9

2018. godina, Srbija, maloletnički brakovi i dalje postoje: Deca se venčavaju najčešće u dve situacije, a robija čeka one koji ne poštuju pravila

Sud u određenim situacijama dozvoljava da se venčaju i oni sa 16 godina

Živimo u moderno doba kada se uveliko propagiraju slobode i jednakosti među polovima, sve više prihvataju veze među istim polom, a i dalje postoje ugovoreni brakovi. Oni su samo jedan od vidova maloletničkih brakova jer postoje i oni koje sud i Centar za socijalni rad odobre, legalni, u koje mogu da stupe oni koji imaju 16 i 17 godina. Ovo izaziva gnev u društvu koje, logično, nameće pitanje - Kako dete ispod 18. godine života nije sposobno da polaže vozački ispit i lati se volana, ali jeste da stupi u bračni odnos ili podiže dete?!

U Srbiji sve češći dečji brakovi: Najmlađa nevesta ima samo 9 godina

Amerikanci se sve više žene sa devojčicama: Zakonski je seks sa maloletnicima silovanje, ali oni ovako uspeju da izbegnu zatvor (VIDEO)

Na sreću, broj zaključenih brakova u Srbiji iz godine u godinu opada, pa je tako 2000. godine prema Vitalnoj statistici RZS zaključeno 948 brakova između maloletnika, pa se kroz godine smanjivao broj, da bi se, prema podacima iz 2016. godine, venčalo 128 maloletnika.

Foto: Profimedia

Oba supružnika su maloletna u svega tri braka, ali je 2010. godine bilo čak 35 brakova gde su oboje mlađi od 18 godina. Da statistika ide daleko više na štetu ženskog pola, dokazuje to što je 2016. bilo svega pet brakova gde je mladoženja maloletan, a čak 24 puta više brakova gde je nevesta maloletna.

U Centru za Socijalni rad Beograd pozivaju se na Porodični zakon koji kaže da brak ne može da sklopi osoba koja nije navršila 18. godina života i da sud može, samo iz opravdanih razloga, da dozvoli sklapanje braka maloletniku ili maloletnici koja je napunio/la 16. godina, a dostiga/la je telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku.

- Maloletno lice može podneti zahtev za zaključenje braka samo na osnovu sudske odluke kojom mu se odobrava stupanje u brak pre punoletstva, a ukoliko maloletno lice bez dozvole suda sklopi brak, brak je rušljiv. Kada maloletna lica zajednički podnesu predlog sudu za izdavanje dozvole za zaključenje braka Organ starateljstva (centar za socijalni rad) je u obavezi da po zahtevu suda dostavi sudu stručni nalaz i mišljenje u pogledu toga da li su maloletna lica dostigla telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku - kažu u Centru.

Printskrin-ilustracija: UNICEF Yemen

Socijalni radnici se najčešće odlučuju da odobre ovakvu zajednicu kada je trudnoća povod jer ne žele da uskrate pravo na roditeljstvo detetu koje tek treba da se rodi.

U ovoj ustanovi upozoravaju na maloletnički (prisilan) brak, koji može biti jedan od oblika trgovine ljudima, i napominju da kada postoji takva sumnja ili neko prijavi Centru za socijalni rad da se iza maloletničkog braka krije zloupotreba maloletnog lica, da su oni su u obavezi da preduzmu mere iz okvira svojih nadležnosti.

"Nema opravdanja za ovakve brakove"

Trenutni zakoni koji regulišu ovu oblast su dobri, ali se ne poštuju u praksi, smatra profesor krivičnog prava Slađana Jovanović. Tome ide u prilog analiza iz 2016. godine "Dečji brakovi u Srbiji", u kojoj stoji da su 2011. i 2012. godine podnete samo po dve krivične prijave za prinudnu udaju.

Printskrin: Youtube/NEWS LIVE

Ista analiza pokazuje da se najviše udaju i žene deca iz romske populacije i raseljeni. Najčešći razlozi zbog kojih roditelji ugovaraju brakove maloletne dece su: osiguranje od predbračnog seksa jer će ćerke ranom udajom zaštititi od vanbračne trudnoće i da se "spasu" od siromaštva.

Profesorka Jovanović ne odobrava tolerisanje prinudnih i vanbračnih zajednica sa maloletnicima.

- Ugovoren brak je kažnjivo delo. Dete od, recimo, 14 godina ne može da ima pravno-relevantnu volju. Ugovoreni brakovi u Srbiji se nisu kažnjavali, ali od 1. juna 2017. godine najnovijim izmenama Krivičnog zakonika postoji član Prinudno zaključenje braka koja će ovo da kažnjava sa tri meseca do tri godine - otkriva Jovanović i dodaje:

- Bez obzira što možda postoji i prinudni pristanak deteta na ugovoreni brak, ni običaj, ni tradicija, ni kultura, ne smeju da budu opravdanje za takve stvari.

Daljinac

(S.Vasić)

Tagovi: Brak, Centar za socijalni rad, Dete, Maloletnici

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • A
  Adrijana

  Imam problem i treba mi savet

 • N
  Nole

  Znaci cim ih zasvrbi...... Kod maticara

 • С
  Стеван2.0

  Значи кад се два мушкарца венчају то се зове слобода а кад се венчају два малолетна лица то је онда лоше???!!! Само читам и не верујем. Права љубав је када у животу имаш само једног партнера, супротног пола, то је Божји Закон, затим и стари српски Закон, и држава треба то да подстиче. Најздравије су младе мајке, и њихова деца су здравија од старијих мајки. Најболесније је кад жена роди први пут после 27.године. То је чиста статистика. Жене и треба да се удају што млађе, како би имале здравију децу.

Stvorene kilometarske kolone na Ibarskoj zbog 2 sudara: Hitna pomoć ne može da se probije, potpuno je blokiran saobraćaj

Da li je ovo najpametnija porodica u Pančevu? Stefan je završio ETF sa prosekom 10, a rođeni brat i sestra su mu opasna konkurencija

Početak nedeljnog haosa, nesreća kod Markovca: Prevrnuo se šleper, auto-put prekrio šljunak, saobraćaj otežan

Jeste da je skoro oktobar, ali ovo je baš nagla promena: Od sutra pad temperature, kiša i olujni vetar, a od utorka ledena jutra

Sela sam na vruću stolicu i pokušala da prevarim poligraf koji može da otkrije svaku tajnu: Na jednom pitanju me je uhvatila panika (VIDEO)

Albanac sa Kosova "pljunuti" Hitler: Mrzi Srbe, u džepu nosi Majn Kampf, ne odvaja se od kukastog krsta i slikanje naplaćuje 80 evra

Igrao se pištoljem, kada je on opalio i ranio ga u glavu: Novosadski lekari se bore za život tinejdžera

Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće: U svom dvorištu uzgaja banane koje su preživele sve, a uskoro otkriva još jedno čudo (FOTO)

Nataši u emisiju došao bivši muž: Komentarisali su svoje fotke na Instagramu, a zatim su "opalili" i zajednički selfi (FOTO)

Bosa, prva žena kontrolor letenja u Jugoslaviji, nijedna tragedija na nebu je nije zaobišla: Avioni su padali, a ona je slušala poslednje reči (FOTO)

Tikva šampionka ima 340 kilograma, a pobednica je duga tri metra: Banatske kraljice proizveli verenici Dijana i Stevan (FOTO)

Leto je gotovo, počela je jesen, ali kakve veze sa smenom godišnjih doba ima jedan Srbin?

Sumnjate da imate srčane probleme, rak jajnika ili prostate, a nemate zdravstenu knjižicu? Danas možete besplatno da se pregledate, evo i gde

Buvljak nadgrobnih spomenika nalazi se na u Požarevcu, a mušterije bizarnim zahtevima šokiraju kamenoresce! Hoću sliku sa pevačicom...

Marija je biznis preko Fejsbuka započela slučajno, a sada prodaje na hiljade tegli od 500 dinara po celom svetu (FOTO)

Javila nam se transrodna Hrvatica i poručila da je Prajd u Beogradu bio krajnje degutantan: Ovo je jako tužno i neprimereno. Sramota za sve LGBTQ ljude!

Pre 100 godina je bila ekskluzivna srpska vazdušna banja, a sada mnogi ne znaju da ovo mesto postoji (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 23. septembar 2018. godine

U Srbiji se svake godine rađa sve manje dece, ali koga ima više - dečaka ili devojčica?

Gde to raste najveći krompir u Srbiji? Dobrivoje ima najteži plod, vaga pokazala neverovatnih 1.820 grama (FOTO)

Koliko su se nekada venčavali Srbi i Hrvatice/ Hrvati i Srpkinje, a koliko danas ulaze u mešovite brakove i koga pre biraju za partnera (TABELE)

Domaćice su jutros otišle na jagodinsku pijacu i šokirale se kada su videle cene paprike za ajvar

Učiteljica iz Subotice okačila upozorenje za roditelje: Misteriozni beli kombi vreba đake, molim vas, pričajte sa decom

Zakazuju svadbe radnim danima, a kupuju burme od srebra: Kako danas mladenci u Srbiji štede na sopstvenim venčanjima

U ovom gradu u Srbiji žene vode glavnu reč: Na čelnim pozicijama sedi čak 7 dama

Željko slika vazduhom, a platno su mu motocikli: Ne koristi šablone, a na jednom motoru je radio punih 115 sati (FOTO)

Aleksandar i Mladen otišli su u Ameriku u potrazi za boljim životom, a nastradali su u stravičnoj nesreći: Mukama njihovih porodica tu nije kraj (FOTO)

Oni su najlepša slika u Kikindi: Na Kinderbalu, među stotinama mališana bili su i Dunja i Strahinja, jesenja princeza i mali Lala (FOTO)

Danas slavimo Bogorodičine roditelje: Prema narodnom verovanju, ako napravite ovu grešku, teraće vas maler cele godine

Posle pisanja Telegrafa obeležen pešački kod škole u Bogatiću: Vozači sada staju dok đaci prelaze ulicu (FOTO)

Čitav septembar skraćeni časovi: Prosvetari nastavljaju štrajk sve dok im ne budu ispunjeni zahtevi

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 22. septembar 2018. godine

Kada prelepa Minja siđe sa motora i skine kacigu, svi zaneme: Diplomirani turizmolog u slobodno vreme praši blatnjavim putevima (FOTO)

Za dva dana dva deteta pokušala su da se ubiju: Psiholog objašnjava šta se desilo mališanima (FOTO)

Večitim studentima još godinu dana za završetak studija

Svečani prijem za osnovce u Ministarstvu unutrašnjih poslova (FOTO)

Dukijeva porodica otkrila koji srpski fudbaler je anonimni davalac koji je njihovom sinu spasao život u poslednjem trenutku (FOTO)

Drama u Prokuplju: Buknulo vozilo Poreske uprave u pokretu

Zrenjaninska bolnica čuva simbol nacističke Nemačke: Pacijent dobio viljušku sa svastikom, niko ne zna kako je dospela tu (FOTO)

Za više od 4 godine na lečenje u inostranstvo otišlo 1.975 dece: Vlada je za njih izdvojila 23 miliona evra

"Tiršova 2" gotova do 2022. godine, imaćemo potpuno novu bolnicu: Vučić obišao radove na rekonstrukciji Univerzitetske dečije klinike (FOTO) (VIDEO)

Velika vojna vežba biće održana 1. novembra u Batajnici, a za to postoji važan povod