≫ 

Legenda srpske košarke Žarko Paspalj otvoreno o svemu: Novi broj Nedeljnika u prodaji (FOTO)

Pogledajte koje teme vas čekaju u novom Nedeljniku

  • 0

Novi broj magazina Nedeljnik od danas je u prodaji.

Odabrani tekstovi Njujork Tajmsa na srpskom od sad i na sajtu Nedeljnika

GOVORI KAPITEN - Legenda srpske košarke Žarko Paspalj već dva meseca se oporavlja od lakšeg moždanog udara koji je doživeo u San Antoniju. Voljen i mnogo pre nego što je skovana ona "Sad si uzô trofej Paspalje" i svih medalja zbog kojih generacije nisu spavale, decenijama unazad gradio je neverovatno iskren odnos sa navijačima, saigračima, drugim sportistima i nacijom, kao čovek koji nikada ni u čemu nije bio sporan. Čuveni kapiten za novi broj Nedeljnika otvoreno govori o Divcu, Gregu Popoviću, NBA karijeri, zdravlju, reprezentaciji, Dudinom oproštaju, dočeku Željka Obradovića u Beogradu, ulaganjima, politici...

Foto: Nedeljnik

ZVEZDA I PARTIZAN - Nekada je Zvezda u mitovima bila sve ono buntovno, građansko, a Partizan deca došljaka sa periferije i iz otuđenih novih naselja, gde je samo pakleno avgustovsko sunce podsećalo na zauvek izgubljeni zavičaj. Danas je Partizan Džordž Orvel na zidu u Bezistanu, a Cane i njegov sin na tribinama i mnogi drugi. Na Zvezdinom stadionu su počele prve nacionalističke demonstracije, ali i poruka Miloševiću da spase Srbiju, zastava Otpora, pa ustoličenje Putina. Nedeljnik je istraživao da li je danas Partizan sve ono urbano, a Zvezda estradno i koliko je sve u vezi s ta dva kluba samo mit?

Foto: Ilustracija

IGRALE SE "DELIJE" - Dragoljub Petrović imao je 17 godina u aprilu 1988, kada je među najvatrenijim navijačima gledao utakmicu Zvezde i Slobode iz Tuzle, dva metra od predsednika Vučića. Petrović na sebi nema Zvezdina obeležja, a obučen je u svetloplavu teksas jaknu, baš onakvu kakve su bile u modi tih godina, i na slici ima kosu, ali nema bradu, dok predsednik Vučić na slici nema bradu, al' ima kosu. Petrović se, dakle, prilično ofucao za ovih 30 godina, za razliku od predsednika Vučića koji izgleda nikad bolje.

IZBORI - U novom Nedeljniku objavljena je velika analiza predstojećih lokalnih izbora u Beogradu. Predsednik države i SNS-a je odustajanjem od vanrednih parlamentarnih izbora poslao nedvosmislenu poruku i svojim biračima i političkim protivnicima da će sve raspoložive kapacitete angažovati u Beogradu. Vučić je svestan da SNS u prestonici slabije stoji nego u centralnoj Srbiji ili u Vojvodini, gde je njegovo biračko telo kompaktnije i u krajnjoj liniji disciplinovanije. Zna se i da u "krugu dvojke" nema značajno uporište, zbog čega će naprednjaci znatan akcenat kampanje bazirati i na rubne opštine, kao što su Lazarevac, Mladenovac, Grocka ili Obrenovac.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Vladimir Milovanović, Sava Radovanović, Medija centar Beograd, Zoran Žestić, Milena Đorđević, Telegraf

UKRAJINA - Ukrajina nije Rusija, tako glasi i naslov knjige drugog ukrajinskog predsednika Leonida Kučme. Ukrajina još nije ni država, kako je tvrdio Putin ili bolje rečeno nije pravna država. Ukrajina nije ni Evropa i nema dobrih naznaka da bi to mogla da postane u dogledno vreme. Ukrajina je poligon Vašingtona i Moskve, i u manjoj meri Berlina, za testiranje novih tipova sukoba i merenje vlastite snage i opipavanje pulsa rivala. Jedina nada za Ukrajince je da se u Kijevu nekim čudom ustoliči vlast kojoj će biti jasno da o budućnosti Ukrajine odlučuju reforme i izgradnja nezavisnih i profesionalnih institucija, a ne vojna snaga ili članstvo u Evropskoj ili Evroazijskoj uniji. Analiza Željka Pantelića objavljena je u novom broju Nedeljnika.

Foto: Tanjug/AP

THE POST - Da nije bilo ljudi kao što je Danijel Elsberg, raznoraznih "curenja", "zviždača", Asanža, Snoudena, nikada ne bismo saznali šta sve nismo smeli da znamo. Ako je zadatak novinara da otkriva ono što pokušava da se sakrije, Spilbergov film "The Post" dolazi ne baš slučajno u ovom trenutku kada su mediji u krizi i kada se njihova uloga preispituje. A kako u Srbiji stojimo sa "zaštitom izvora" i pravom da javnost bude iznad interesa pojedinca, ma kako se on zvao i ma koju poziciju zauzimao? Za novi Nedeljnik govorili su predsednici novinarskih udruženja i profesori novinarstva.

Foto: Tanjug/AP

VATRA I BES - Premda smatram da su opisi Majkla Volfa preterani i karikaturalni i da je čitanje njegove knjige gubljenje vremena, u svemu tome postoji nešto što oslikava Trampovo rukovođenje zemljom. SAD verovatno nikada u svojoj istoriji nisu toliko politički i intelektualno osiromašile kao tokom ove uprave. To je loše za zemlju, ali je još gore za demokratski i liberalni Zapad. Kolumna čuvenog književnika Marija Vargasa Ljose u novom Nedeljniku.

Foto: AP/Tanjug

KABILE - Odlučni da spreče upade naoružanih odreda prognanih Hutua iz Zaira, iz Ruande su pomogli gerilu zairskih Tutsija. Na čelu ove vojske nalazio se Loran Dezire Kabila, koloritna i duboko kontroverzna ličnost. On je u vreme proglašenja nezavisnosti podržavao Lumumbu, kasnije je ratovao rame uz rame sa Če Gevarom koji ga je slabo cenio. Nastavak feljtona "Istorija 21. veka" koji za Nedeljnik piše naš istoričar Čedomir Antić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA