PRAVI PONOS SRBIJE: Đorđe osvojio 100 naučnih nagrada, dobio veliko priznanje, a sad ga zanima problem pijaće vode (FOTO)

Tokom dosadašnjeg školovanja izveo je ukupno 11 istraživačkih radova, i to: tri iz istorije, dva iz ekonomije i šest radova iz oblasti zaštite životne sredine

  • 6

Student Tehnološko-metalurškog fakulteta Đorđe Ogrizović do sada je osvojio oko 100 nagrada, među kojima je bilo dosta zlatnih medalja, a nekoliko godina je posvetio istraživanju na temu "Prečišćavanje vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije". Svetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine ga je proglasila najboljim mladim naučnikom. Tokom dosadašnjeg školovanja izveo je ukupno 11 istraživačkih radova, i to: tri iz istorije, dva iz ekonomije i šest radova iz oblasti zaštite životne sredine.

Uroševa ruka koja masira samo je jedan u nizu genijalnih izuma naših ljudi: Svetski zavod za intelektualnu svojinu dodelio nagrade najboljima (FOTO)

Uroš (18) je gimnazijalac iz Beograda i svojim izumom će obradovati svaku kuću, a jednu profesiju poslati u istoriju (VIDEO)

Bio je đak generacije u osnovnoj i srednjoj školi, a kao student postiže izvanredne rezultate i sve stiže.

- Nisam se ni u jednom trenuku odricao bilo čega. S obzirom da sam se bavio onim čime volim, sve te aktivnosti su mi samo ulepšale vreme, a nikako me nisu ograničile ili mi zasmetale. A pogotovo ne bavljenje naukom, koje je u ovom periodu pre svega mentorski rad, a ne pravi, samostalni, istraživački proces. Nadam se da ću u životu tek postati naučnik, sada se samo bavim onim što volim i srećan sam jer nailazim na podršku različitih osoba.

Nije se nadao priznanju Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine, a pogotovo ne medijskoj pažnji koju je ono izazvalo.

- Svaka nagrada mi je draga jer je to potvrda da sam na pravom putu, a sve to zasigurno izaziva osećaj odgovornosti da nastavim jednako da radim.

Od drugog razreda gimnazije bavio se istraživanjem "Prečišćavanje vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije", kod mentora prof. dr Borivoja Adnađevića, sa Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.

- Fenol se godišnje proizvede u velikim količinama, a smrtonosan je po čoveka pri veoma niskim koncentracijama. Nalazi se u otpadnim vodama različitih industrija, pa se zbog ozbiljnosti ovog problema u prečišćavanju vode od fenola koriste brojne metode, ali one imaju različite nedostatke, kao što su visoka cena, loša efikasnost i neselektivno prečišćavanje. Pod hidrodinamičkom kavitacijom se podrazumeva stvaranje, rast i implozija mehurova pare u tečnosti koja struji, nastalih usled varijacija u pritisku i temperaturi. Ispitujući uticaj različitih parametara na ovaj proces, ispostavilo se da je metoda hidrodinamičke kavitacije veoma efikasna metoda u rešavanju ovog velikog problema. Dalje smo ispitivali uticaj vremenskih intervala na ovaj proces, zatim primenu metode na uklanjanje nafte iz vode, i tako dalje. Ovo istraživanje je zatim nagrađeno velikim i prestižnim nagradama - kaže Đorđe za portal youthnow.rs.

Što se tiče njegovih daljih planova, oni su vezani za Srbiju.

- Planiram da osnovne studije završim u Srbiji, nakon toga, master i doktorske studije negde u inostranstvu, i da se onda vratim u svoju zemlju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka R.

    27. mart 2018 | 08:59

    Bravo omladino !na vama svet ostsje !!DJORDJE CESTITKE OD SRCA ..PONOSNI SMO STO TE IMAMOOO!!!

  • Marija

    27. mart 2018 | 10:54

    E on je pravi ponos Srbije!!!!

  • Ljubek

    27. mart 2018 | 09:27

    Dati mu sve moguce beneficije i sve dto je potrebno da ostane ovde u Srbiji!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA