9

2018. godina, Srbija, maloletnički brakovi i dalje postoje: Deca se venčavaju najčešće u dve situacije, a robija čeka one koji ne poštuju pravila

Sud u određenim situacijama dozvoljava da se venčaju i oni sa 16 godina

Živimo u moderno doba kada se uveliko propagiraju slobode i jednakosti među polovima, sve više prihvataju veze među istim polom, a i dalje postoje ugovoreni brakovi. Oni su samo jedan od vidova maloletničkih brakova jer postoje i oni koje sud i Centar za socijalni rad odobre, legalni, u koje mogu da stupe oni koji imaju 16 i 17 godina. Ovo izaziva gnev u društvu koje, logično, nameće pitanje - Kako dete ispod 18. godine života nije sposobno da polaže vozački ispit i lati se volana, ali jeste da stupi u bračni odnos ili podiže dete?!

U Srbiji sve češći dečji brakovi: Najmlađa nevesta ima samo 9 godina

Amerikanci se sve više žene sa devojčicama: Zakonski je seks sa maloletnicima silovanje, ali oni ovako uspeju da izbegnu zatvor (VIDEO)

Na sreću, broj zaključenih brakova u Srbiji iz godine u godinu opada, pa je tako 2000. godine prema Vitalnoj statistici RZS zaključeno 948 brakova između maloletnika, pa se kroz godine smanjivao broj, da bi se, prema podacima iz 2016. godine, venčalo 128 maloletnika.

Foto: Profimedia

Oba supružnika su maloletna u svega tri braka, ali je 2010. godine bilo čak 35 brakova gde su oboje mlađi od 18 godina. Da statistika ide daleko više na štetu ženskog pola, dokazuje to što je 2016. bilo svega pet brakova gde je mladoženja maloletan, a čak 24 puta više brakova gde je nevesta maloletna.

U Centru za Socijalni rad Beograd pozivaju se na Porodični zakon koji kaže da brak ne može da sklopi osoba koja nije navršila 18. godina života i da sud može, samo iz opravdanih razloga, da dozvoli sklapanje braka maloletniku ili maloletnici koja je napunio/la 16. godina, a dostiga/la je telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku.

- Maloletno lice može podneti zahtev za zaključenje braka samo na osnovu sudske odluke kojom mu se odobrava stupanje u brak pre punoletstva, a ukoliko maloletno lice bez dozvole suda sklopi brak, brak je rušljiv. Kada maloletna lica zajednički podnesu predlog sudu za izdavanje dozvole za zaključenje braka Organ starateljstva (centar za socijalni rad) je u obavezi da po zahtevu suda dostavi sudu stručni nalaz i mišljenje u pogledu toga da li su maloletna lica dostigla telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku - kažu u Centru.

Printskrin-ilustracija: UNICEF Yemen

Socijalni radnici se najčešće odlučuju da odobre ovakvu zajednicu kada je trudnoća povod jer ne žele da uskrate pravo na roditeljstvo detetu koje tek treba da se rodi.

U ovoj ustanovi upozoravaju na maloletnički (prisilan) brak, koji može biti jedan od oblika trgovine ljudima, i napominju da kada postoji takva sumnja ili neko prijavi Centru za socijalni rad da se iza maloletničkog braka krije zloupotreba maloletnog lica, da su oni su u obavezi da preduzmu mere iz okvira svojih nadležnosti.

"Nema opravdanja za ovakve brakove"

Trenutni zakoni koji regulišu ovu oblast su dobri, ali se ne poštuju u praksi, smatra profesor krivičnog prava Slađana Jovanović. Tome ide u prilog analiza iz 2016. godine "Dečji brakovi u Srbiji", u kojoj stoji da su 2011. i 2012. godine podnete samo po dve krivične prijave za prinudnu udaju.

Printskrin: Youtube/NEWS LIVE

Ista analiza pokazuje da se najviše udaju i žene deca iz romske populacije i raseljeni. Najčešći razlozi zbog kojih roditelji ugovaraju brakove maloletne dece su: osiguranje od predbračnog seksa jer će ćerke ranom udajom zaštititi od vanbračne trudnoće i da se "spasu" od siromaštva.

Profesorka Jovanović ne odobrava tolerisanje prinudnih i vanbračnih zajednica sa maloletnicima.

- Ugovoren brak je kažnjivo delo. Dete od, recimo, 14 godina ne može da ima pravno-relevantnu volju. Ugovoreni brakovi u Srbiji se nisu kažnjavali, ali od 1. juna 2017. godine najnovijim izmenama Krivičnog zakonika postoji član Prinudno zaključenje braka koja će ovo da kažnjava sa tri meseca do tri godine - otkriva Jovanović i dodaje:

- Bez obzira što možda postoji i prinudni pristanak deteta na ugovoreni brak, ni običaj, ni tradicija, ni kultura, ne smeju da budu opravdanje za takve stvari.

Daljinac

(S.Vasić)

Tagovi: Brak, Centar za socijalni rad, Dete, Maloletnici

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • A
  Adrijana

  Imam problem i treba mi savet

 • N
  Nole

  Znaci cim ih zasvrbi...... Kod maticara

 • С
  Стеван2.0

  Значи кад се два мушкарца венчају то се зове слобода а кад се венчају два малолетна лица то је онда лоше???!!! Само читам и не верујем. Права љубав је када у животу имаш само једног партнера, супротног пола, то је Божји Закон, затим и стари српски Закон, и држава треба то да подстиче. Најздравије су младе мајке, и њихова деца су здравија од старијих мајки. Најболесније је кад жена роди први пут после 27.године. То је чиста статистика. Жене и треба да се удају што млађе, како би имале здравију децу.

Novi Sad - Svetski epicentar basketa 3 na 3 (FOTO)

Novosađanka kupila meso za nedeljni ručak, a kada je došla kući imala je šta i da vidi: Od ovoga će vam se smučiti život (FOTO)

Deda Radosav je izgubio kuću u požaru, a sada zahvaljujući dobrim ljudima dobija krov nad glavom (VIDEO)

Budući srednjoškolci još tri dana da se strpe: 28. juna konačna lista, do kraja nedelje se rešava sve

Spisak za ekskurziju predškolaca frapirao roditelje: 7 trenerki, 5 šortseva, 3 preobuke za diskoteku i maskenbal odelo! (FOTO)

Uživajte u ovom danu, već od sutra se vraćaju kiša, oblaci i hladan talas: Danas ne napuštajte kuću bez jedne stvari (VIDEO)

Stavio dete u krilo i dao mu volan u ruke, i to nasred autoputa. Da li je ovo najneodgovorniji otac u Srbiji?

Novi Pazar večeras slavi pobedu Erdogana, bina već postavljena na šetalištu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za 25. jun 2018. godine

Današnja vremenska prognoza (25. jun 2018. godine): Sveže i oblačno, sa maksimalnom temperaturom do 25 stepeni (VIDEO)

Mimu i Dodu delili su sever i jug: Iz sveg glasa pevali su himne, ali nikada zajedničku. Sada počivaju jedan pored drugog (FOTO)

Vremenska prognoza do kraja dana (24. jun 2018. godine): Pretežno sunčano, vedro, ali i sveže (VIDEO)

Tužne priče nesrećnih krava čije mleko pijemo svakodnevno: Provedu život vezane i nikada ne pasu (FOTO)

Voda šikljala 20 metara u visinu posle incidenta u hidroelektrani kod Jošaničke banje

Džaka od tate naučio da ne voli Srbe: Njegov otac je bio jedan od prvih koji su u Jugoslaviji uzvikivali "Kosovo republjik"

Današnja vremenska prognoza (24. jun 2018. godine): Sveže jutro, naizmenično sunčano i oblačno vreme uz umeren vetar (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 24. jun 2018. godine

Današnja vremenska prognoza (24. jun 2018. godine): Sveže uz smenu sunčanih i oblačnih intervala

Vremenska prognoza do kraja dana (23. jun 2018. godine): Naizmenično sunčano i oblačno uz jači vetar (VIDEO)

Mlada mama skinula dete da piški na pločniku u centru Novog Sada, odmah do restorana: "To je dete" VS "Fina neka majka" (FOTO)

Nastavlja se horor srpskih turista: Pukla još jedna agencija, dva dana pred put slali mejlove ljudima da ipak ne idu na more (FOTO)

50 mladih doktoranada dobilo prve ugovore o radu, Brnabić uputila čestitke: Sa ovom elitom bićemo pobednik u svetu znanja i ideja (FOTO)

Prijepolje u dimu, gorela fabrika konfekcije (VIDEO)

Dokle će nas gađati ovi nerealni pljuskovi dok je napolju plus 30? Naš poznati meteorolog objašnjava šta nas čeka do kraja leta i ima poruku za Putina (VIDEO)

Naši mladi matematičari pokupili šest medalja

Današnja vremenska prognoza (23. jun 2018. godine): Hladno jutro, ponegde sa kišom i vetrom (VIDEO)

Tvrdnje lekara sa KiM: Albanci znaju da ih je NATO trovao, ali ne žele da okrive mentore jednostrane nezavisnosti

Otvorila je vrata taksija i ugurala mačku unutra: Kragujevački vozač nije ni znao kakav mu je pakao od života tada napravila (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 23. jun 2018. godine

Sutrašnja vremenska prognoza (23. jun 2018. godine): Veoma hladno, oblačno i sa kišom

Oči svih Srba na planeti ovog popodneva i večeri uprte su u nebo: Kristina šalje vetar u leđa orlovima da napune mrežu Švajcarske (VIDEO)

Ubio strica, na suđenja donosio bubašvabe, jeo gumene bombone na saslušanju i ponašao se neuračunljivo: Sada neće na lečenje jer nije lud

Osoblje Krstajićevog restorana u Kikindi ima jaku poruku za svog gazdu uoči važnog meča sa Švajcarskom (FOTO) (VIDEO)

LGBT zajednica osudila izmene u Zakonu o matičnim knjigama: To je kršenje ljudskih prava

Već viđen scenario: Pre tačno dve godine Pančevom je protutnjao tornado a jezivo nevreme potopilo je ceo grad (VIDEO)

Oluja i ledeni talas se iz Srbije sele na jug: Od ponedeljka jake padavine u omiljenim srpskim letovalištima

Poplava u pančevačkoj bolnici napravila haos: Bolesne i nepokretne pacijente nose na rukama, opsadno stanje je (FOTO)

Proverila sam kako funkcioniše Yandex: Priznajem, bolje je od običnog taksija

Vršac i Pančevo pod vodom: Građani u panici, automobili plivaju, bujica navire u domove (VIDEO)

Devojka sa invaliditetom poručila svim poslodavcima: Zbog ovoga nemate pravo da me pitate za prosek ocena

Divčibare nema nijedan pešački prelaz: Učiteljice rukama zaustavljaju saobraćaj da bi deca prešla ulicu

U Beogradu već tutnji, RHMZ upozorava: Stiže jako nevreme, kiša, grad i grmljavina (VIDEO)