≫ 

ODLAZAK TV IKONE: Preminuo Kamenko Katić, slavni voditelj vremenske prognoze

Mnogi su govorili - Tito pa Kamenko, jer je dnevnik počinjao sa Brozom, a završavao sa vremenskom prognozom

  • 11

Jedan je od prvih i najpoznatijih izveštača vremenske prognoze na našim prostorima Kamenko Katić preminuo je u 83. godini.

UMRO MIĆA ORLOVIĆ: Legendarni voditelj preminuo u staračkom domu (FOTO) (VIDEO)

Kamenko je bio velika TV zvezda kad je pitanju vremenska prognoza. Praktično je bio sinonim za nju. Katić nije ostavio trag samo u izveštavanju o vremenu. Kao autor, voditelj i urednik realizovao je više od 300 reportaža, a gledaoci su ga od milošte zvali "naš Kamenko".

A sve je počelo slučajno. Kamenko je, sticajem okolnosti, za vreme studija počeo da radi kao spiker u Radio Titogradu, zatim u Radio Sarajevu. Opet slučajno prelazi na TV Beograd 1962. gde počinje da "čita“ vremensku prognozu.

Jedna snežna oluja stvorila je od njega ono po čemu je bio poznat. Napravio je priču o zavejanim vozovima i nevoljama ljudi koji nisu mogli da se vrate kućama. Uredniku se dopalo i onako novinarski mu "naredio" da gura tu priču dok god može. Nije prošlo mnogo vremena, a Katić je dobio i televizijski nadimak - Kamenko Vremenko.

Ušao je i u pesmu "Halid invalid Hari“ Rambo Amadeusa, gde se pominje u stihovima "Kamenko je rek’o, biće kišni dan, Svratili smo kod strika i pozajmili kišobran…“.

Gledaoci širom bivše države su ga od milošte zvali "naš Kamenko", a neki su čak govorili prvo Tito, pa Kamenko, jer je svaki Dnevnik počinjao sa Brozom, a završavao sa vremenskom prognozom.

Penzionerske dane provodio je u Belegišu, pored Dunava, sa alasima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA