≫ 

Danas slavimo Spasovdan, krsnu slavu grada Beograda: Za napredak kuće i porodice izgovorite ove reči (VIDEO)

Spasovdan je slava grada još od 1403. godine

  • 22

Svakog šestog četvrtka po Vaskrsu, tj. 40. dan po vaskrsenju, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo. To je dana kada oni prestaju da se  otpozdravljaju rečima „Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse“.

Po Bibliju, pošto je raspet na krstu i sahranjen, Hristos je vaskrsao nakon tri dana i javio se jedanaestorici svetih apostola. No, nije se odmah vazneo na nebo, već je sa njima proveo 40 dana u pustinji, poučavajući ih kako da šire hrišćansko učenje. Kada je 40 dana prošlo, poveo ih je na Maslinsku Goru.

Manastir Visoki Dečani posvećen je u Vaznesenju Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Tako je pisano, tako je trebalo biti, da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan i da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje grehova po svim narodima, a vi ste svedoci tome. Jer je Jovan krstio vodom, a vi ćete krštavati Duhom Svetim, ne dugo posle ovih dana - rekao je on.

Predanje kaže da ih je nakon toga blagoslovio i vazneo na nebo. Apostoli su stajali i nemo gledali za Njim, dok nije sasvim iščezao. Utom su im se obratili anđeli. - Što stojite i gledate? Kako ste videli da Gospod odlazi na nebo, tako će On opet doći da sudi živima i mrtvima i onda carstvu Njegovom neće biti kraja - poručili su im oni.

U znak sećanja na ovaj događaj naša Crkva slavi Spasovdan, tj. Dan Spasa - Gospoda Isusa Hrista.

DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ IZABRAO SPASOVDAN ZA SLAVU BEOGRADA

Ovaj praznik je slava mnogih naselja širom zemlje. Slavom grada Beograda proglasio ju je despot Stefan Lazarević 1403. godine, kada je Beogradu dao status prestonice. Jedan od najmudrijih srpskih vladara izabrao je baš Spasovdan, jer je stara zavetna Slava trebalo da simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje Grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Spasovdanska litija Foto: MarkoTodorović

Pod pritiskom mnogih neprijatelja i velikih društvenih promena, praznovanje gradske slave je povremeno prekidano - od 1947. godine Vaznesenjska litija se nije smela kretati ulicama grada. Ova odluka je povučena 1992. godine i tako pokazla da može da izdrži onu najtežu probu vrednosti - probu vremena.

Litija počinje i završava se u porti Vaznesenjske crkve, praveći krug centralnim ulicama. On zastaje na tri mesta gde se moli za mir i blagostanje, za život, kao i za postradale u našem gradu: kod Terazijske česme, kod Saborne crkve i u porti Hrama vaznesenja.

Na Spasovdan se ne radi nikakav težak posao, pošto je veliki praznik koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti. Takođe, Na Spasovdan se ujutra ne jede ništa dok se ne pojedu jagode.

Na ovaj dan izgovorite molitvu Gospodu za napredak  kuće, porodice, za mir i blagostanje.

Verujem u jednog Boga, Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.

I u jednog Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog, ne stvorenog, jednosušnog sa Ocem, kroz koga je sve postalo.

Koji je radi nas ljudi i našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek.

I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben.

I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu.

I Koji se vazneo na nebesa i sedi s desne strane Oca.

I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, i njegovom Carstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetog, Gospoda životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke:

U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.

Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.

Čekam vaskrsenje mrtvih.

I život budućeg veka. Amin.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Šarac

    17. maj 2018 | 09:16

    Svi oni koji danas slave Spasovdan , neka proslave u miru sreci i blagostanju !!!

  • TomTom

    17. maj 2018 | 09:22

    Srećna slava Spasovdan svima koji slave i da je proslavljaju još mnogo godina. Amin +

  • Kiza

    17. maj 2018 | 09:03

    Moj Beograde lepi srecna ti slava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA