≫ 

Zabranjen uvoz mesa iz Mađarske: Zbog afričke kuge blokada na srpskoj granici

Veterinarska inspekcija reagovala je čim je obaveštena o pojavi ove bolesti

  • 7

Srbija je zabranila uvoz i tranzit svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske kako se na našu zemlju ne bi proširila afrička kuga koja se pojavila u ovoj susednoj državi.

Arno Gujon još jednom pokazao koliko je veliki čovek: Zahvaljujući njemu, rešen je problem Narodnih kuhinja na Kosovu (FOTO)

O pojavi prvog slučaja afričke svinjske kuge Mađarska je obavestila Srbiju koja je u cilju sprečavanja unošenja uzročnika ove bolesti na područje države uvela drastične mere - ne samo što je zabranjen uvoz, već i tranzit svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz ove zemlje.

- U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Mađarske - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Rampa za meso iz Mađarske, Foto: Tanjug/AP

Veterinarska inspekcija će u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.

- Ovim putem skrećemo pažnju potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije - kažu u Ministarstvu.

Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja.

- Držaocima svinja skrećemo pažnju da je, u cilju sprečavanja pojave bolesti, najvažnije sprečiti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama, što se posebno odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Daljinac

(G.A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живојин Кикинда

    27. april 2018 | 16:18

    Бели лук из Кине ,Јабуке из Бугарске ,Вегета из Хрватске ,Месо из Африке .ЉУДИ МИ ОВО СВЕ ИМАМО СТОП УВОЗУ .

  • Mimi

    27. april 2018 | 19:39

    Sve imamo i voce i povrce a sve uvozimo gdeje onda nasa hrana zaustaviti uvoz i promeniti ministre

  • Ccc

    27. april 2018 | 17:41

    Cudo nismo uvezli po jeftinijoj ceni.Mala prerada i udri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA