Paradajz nije otrovan, ali limun, narandža i mandarina jesu!

U Srbiji praktično i nije moguće kupiti citruse koji nisu prskani opasnim hemikalijama, a onda umočeni u parafin

  • 13

Obaveštenje za potrošače da kora paradajza nije za upotrebu rezultat je greške, tvrdi proizvođač i objašnjava da je na gajbici slučajno završila deklaracija sa nekog južnog voća.

Jedemo otrovan paradajz i to piše na deklaraciji: Evo kako da ga prepoznate - ima ga na svakoj pijaci, možda ste ga i vi kupili!

OPASNO: Limun u kafićima može da vas otruje!

Paradajz je, čini se, bezbedan, ali čuvajmo se limuna, narandži i mandarina, jer su kore agruma te koje su otrovne za korišćenje, zbog kupanja u pesticidima. Kod svih vrsta agruma, odnosno limuna, grejpa ili pomorandže, tokom dugog skladištenja može doći do brzog truljenja koje izazivaju gljivice. Zato se ono, odmah posle berbe tretira imazalilom, odnosno fungicidima, kako bi se smanjili gubici.

Ovaj pesticid nije jedini kojim se prskaju citrusi, tu su i tiabendazolom i klorpirifosom, a kao da to nije dovoljno, posle prskanja sledi umakanje u parafin, kako bi izgledali sjajno i zdravo. I tako je u celom svetu, osim u organskoj proizvodnji.

Kora limuna je puna pesticida, www.pixabay.com

Kako u Srbiji praktično i nije moguće kupiti citruse koji nisu prskani opasnim hemikalijama, obaveza je svih uvoznika da upozorenje istaknu na ambalaži. Shodno tome i prodavci u maloprodaji moraju na gajbice da stave natpis "kora nije za ljudsku upotrebu", ili "kora nije za jelo".

U suprotnom nećemo ni znati da unosimo otrov u organizam svaki put kada stavimo krišku limuna u sok, parče u slatko ili narendamo koricu u kolače. Međutim, često se dešava da trgovci ne poštuju obavezu isticanja. Često se dešava da zalepe jednu deklaraciju na cenu, čime su ispunili obavezu, ali ta deklaracija brzo izbledi i izgubi svoj oblik, tako da je teško prepoznatljivo šta zapravo piše na njoj.

Nutricionista Branka Mirković objašnjava da lako možemo da vidimo koji je limun premazan voskom, jer je masan i neprirodno se sjaji.

Treba pažljivo birati voće Foto: shakhtar.com

- Zato koru limuna ne bi trebalo koristiti, ili je potrebno pre korišćenja dobro izribati sunđerom i deterdžentom i držati ga u sodi bikarboni - kaže ona i dodaje da je posle ceđenja limuna neophodno oprati ruke.

Da stvar bude gora, našim propisima nije definisana maksimalno dozvoljena količina pesticida imazalila u citrusima.

Obratite pažnju na ove detalje na deklaracijama Foto: Telegraf

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocaj

    10. april 2018 | 21:05

    Pa bravo Drzavo kako brines o gradjanima!

  • Душан Кокорин

    11. april 2018 | 02:52

    шта ја има да обраћам пажњу!шта раде инспекције?посао инспекције је да уклони са тржишта оно што је штетно

  • ))

    10. april 2018 | 22:01

    Sramota pa mi svi znamo daje sve za trgovano uranijum od bombradovnja dosta vise zato i ima svaki treći rak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA