≫ 

Pre 4 godine bili smo nespremni na katastrofalne poplave: Da li smo ove konačno položili taj test?

Jesu li naše reke po prvi put spremne za maj?

  • 2
Poplave u Obrenovcu Foto: Tanjug/MUP Srbije

Samo Srbiju u regionu ove godine nisu pogodile poplavete se postavlja pitanje da li smo po prvi put prošli test na koji nas prolečna otopljavanja stvaljaju svake godine?

Sve što se danas ne investira u prevenciju, ako dođe do poplava kasnije će se platiti sedam puta više. U sistemsku zaštitu od ove nepogode Srbija je od 2014. godine do danas uložila oko pola milijarde evra i završila 410 gradilišta u 101 opštini, navela je premijerka Ana Brnabić, kada je danas obišla radove na sanaciji korita reke Kolubare u Valjevu.

Brnabić obilazi Kolubaru Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- Srbija je ove godine pokazala da je mnogo bezbednija i mnogo zaštićenija nego što smo ikada bili. Od poplava 2014. smo svi zajedno to odlično uradili. Ova godina je po tom pitanju bila veliki test, koji smo mi prošli - rekla je Brnabić.

Radove koji se trenutno odvijaju na Valjevskom keju, gde je sanirano korito Kolubare, kao i deo toka na kome se trenutno radi, ona je danas obišla sa direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem i direktorom JVP Srbijavode Goranom Puzovićem.

Stravično nevreme u Turskoj dovelo do poplava: Bujice nosile sve pred sobom, 6 osoba povređeno (VIDEO)

Koliko je važno da Srbija nastavi da sistemski radi na prevenciji od poplava, istaknuto je prostom računicom - sve što ne investiramo kroz prevenciju, platićemo najmanje sedam puta više ako dođe do poplava.

Radi se na prevenciji poplava Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Brnabić je naglasila da je Vlada u saradnji sa stranim partneriima i donatorima uložila oko pola milijarde evra zaštitu od poplava i obnovu nakon poplava 2014. godine. Kako je rekla, najveći deo sredstava je obezbeđen iz budžeta, a najveći donator je EU sa 162 miliona evra, kojoj je i zahvalila, ističući da je to pravi primer partnerstva.

U Srbiji vodostaji regularni Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Apokaliptične poplave u hrvatskom selu: Gorska služba spasavanja zabeležila nestvaran prizor (VIDEO)

Puzović je rekao da će do aprila 2019. biti završeni svi radovi na koritu Kolubare u Valjevu i da će taj grad biti prvi u Srbiji koji imati integralnu zaštitu od poplava. Prema njegovim rečima, u Valjevo će ukupno biti uloženo između šest i sedam miliona evra.

Radovi na preostalih četiri kilometara u Valjevu treba da budu završeni do 30. aprila 2019. godine i onda će Valjevo potpuno biti zaštićeno od Kolubare i njenih pritoka. Taj projekat se finansira iz sredstava IPA preko Austrijske agencije za razvoj, a njihova vrednost iznosi oko tri miliona evra. Puzović je rekao da će ove godine početi da se radi i druga faza izgradnje hidrosistema i brane Rovni kod Valjeva i da će to omogućiti pijaću vodu za oko 300.000 stanovnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Repp

    9. maj 2018 | 20:08

    Pre nekoliko dana pročitah kako je kupljeno 14.000 protivgradnih raketa, a sutradan je grad desetkovao rod malina u okolini Arilja .

  • Šta reći

    9. maj 2018 | 22:03

    Branićemo se protiv poplava fontanama, jarbolom i gradom na vodi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA