≫ 

Dragutin (54) je samouk i ne zna nijednu notu, ali tvrdi da frulom može da otera brigu svakog čoveka u selu (FOTO)

Mi smo ga zatekli u Prokuplјu, gde zdušno svira svoju frulu. Dodaje da zna da svira harmoniku i klarinet, ali su to isuviše teški instrumenti za njegove godine

  • 4

Dragutin Andrić (54) iz kuršumlijskog sela Svinjište jedan je od retkih frulaša, ne samo u Toplici već i šire. Ovaj sredovečni planinac podjednako voli frulu i svoje selo i kaže da su oni njegov život. I što je najbolje, ne odustaje od toga i niko ne može da mu promeni razmišljanje....

Kada kineski ambasador zasvira na fruli pesmu od koje svim Srbima zaigra srce (VIDEO)

- Frulu sviram od svoje osamnaeste godine. Samouk sam i ne znam da čitam note. To mi ne smeta da moja frula dobro zvuči, jer šta god čujem, mogu da odsviram- ponosno kaže Dragutin, kojeg svi u kuršumlijskom kraju znaju kao Mure.

Mi smo ga zatekli u Prokuplјu, gde zdušno svira svoju frulu. Dodaje da zna da svira harmoniku i klarinet, ali su to isuviše teški instrumenti za njegove godine.

- Frula je laka, ali zahtevna. Ona je čar i srž srpskog naroda i zato mi je posebno draga. Volim kada prijatelјima ulepšam ručak, podne, veče svirajući, jer jedino u društvu je čovek srećan- priznaje naš sagovornik.

Foto: Profimedia/Fancy

Obećava da će dok god živi ponosno da nosi frulu u džepu svoje skromne radničke košulјe i da će uvek kada su oni oko njega raspoloženi da svira.

- Ovu, kao još šest koje imam sam sam napravio. Sve su od moravkinog drveta. Baš ovu sam pravio desetak dana. Nije teško kada se sa lјubavlјu radi- ponosan je Dragutin dok drži svoju frulu.

I dok pokazuje koliki je virtuoz na ovom pomalo zaboravlјenom instrumentu, priča o svom kraju i bolnoj tački svih planinaca koji su još ostali u okolnim selima.

- Nemamo put, nemamo autobusku liniju. Šteta je tako da se živi. Da bar mogu da nam obezbede autobus samo četvrtkom,kada je pijaca u Kuršumliji. Mora neko da pogleda taj kraj, jer su tamo sve pošteni i vredni meštani, koji vole svoje ognjište i zemlјu, ali i veselјe i druženje. Dok god je mene, nemaju briga, uvek ću od srca da im sviram- obećao je on.

Životna volja i snaga ne napusta ovog čoveka, a njegov optimizam i ljubav prema rodnom kraju i fruli, još dugo godina ostaće da živi.

VIDEO: Poslušajte i magičnu muziku koju izvodi Aleksandar Vasov na tradicionalnom pastirskom instrumentu:

Daljinac

(B.R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Veteran

    16. mart 2018 | 12:56

    Ok za Frulu, ali naziv sela Svinjiste..

  • Donja Murtulica

    16. mart 2018 | 20:07

    Čovek fenomenalno svira. Da je imao ko da ga gura, bio bi drugi Bora Dugić. Ali to je sudbina talenata iz pasivnih krajeva.

  • stvarno?

    16. mart 2018 | 13:57

    I ja ne znam ni jednu notu. Al shto umem da uzivam kad zasvira

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA