Ovo je prvo ekološko selo koje se bavi turizmom, a to nije jedino što ga čini posebnim: U njemu se nalazi čak 5 muzeja! (FOTO)

Više od 1200 eksponata čine predmeti koje su stanovnici suvoborskih sela koristili u domaćinstvu i na njivi

  • 1

Selo Koštunići je prvo ekološko selo u Srbiji koje je počelo da se bavi turizmom. Pored toga, ovo suvoborko selo koje je najveće u opštini Gornji Milanovac, uskoro će postati jedinstveno i po tome što će imati čak pet muzeja.

Ako kupite ovu hajdučku kolibu, dobićete na poklon plac na Suvoboru: Ovde svako nađe mir, ali mora da ispuni dva uslova (VIDEO)

U Koštunićima je pripremljena etnološka postavka, kako bi posetioci osetili kako je izgledao nekadašnji život u ovom selu. Više od 1200 eksponata čine predmeti koje su stanovnici suvoborskih sela koristili u domaćinstvu i na njivi.

- Unikatni predmeti. Jedinstveni su po tome što su rađeni upravo rukom tog seljaka. Nastajali su od nekih verovatno fabričkih proizvoda ili je on sam izmišljao, te prilagođavao svom životu i svojim potrebama - kaže Dragan Pavlović iz Turističko rekreativnog centra.

Muzej kod dva Božidara, posvećen je dvojici zaslužnih umetnika iz ovog kraja. Koštunići se muzejskom postavkom odužuju još jednom velikanu, velikom srpskom vojskovođi Živojinu Mišiću.

Printksin: Youtube/ Ekoselo Kostunici

- Dom kulture se zove po Živojinu Mišiću jer je njegova majka Anđelija odavde iz Koštunića, a sva kolubarska bitka ustvari suvoborska bitka vođena je na prostoru Koštunića i pet, šest sela prema Rudniku tamo. Zato smo tu postavku tu i upriličili - dodaje Pavlović.

U planu je otvaranje podruma suvoborske rakije ali i svojevrsne muzejske postavke sa kolekcijom pića iz skoro stotinu zemalja. U Koštunićima veruju da će tako upotpuniti nesvakidašnju ponudu za boravak na selu, a podsetiti na prošlost one koji su ostali da žive u tom kraju.

- Znači ta prošlost kak'a je bila, te starine, sa čim se služio narod, šta je im'o. Te preslice, bučuke i kojekak'e tamo šta je ono baš odlično, ono mi se dopada - objašnjava Dragan Tomović iz Koštunića.

Za posetioce jedinstvenog kompleksa u Koštunićima uskoro se završava i kopija konaka kneza Miloša iz Gornje Crnuće, u kome će kažu oživeti i običaje iz doba kada je doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koalicija gluposti

    16. januar 2018 | 23:35

    U Koštunićima su verovatno svi neobavešteni 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA