≫ 

Ove knjige deca više neće čitati: Legendarne romane svetske književnosti zamenjuju modernija ostvarenja

Program srpskog jezika i književnosti za gimnazijalce nije značajno menjan od 1992. godine

  • 4

Dela Agate Kristi i Borisa Akunjina mogla bi da budu deo izborne lektire za prvi razred gimnazije, dok se uveliko kao takvi obrađuju “Hobit” i “Gospodari prstenova”. 

ZAŠTO NAS OVO NISU UČILI U ŠKOLI? Peticija da knjiga Arčibalda Rajsa bude obavezna lektira!

Smanjen broj dela za obradu i uvođenje izbornosti i savremene književnosti neke su od promena u programima srpskog jezika i književnosti koje od septembra očekuju đake prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije.

- Stručna komisija je predložila da se dela Agate Kristi i Akunjina nađu u izbornom delu predloga programa za prvi razred gimnazije. No, ovaj predlog nije prošao nijednu instancu i stoga ga moramo posmatrati kao nacrt - objašnjava Dejana Milijić Subić, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Foto: Profimedia/AFP

Od omiljenih knjiga među osnovcima "Hobit“ se, tačnije odlomci, nalazi u izbornom delu programa za peti razred, a Milijić Subić ističe da ne vidi razlog zašto bi „Hari Poter“ bio deo lektire jer ga učenici i ovako čitaju. Navodi i da „Vampirski dnevnici“ nisu i neće biti na spisku predviđenih dela za obradu, piše Blic.

- "Vampirske sage“ učenici čitaju samoinicijativno. Kreativni nastavnik u nekoj školi uvek može da uradi projektnu nastavu na ovu temu da bi učenici kritički preispitali popularne odlike takvih dela - kaže Milijić Subić.

Smanjen broj književnih dela za obradu i povećana izbornost unose brojne promene. Tako npr. u petom razredu neće biti obavezna dela Žila Verna i Milovana Vitezovića, pesme Branka V. Radičevića: “Kad mati mesi medenjake” i “Kad otac bije”.

Foto: Wikimedia/Quibik

Barok kao pravac je ostavljen za drugi razred gimnazije, Danilo Kiš “Rani jadi” prelazi iz obaveznog u izborni deo programa, a više se neće izučavati Šiško Menčetić, Džore Držić, narodne pesme “Sunce se djevojkom ženi” i “Boj na Mišaru” (koje se nalaze u programu za osnovnu školu), kao i pripovetke “Djevojka brža od konja” i “Zlatna jabuka i devet paunica”. U prvom razredu osnovne škole vraća se čitanje u nastavcima da bi se đaci navikavali da čitaju duža dela iz više puta i povezuju pročitano.

Milijić Subić podseća da program srpskog jezika i književnosti za gimnazijalce nije značajno menjan od 1992, dok je za osnovne škole menjan sukcesivno od 2004. do 2010, i ističe da “novo vreme zahteva i nov pristup”.

- Generacija koja ove godine upisuje prvi razred osnovne škole živeće u postdigitalnoj eri. Ne možemo ni da zamislimo kako će život izgledati i koje će im veštine biti potrebne, ali je sigurno da nastava mora podsticati kreativnost - kaže Milijić Subić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    14. mart 2018 | 13:25

    Kad je moj sin bio u drugom osnovne uciteljica je preporucila da citaju Hari Potera. Kad je dosao kuci rece: nisam znao da nam je uciteljica vestica! Apsolutno sam bila protiv da tako nesto cita bez obzira na popularnost. Veoma destruktivna literatura za decju psihu.

  • Dag

    14. mart 2018 | 12:27

    Pokusajte, da u Francuskoj,ili bilo gde na Zaopadu,izbacire dela Zil Verna,ili bilo kog klasika literature,za - mlade.To je ono,sto spada, pod - opstu kulturu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA