siguran posao i šansu za napredovanje. U pitanju je Duit praksa koja traje osam meseci i košta 234.000 dinara. Oni koji je završe stiču znanja na nivou juniora. Duit obuhvata praktičan rad na četiri različite IT pozicije koje su najtraženije od strane domaćih i svetskih kompanija.

Smerovi su- net programer, front end developer, softver tester i ICT administrator. Za ovu praksu dovoljno je elementarno znanje rada na računaru (mejl, ofis i pretraživanje) i solidno poznavanje engleskog jezika. Plata programera juniora u Srbiji je od 500 do 600 evra. Mnogi i kao početnici rade frilenserski za strane kompanije.

Tržištu Srbije neophodno je između 15.000 i 20.000 IT stručnjaka. Velika je potražnja za variocima, bravarima i farbarima. Traženi su i kuvari, frizeri i

automehaničari. U vreme proslava dame su očajne jer su šminkerke i manikirke zakazane danima unapred.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    15. januar 2018 | 21:58

    Kuvar i palite na brod na mediteranskoj kompaniji 4.500 e plata..sa primorja momci dolaze u bg zavrsavaju i pomorsku skolu za par dana pa kao prvi oficiri kada do toga dodju pisle kadeture imaju 8.900e platu na pomenutoj kompaniji a kao kapetani i do 15.000

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA