OPASNO: Limun u kafićima može da vas otruje!

Tim naučnika posle brojnih istraživanja otkrio je da pića u koja se stavlja kriška limuna mogu da sadrže mnoge bakterije, mikroorganizme, mikrobe pa čak i kandidu

  • 3

Piće sa kriškom limuna ne treba naručivati u kafićima i restoranima, savet je grupe istraživača čija je studija objavljena u američkom časopisu "Journal of Environmental Health Study".

Naučnici su, naime, testirali koru i pulpu 76 limuna u 21 restoranu i u 70 odsto analiziranih uzoraka pronašli ogroman broj raznoraznih bakterija.

- Limun je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Rezultati naše studije su, međutim, pokazali da čitav niz mikroorganizama može da opstane na kori i unutrašnjosti citrusa kada se iseče na kriške - napomenuo je jedan od autora studije.

- Gosti ugostiteljskih objekata moraju da budu svesni da kriške limuna koje se dodaju u pojedina pića mogu da sadrže potencijalno patogene mikrobe - dodao je on.

Filip Tierno, profesor mikrobiologije u jednom od medicinskih centara u Njujorku, sproveo je na desetine sličnih testova i konstatovao da je polovina analiziranih kriški limuna kontaminirana - ljudskim izmetom i bakterijama poreklom iz disajnih puteva i kože.

Pojedini uzorci limuna su ukazivali i na prisustvo kandide - gljivičnog oboljenja unutrašnjih organa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milka

    5. mart 2014 | 12:15

    Nema šta, Limun je odneo najviše života u istoriji čovečanstva. Gori je od plutonijuma...

  • sudija

    5. mart 2014 | 12:36

    Kakva izmisljotina. Svakodnevna upotreba limuna sprecava tumore. Zele ga proterati kao i lek marihuanu.

  • Xpect

    5. mart 2014 | 23:34

    Jeste smjesni zdrav je on ali nije u kaficima drže ga po 2 godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA