Evo koji problemi muče Srpkinje, a važniji su od slogana podsticaja za rađanje beba

Ponekad nam se čini da su trudnice najprivilegovanija kategorija stanovništva u zemlji Nažalost, samo nam se čini!

  • 16

Potraga za sloganom za povećanje nataliteta podelila je Srbiju. Dok se jedni trude da svojim predlozima pomognu pri izboru najbolje krilatice, drugi smatraju da je nedostatak slogana za rađanje beba najmanji problem sa kojim se suočavaju ljudi koji su u godinama kada bi trebalo oformiti porodicu.

"Lako je roditi, treba othraniti" vs "Ljubav vodi da se beba rodi": U toku je rat komentarima na Telegrafu, a sve je počelo sloganima za decu

Ponekad nam se čini da su trudnice najprivilegovanija kategorija stanovništva u zemlji - ustaju im u gradskom prevozu, preko reda plaćaju račune, primaju platu tokom trudničkog i porodiljskog bolovanja, mogu bar godinu dana da ne rade, a da ne smeju da dobiju otkaz...Nažalost, samo nam se čini!

Evo koji problemi muče trudnice i porodilje, a važniji su za rešavanje od slogana za podsticanje nataliteta.

Foto: Opština Voždovac

Teško do posla

Da li ste udati? Imate li decu? Da li ih planirate? Iako zakonom zabranjena, ova i slična pitanja sastavni su deo većine intervjua za posao. Dešava se čak i da poslodavci od žena koje još nemaju porodicu traže da se obavežu da u određenom periodu neće imati decu. Mali broj ide toliko daleko da ženama daje da potpišu blanko otkaze koji se aktiviraju u slučaju začeća.

Muke zaposlenih na određeno

Žene koje su zaposlene na određeno već neko vreme ne smeju da dobiju otkaz ukoliko zatrudne. Ipak, to ne sprečava poslodavce da ih nakon isteka tog perioda otpuste sa radnog mesta, što se u praksi često i dešava, jer na njihovo mesto u međuvremenu zapsole drugog radnika.

Posle začeća - otkaz!

Žene koje imaju "labavije" ugovore, kao što su autorski ugovori, ugovori o delu, privremenim i povremenim poslovima, kao i preko raznih agencija, nisu uopšte zaštićene. Ako neka od njih zatrudni automatski ostaje bez posla i bez ikakvih naknada tokom trudničkog i porodiljskog perioda!

Loš tretman u porodilištima

Čak 10 odsto žena odustaje od drugog porođaja zbog izuzetno lošeg iskustva s prvim, pokazalo je istraživanje Centra za mame. Istraživanje je rađeno na osnovu iskustava žena na porođaju i odnosu medicinskog osoblja prema porodiljama. Veliki problem je i stanje porodilišta, od loših kupatila do premalo kreveta.

Foto: bebac.com

Naknade kasne mesecima

Naknadu za trudničko i porodiljsko bolovanje plaća poslodavac, ali država dužna da je refundira. Iako to znači da jedna trunica firmu ništa ne košta, mnogi poslodavci mesecima ne plaćaju ove nadoknade, pa trudnice mesecima ne dobijaju ni dinar, dok troškovi za bebu rastu.

Ništa od "penzija" majkama sa troje dece

Bez obzira na predloge koji dolaze iz radne grupe koja radi na Građanskom zakoniku i na peticiju koju je potpisalo 106.000 ljudi, majke sa troje i više dece neće dobijati naknadu. Iako su se mnoge žene uzdale u ovu vrstu pomoći koju bi primale do punoletstva dece, za ovu namenu u srpskom budžetu, na žalost, nema dovoljno novca.

Povratak na posao

Mnoge žene koje su zaposlene na neodređeni i tokom trudnoće su imale sve "privilegije" propisane zakonom, po vraćanju na posao čeka iznenađenje. Nije retkost da su zamenjene u toku trudničkog i porodiljskog bolovanja, pa ih po povratku na radno mesto čeka lošija pozicija i niža plata.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikad majka

    16. februar 2018 | 21:52

    Imam 38 godina i jos nisam postala majka i ne planiram jos sve dok drzava srbija ne bude popravilla gore navedene probleme koje muce srpkinje da postanu majke dotle necu biti majka,a i da ih popravi nevolim decu uopste to nista nece menjati kod mene bicu lepa nerotkinja do kraju zivota a da se nerviram tamo za neko malo stvorenje to mi nepada napamet necu da zapostavljam letovanja zimovanja tamo zbog nekog "malisana"

  • Dd

    16. februar 2018 | 22:07

    Radim u butiku za 20000,bez slobodnog vikenda,prva smena,druga smena do 22h..za koji mesec treba da se vratim na posao,dete mi nije primljeno u vrtic,nema ko da ga cuva,tako da otkaz moram da dam,a i da je krenuo u vrtic,meni sleduje da svaku drugu sedmicu radim drugu smenu do 22h,sto znaci da sam oko pola jedanaest kuci,a moje dete ostaje bez majke 7 dana,jel treba tata da ga doji,kupa,presvlaci,ipak je majka ta koja treba da bude uz dete,pogotovu kad ima godinu dana. I sve sto ste naveli je ziva istina,i dok to ne promenite nece biti bolje. Majkama radno mesto,sa sigurnom platom,rad u prvoj smeni,po mogucstvu slobodan vikend,da bi se brinule i vaspitavale svoju decu,i imale vremena da im se posvete mimo kucnih obaveza koje ih cekaju..tako ce biti vise dece i deca ce biti vaspitana jer ce imati ko da ih vaspitava. I govorim o normalnim zenama majkama,domacicama,a ne o nekim starletama i sponzorusama da opet neko pogresno ne shvati.

  • gle sad

    16. februar 2018 | 21:07

    Za sve ove probleme postoje odgovorne drzavne institucije ciji radnici su fino placeni za ne obavljane i ne dolazenje na posao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA