≫ 

Srbija plivala za Bogojavljenski krst: Žene dominantne u trci kroz ledenu vodu (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan od davnina pliva se za časni krst

  • 21

Proslava Bogojavljenja počinje jutarnjom litrugijom u hramovima širom Srbije, nakon čega će u mnogim mestima krenuti litija ulicama sve do reke ili jezera, gde će se plivači nadmetati za časni krst. Zanimljiva je činjenica da su ove godine žene bile veoma zainteresovane za učešće u trci, a u nekoliko mesta su čak odnele pobedu!

U trci za Bogojavljenski krst ne može da učestvuje svako: Ova pravila moraju da se ispoštuju, a prate ih jake reči

Mladi vaterpolista Ðorđe Miletić iz Ćuprije prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na takmičenju koje je danas održano u Velikoj Moravi u Ćupriji.

Zamenik predsednika opštine Ćuprija Ilija Paunović, uričio je Miletiću zlatnik dar opštine.

Krst je u Moravu, spušten sa Velikog Mosta, a u takmičenju, na temperaturi oko nula stepeni, učestovala su 33 takmičara iz Chuprije i Paraćina.

Miletić ima 17 godina i član je vatrepolo kluba Paraćin.

Pre takmičenja u mesnoj crkvi održana je liturgija i litija ulicama Ćuprije.

Foto: ozonpress.net

U Čačku je od 115 plivača, među kojima su bile i tri devojke, do zaleđenog krsta u Moravi prvi je doplivao Anđelko Kovačević, prošlogodišnji pobednik, javlja ozonpress.net.

O njihovoj fotki kad ulaze u hladnu vodu priča Srbija: Tamara (16), Tijana (18) i Kristina (20) najhrabrije učesnice Bogojavljenske trke u Čačku

Ceo događaj pratilo je oko 2.000 ljudi. Ove godine organizacija je podignuta na mnogo viši nivo. StagePro je podigao tribine za oko 1.500 posetilaca a plivači su do platoa za plivanje došli preko mosta.

Foto: ozonpress.net

I ove godine ceo događaj imao je humanitarni karakter. Aktivisti Crvenog krsta prikuplljali su novac za ugrožene čačanske porodice, dok su u prostorijama gradskog stadiona od 10 do 15 časova prikuplja krv za potrebe čačanske bolnice.

Foto: ozonpress.net

Bogojavljenska akademija biće organizovana večeras u 19 časova u Domu kulture gde će se predstaviti svi plivači i pobednik trke. U umetničkom programu učestvovaće učenici Gimnazije, KUD Dule Milosavljević Žele a nastupiće i Biljana Krstić i njen ansambl Bistrik.

U Prokuplju je ove godine prvi put žena osvojila krst, a to je ujedno i prvi put da se predstavnica nežnijeg pola takmičila u ovom gradu. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

Na Zapadnoj Moravi u Trsteniku je danas održano Bogojavljensko plivanje, a pobednik je po treći put bio Marko Milićević iz Trstenika.

- Sada imam treći krst u kolekciji. Tako da od sledeće godine, časni krst časni prepuštam drugima - rekao je Marko za Tanjug, koji je plivao sa oko tridesetak takmičara.

Crkva Sv. Trojice iz Trstenika je bila organizator 5. po redu Bogojavljenskog plivanja, a opšstina Trstenik je pomogla da se plivanje održi.

Radomir Milunović, pomoćnik predsednika opštine Trstenik, rekao je za Tanjug da je cilj da se plivanje za Krst časni održava svake godine.

- Upravo nas ovo održava, jer se spuštamo na reku i onda duhovno i sportski organizujemo Bogojavljensko plivanje. Zahvalio bi se Crkvenoj opštini Trstenik, ali i samoj opštini, jer je uzela učesće u organizaciji manifestacije - rekao je Milunović.

Foto: zrenjaninski.com

U Zrenjaninu je pala i prosidba!

Jedan od učesnika plivanja za Časni krst, Aleksandar Anđelković iz Novog Sada, nakon što je izašao iz gradskog jezera kod Kulturnog centra Zrenjanina, zaprosio je devojku!

Pred mnogobrojnim svedocima, on je na prst desne ruke devojke Jelene Stuparski, takođe iz Novog Sada, stavio verenički prsten.

Detaljnije OVDE.

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održano je danas i u Sremskoj Kamenici na obali Dunava kod stadiona "Fruškogorac", a prvi do krsta stigao je osamnaestogodišnji Aleksa Bobar iz istoimenog mesta.

Bobar je rekao da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst i da je veoma zadovoljan što je prvi stigao do njega.

- Osnovni cilj bio je da plivamo za čast, a pobeda je šlag na torti. U početku je bilo hladno, ali sam se zbog adrenalina ugrejao, pa je posle bilo mnogo lakše - rekao je Aleksa, koji je inače član plivačke reprezentacije Srbije u kategoriji seniora.

Foto: novisad.rs
Foto: novisad.rs
Foto: novisad.rs

Bojana Lalić je, takođe, plivala za Časni krst, a bila je jedna od pet žena koje su stale rame uz rame sa muškarcima.

- U prvom momentu sam mislila da je lako, imala sam veliku tremu pred početak. Kada sam skočila u vodu prvi zamah je bio najteži, ali posle toga je sve išlo bez problema - kazala je Bojana.

Pre samog takmičenja održana je Liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a događaju je prisustvovalo oko 140 plivača. Krst, koji je bio je udaljen 33 metra od startne pozicije, u vodu je položio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

Zanimljivo je da je među prijavama bilo i onih koji ne umeju da plivaju, a jedan od njih je i skočio u vodu, čime je pokazao da tradicija i čast nekada mogu biti jači od straha.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba sa rečima: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Foto: Z.Cvetković/Han Info

Marija Stošić, student DIF - a, bila je najbrža u plivanju za časni krst na Južnoj Moravi u Vladičinom Hanu.

Marija je bila jedina žena koja je skočila u Moravu i zaplivala za krst, pored još tridesetak muškaraca, piše Haninfo.

Ovo je druga godina za redom kako se na Moravi organizuje plivanje na Bogojavljenje, a pokrovitelj čitavog događaja je opština Vladičin Han.

Svi učesnici plivanja  ujutru su bili na liturgiji u hramu Kneza Lazara, a potom su ulicama Hana krenule litije do sportskog centra i Morave gde se plivalo za krst.

Foto: Milena Đorđević
Foto: Milena Đorđević
Foto: Telegraf

Najhrabriji Beograđani plivali su danas za Časni krst, pored drugih mesta i na Adi Ciganliji, a najbrži među njima bio je dvadesetjednogodišnji pripadnik Vojne akademije Sava Stanković. Pored Ade, plivalo se i u Zemunu, na keju. Detaljnije o tome OVDE.

Foto: Ronilači klub "Orka"

Tradicionalno plivanje za Časni krst održano je širom Srbije, hrabri vitezovi na temperaturi koja je bila oko pet stepeni plivali su u Kikindi na Starom jezeru i u Novim Kozarcima. Ovogodišnje takmičenje okupilo je dvadesetjednog učesnika, najmlađi je imao oko 15.godina dok se ove godine u takmičenju okušao i stariji meštanin šezdesetpetogodišnji Kikinđanin. Ipak, najbrži je bio Stevan Krnić (29), lekar opšte medicine zaposlen u Opštoj bolnici u Kikindi.

Foto: Ronilači klub "Orka"

Kao lekar naviknut na zdrav način života , Stevan kaže da se aktivno bavi sportom i da je plivanje omiljena mu disciplina:

- Danas smo svi pobednici, ko god je danas plivao ispoštovao je veliki hrišćanski praznik i možemo ga nazvati pobednikom - kaže nam ovaj mladi lekar.

Foto: Ronilači klub "Orka"

Stevani je ovo peta pobeda za redom, ali je prvi put plivao u Kikindi, prethodnih godina pobeđivao je u Kragujevcu, pa čak i u Cirihu. Pored pojedinaca koji su učestvovali u plivanju za časni krst, trdicionalno se pridružio i ronilački klub Orka. Stojan Bogosavljev, predsednik “Orke” ističe da mu je posebno drago što vidi sve više mladih ljudi koji se prijavljuju na takmičenje i koji prepoznaju važnost velikog hrišćanskog praznika - Bogojavljenja.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, dan kada je Isus Hrist kršten u reci Jordan. Običaj da se u svim pravoslavnim hramovima kući odnese “Bogojavljenska vodica” za koju se veruje da ima lekovita i isceiteljska dejstva. Plivanje za časni krst obeleževa se se širom Srbije, a pliva se 33 metra što simbolizuje Hristove godine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA