7

2018. godina, Srbija, maloletnički brakovi i dalje postoje: Deca se venčavaju najčešće u dve situacije, a robija čeka one koji ne poštuju pravila

Sud u određenim situacijama dozvoljava da se venčaju i oni sa 16 godina

Živimo u moderno doba kada se uveliko propagiraju slobode i jednakosti među polovima, sve više prihvataju veze među istim polom, a i dalje postoje ugovoreni brakovi. Oni su samo jedan od vidova maloletničkih brakova jer postoje i oni koje sud i Centar za socijalni rad odobre, legalni, u koje mogu da stupe oni koji imaju 16 i 17 godina. Ovo izaziva gnev u društvu koje, logično, nameće pitanje - Kako dete ispod 18. godine života nije sposobno da polaže vozački ispit i lati se volana, ali jeste da stupi u bračni odnos ili podiže dete?!

U Srbiji sve češći dečji brakovi: Najmlađa nevesta ima samo 9 godina

Amerikanci se sve više žene sa devojčicama: Zakonski je seks sa maloletnicima silovanje, ali oni ovako uspeju da izbegnu zatvor (VIDEO)

Na sreću, broj zaključenih brakova u Srbiji iz godine u godinu opada, pa je tako 2000. godine prema Vitalnoj statistici RZS zaključeno 948 brakova između maloletnika, pa se kroz godine smanjivao broj, da bi se, prema podacima iz 2016. godine, venčalo 128 maloletnika.

Foto: Profimedia

Oba supružnika su maloletna u svega tri braka, ali je 2010. godine bilo čak 35 brakova gde su oboje mlađi od 18 godina. Da statistika ide daleko više na štetu ženskog pola, dokazuje to što je 2016. bilo svega pet brakova gde je mladoženja maloletan, a čak 24 puta više brakova gde je nevesta maloletna.

U Centru za Socijalni rad Beograd pozivaju se na Porodični zakon koji kaže da brak ne može da sklopi osoba koja nije navršila 18. godina života i da sud može, samo iz opravdanih razloga, da dozvoli sklapanje braka maloletniku ili maloletnici koja je napunio/la 16. godina, a dostiga/la je telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku.

- Maloletno lice može podneti zahtev za zaključenje braka samo na osnovu sudske odluke kojom mu se odobrava stupanje u brak pre punoletstva, a ukoliko maloletno lice bez dozvole suda sklopi brak, brak je rušljiv. Kada maloletna lica zajednički podnesu predlog sudu za izdavanje dozvole za zaključenje braka Organ starateljstva (centar za socijalni rad) je u obavezi da po zahtevu suda dostavi sudu stručni nalaz i mišljenje u pogledu toga da li su maloletna lica dostigla telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku - kažu u Centru.

Printskrin-ilustracija: UNICEF Yemen

Socijalni radnici se najčešće odlučuju da odobre ovakvu zajednicu kada je trudnoća povod jer ne žele da uskrate pravo na roditeljstvo detetu koje tek treba da se rodi.

U ovoj ustanovi upozoravaju na maloletnički (prisilan) brak, koji može biti jedan od oblika trgovine ljudima, i napominju da kada postoji takva sumnja ili neko prijavi Centru za socijalni rad da se iza maloletničkog braka krije zloupotreba maloletnog lica, da su oni su u obavezi da preduzmu mere iz okvira svojih nadležnosti.

"Nema opravdanja za ovakve brakove"

Trenutni zakoni koji regulišu ovu oblast su dobri, ali se ne poštuju u praksi, smatra profesor krivičnog prava Slađana Jovanović. Tome ide u prilog analiza iz 2016. godine "Dečji brakovi u Srbiji", u kojoj stoji da su 2011. i 2012. godine podnete samo po dve krivične prijave za prinudnu udaju.

Printskrin: Youtube/NEWS LIVE

Ista analiza pokazuje da se najviše udaju i žene deca iz romske populacije i raseljeni. Najčešći razlozi zbog kojih roditelji ugovaraju brakove maloletne dece su: osiguranje od predbračnog seksa jer će ćerke ranom udajom zaštititi od vanbračne trudnoće i da se "spasu" od siromaštva.

Profesorka Jovanović ne odobrava tolerisanje prinudnih i vanbračnih zajednica sa maloletnicima.

- Ugovoren brak je kažnjivo delo. Dete od, recimo, 14 godina ne može da ima pravno-relevantnu volju. Ugovoreni brakovi u Srbiji se nisu kažnjavali, ali od 1. juna 2017. godine najnovijim izmenama Krivičnog zakonika postoji član Prinudno zaključenje braka koja će ovo da kažnjava sa tri meseca do tri godine - otkriva Jovanović i dodaje:

- Bez obzira što možda postoji i prinudni pristanak deteta na ugovoreni brak, ni običaj, ni tradicija, ni kultura, ne smeju da budu opravdanje za takve stvari.

Daljinac

(S.Vasić)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: maloletnici centar-za-socijalni-rad dete brak
Najnoviji komentari
  • N
    Nole

    Znaci cim ih zasvrbi...... Kod maticara

  • С
    Стеван2.0

    Значи кад се два мушкарца венчају то се зове слобода а кад се венчају два малолетна лица то је онда лоше???!!! Само читам и не верујем. Права љубав је када у животу имаш само једног партнера, супротног пола, то је Божји Закон, затим и стари српски Закон, и држава треба то да подстиче. Најздравије су младе мајке, и њихова деца су здравија од старијих мајки. Најболесније је кад жена роди први пут после 27.године. То је чиста статистика. Жене и треба да се удају што млађе, како би имале здравију децу.

  • M
    Mica

    Bas ni jedan komentar za ovu temu... Otvorite oci i pogledajte oko sebe jee mene niko nije vido...Nisam zrtva nasilja ali me je taj odnos sa majkom i ocuhom doveo do toga da jedini izlaz vidim u tome da se udam...Zaveo me komsija 10 godina stariji od mene a meni bilo 16...Posle 4-5 meseci sa maltretiranjem kod njega sam ostala trudna...Uzela sam pptvrdu sa majkom da sam sposobna za brak i udala se u 17,a niko me od nadleznih nije izdvojio nasamo da me pita da li zaista zelim to...Posle 4 god braka ja sakupim snage i ostavim ga,posle mmogo muka sa njim...Sada imam 27 udala sam se po drugi put sa 23-sada sam ipak zrela za neke stvari.....

19 godina i nešto više slika: Iz albuma smo izvukli fotke koje pokazuju svu tugu tokom NATO bombardovanja (FOTO)

U Niškoj Banji proglašena vanredna situacija: Voda za piće neispravna

19 godina prođe, 78 dana bombardovanja nikad: Užasan zvuk prve sirene niko ne zaboravlja, a žrtve se i dalje oplakuju

Današnja vremenska prognoza (24. mart 2018): Malo toplije vreme, oblačno i suvo

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 24. mart 2018. godine

BAT donirao vrednu opremu za radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom

Direktor Zdravstvenog centra Vranje se oglasio povodom 3 smrtna slučaja u toj bolnici za dva meseca (VIDEO)

Rekonstruisan vrtić "Zlatna greda" u centru Novog Sada (FOTO)

Rojs King je balkanski kralj Roma: Vozi najskuplja kola, ženio se 6 ili 7 puta (nije siguran), a pesmu plaća 6.000 evra (VIDEO)

Iskoristite sajamski popust i osigurajte svoje vozilo po 30 odsto nižoj ceni

Grad Požarevac dobio prestižno priznanje "Brand Leader Award"

Otapanje snega počinje sledeće nedelje, da li je Srbija spremna za odbranu od poplava?

Žvakama je potrebno 5 godina da se raspadnu u prirodi, a jedna stvar koju neki bacaju svakog dana, razlaže se čitav milenijum (TABELA)

Zastoj na granicama: Pojedini prelazi zatvoreni zbog snega

Sneg ne prestaje da pravi probleme: Kamion proklizao na auto-putu, udario u zaštitnu ogradu i zaustavio saobraćaj

Današnja vremenska prognoza (23. mart 2018): Ledeni talas ne prolazi! Još jedan pravi zimski dan umesto prolećnog (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 23. mart 2018. godine

Zatvori u Srbiji previše mali, kapaciteti se uskoro povećavaju (VIDEO)

Bogdan je sumnjao 35 godina da je njegov sin Dejan ukraden na rođenju: Država sada treba da mu isplati 1,2 miliona dinara, ali to nije dovoljno

Za bacanje petardi i pucanje iz vatrenog oružja platićete i do 150.000 dinara, a uvedena je još jedna kazna sem novčane

Nevezivanje pojasa koštaće vas 10.000 dinara, a ovo su ostale strože kazne: Usvojen predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja

Srpski vojnici dobili novu uniformu: Plitke čizme, kratke jakne i polo majice postaju obavezne (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada sa studentima Univerziteta u Banja Luci (FOTO)

Pucnjava na administrativnoj liniji: Lovokradice seku sve pred sobom, štete milionske (FOTO)

Pijemo vodu punu "kralja otrova": Izaziva rak i vodi u sigurnu smrt, a u ovim gradovima Srbije je situacija najalarmantnija

Mostovi u Srbiji u očajnom stanju, pitanje je trenutka kada će se desiti tragedija: Petrovac na Mlavi strepi od prelaska svoje reke

Sava preti Šapcu, pod vodom brojna vikend naselja: Sve službe su u pripravnosti

Danas su Mladenci i sve novopečene gospođe moraju da urade jednu stvar! Parovi slave ljubav, a ne znaju strašnu istinu koja stoji iza svega

Današnja vremenska prognoza (22. mart 2018): Veoma hladno i povećanje snežnog pokrivača

Broj obolelih od malih boginja u Srbiji " juri" 4. hiljadu

Ovo su samo neke od žena koje je napasnik Jutka zlostavljao, ali su one bile najhrabrije da o tome progovore

Zbog bahatih pešaka vozači gube živote: Za to mogu da odgovaraju krivično i materijalno, čak i ako poginu

Parovi zakupljuju sale, papreno plaćaju iće i piće, dovode muziku... Kada su mladenci postali male svadbe?

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 22. mart 2018. godine

Ako neko zna šta se Nebojši desilo, neka se smiluje i kaže mi, ne mogu da živim ovako: Krik očajnog oca nestalog mladića za kojim se traga čak 8 meseci (FOTO)

Vlasnik imanja kod Beograda nudi svoj posed vredan 50.000 evra potpuno besplatno! U ponudu ulaze šuma, potok i još mnogo toga (FOTO)

Uručeni ključevi dobitniku stana u Novom Sadu iz nagradne igre "Uzmi račun i pobedi"

Cela Srbija traži bejbisitera za Boleta: Neverovatna šansa za najlepši posao na svetu (FOTO)

Srbija će biti lider u Evropi za elektronske usluge i digitalizaciju: Potvrda stigla iz UN, Brnabićka čestitala

Pesma jednog dečaka razbila je najtvrđa srca na komade: "Za sve savete koje si mi podelio, hvala ti tata" (FOTO)

Oni su zanemareni, maltretirani i sami mučeni: Kako da prepoznate nasilnika još dok je dete (DETALJNI PROFIL)

Zakon o nestalim bebama uskoro pred poslanicima