VMA na veliki jubilej otvara Očnu banku: Prve transplantacije rožnjače već sledeće nedelje

VMA slavi 174 godina postojanja

  • 2

Vojnomedicinska akademija (VMA) obeležava 174 godine postojanja, a zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. Miroslav Vukosavljević kaže da će danas u toj zdravstvenoj ustanovi biti otvorena Očna banka i da se uskoro očekuju prve transplantacije rožnjače.

Ko pijan završi u bolnici na trežnjenju, sam plaća troškove lečenja (FOTO)

Vukosavljević je naglasio da je Očna banka važan projekat za celu Srbiju i najbolji način da se reši problem transplantacije rožnjače.

- Prve transplantacije mogu se očekivati već narednih nedelje. Ovo je najbolji način da se reši pitanje transplatacije jer ima dosta ljudi koji čekaju - rekao je Vukosavljević za RTS.

On je dodao da ukoliko se usvoji Zakon o transplantaciji organa i tkiva, broj transplatacija će se drastično povećati.

Foto: Profimedia/Hoxton

Nastavna i obrazovna delatnost VMA idu zajedno sa lečenjem, kazao je Vukosavljević, dodajući da u toj zdravstvenioj ustanovi imaju od 24.000 do 25.000 velikih operacija godišnje i više od pola miliona pregleda.

Dodaje da su deficitarne grane na VMA vezane za anesteziju, kardiohirurgiju i delimično neurohirurgiju i da se stalno radi.

- Radimo na popunjavanju tih tačaka, a stalni problem je što odlazi mnogo medicinskih tehničara, kako iz ustanove tako i van zemlje. Imamo najmanje liste čekanje, na operaciju katarakte čeka se manje od godinu dana -  napominje zastupnik načelnika VMA.

Foto: Pixabay

Ističe da je prioritet započeta obnova VMA, ali i obrazovanje kadra na kojem se radi.

- Medicinski fakultet je iznedrio već studente koji dolaze na specijalizaciju što je velika stvar - zaključio je Vukosavljević.

Vojnomedicinska akademija obeležava 174. rođendan. Na svečani dan u toj ustanovi biće otvorena Očna banka, ali i dodeljene tradicionalne nagrade, proglašena najbolja organizaciona jedinica VMA i uručene medalje najboljim hirurzima.

Otvaranju Očne banke danas će  prisustvovaće ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Daljinac

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA