Zaraznu bolest svinja je teško kontrolisati! Država preduzima mere protiv "afričke kuge" koja hara

On je naveo da zarazna bolest potiče sa afričkog kontinenta, ali da je decenijama prisutna u Evropi, posebno u Istočnoj Evropi

  • 3

Protiv "afričke kuge" nema lečenja ni vakcinacije, a zaraznu bolest svinja treba ozbiljno posmatrati jer izaziva velike ekonomske štete i veoma ju je teško kontrolisati, kaže Saša Ostojić iz Uprave za veterinu.

Zabranjen uvoz mesa iz Mađarske: Zbog afričke kuge blokada na srpskoj granici

On je rekao da bolest registrovana kod mađarskih svinja ne ugrožava život čoveka, ali da čovek predstavlja bitan faktor u načinu prenošenja bolesti.

- Veliki broj slučajeva i žarišta nastao je zbog čoveka, odnosno nelegalnog i nekontrolisano prometa mesa - rekao je Ostojić za RTS objasnivši zašto je na snazi zabrana uvoza mesa i mesnih prerađevina iz Mađarske.

On je naglasio da je važno da država preduzme sve mere kako bi se sprečio unos virusa u našu zemlju i podsetio da su Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede 2014. godine doneli uredbu o zabrani uvoza svih živih pošiljki i proizvoda svinjskog porekla koji nisu, kako navodi, tretirani na odgovarajući način zbog čega predstavljaju rizik.

Foto: Pixabay

- Ova zabrana podrazumeva jaču kontrolu na graničnim prelazima i izdavanje sertifikata, odnosno dozvola za uvoz takvih proizvoda - kazao je Ostojić.

Prema njegovim rečima mnogo veći faktor rizika predstavlja šverc proizvoda nekontrolisanog porekla, pa čak i hrane namenjene za ličnu potrošnju putnika u prekograničnom prometu.

Ostojić navodi da su Uprava carina i granična policiju preduzeli niz aktivnosti kako bi se uspostavio kontinuinirani nadzor na graničnim prelazima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Primarna svrha tih mera nije kažnjavanje nego da se ukaže na veliki rizik koji sada postoji - ukazao je Ostojić.

Dodao je da je podizanje svesti uzgajivača svinja od suštinske važnosti kao nešto što predstavlja opšte biosigurnosne mere.

- Dobra farmska praksa je važna da bi se sprečilo širenje bolesti u Srbiji - rekao je Ostojić.

On je naveo da zarazna bolest potiče sa afričkog kontinenta, ali da je decenijama prisutna u Evropi, posebno u Istočnoj Evropi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sekula

    29. april 2018 | 11:46

    Nas domace proizvodjace, koji imamo sve svoje od praseta, do hrane unistise sa cenom radi uvozavi sumnjive robe, loseg kvalitete

  • Baka Nena

    29. april 2018 | 23:29

    Ja u ovo ne verujem. Kupujte naše domaće meso i nema nikakve brige dal je zdravo ili ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA