≫ 

Nikolići nisu mogli da odu na svadbu unuke dok im je poplava gutala dom, pa je po njih došao helikopter u kom su se vozile holivudske zvezde (FOTO)

Deka i baka imali su pravu avanturu

  • 10

- Zar svi za to već nisu čuli - zapitali su se Olga i Aleksa Nikolić (84) kada su saznali da će njihovo iskustvo majskih poplava završiti u novinama. Od svih priča koje su, kada se voda povukla, ostale na obalama obrenovačkih reka, ova se u Stublinama najviše prepričavala... uz mnogo suza, ali i smeha.

Skandal u gimnaziji u Danilovgradu: Teraju profesora zbog ćirilice

Svima je milo da povuku paralelu: kada se 1959. godine Olga Nikolić udavala, po nju je došao autobus, tada neviđeno čudo; kada je 2014. udavala unuku Anu, po Olgu je došao helikopter - i to onaj u kome je letela Monika Beluči.

Samo dan pre najvećih izliva, Nikolići su sedeli u svom seoskom domu, željeno očekujući subotu i svadbu prve unuke.

59 godina zajedno - voljeni deka i baka, Aleksa i Olga Nikolić Foto: Privatna arhiva

- U četvrtak veče nestala je struja, a nismo ni znali zašto. Legli smo da spavamo, kad nas ujutru ćerke zovu. Kažu "Obrenovac je poplavljen", svi putevi su odsečeni i nema načina da stignemo u Beograd na svadbu - priča deda Aleksa.

Jedan od zetova odmah je seo u kola i bezuspešno pokušavao da obilaznim putevima dopre do njih. Ćerka Bosa zvala je sve dispečere - nije se moglo ni preko Kopova, ni preko Šapca. Baka i deda, koje unuci neizmerno vole, bili su i samo 45 kilometara daleko i potpuno nedostižni.

- Tata je drhtavim glasom počeo da nas blagosilja "U zdravlju da proslavite, ne brinite za nas". Mama je tugovala i govorila kako je Anu sanjala u venčanici - već ju je videla u belom, svoju prvu unuku, kao da je predosetila da na svadbu neće doći. Istovremeno, Ana je u Beogradu plakala gore nego napolju kiša i sve nas obavestila da je svadba otkazana. Ona se sutra ne udaje, jer to nema smisla, ako cela porodica nije na okupu - prepričava Bosa.

Znala je da pod hitno mora nešto da uradi. A od svih ideja, ostala je samo ona najluđa.

- Pozvala sam agenciju koja iznajmljuje helikoptere, ne znajući da li će uopšte prihvatiti da u toj situaciji lete. Rekla sam im istinu - moji roditelji su stari i otac od prekosutra mora na zračnu terapiju, jer je ima karcinom. Mama se teško kreće. Nisu životno ugroženi, ali pitanje je kako bi im dostavili terapije. Htela sam da helikopter što pre ode po njih, jer je svakog trena mogao da bude prisvojen zbog vanredne situacije - kaže Bosa.

Helikopter su našli u Dobanovcima Foto: Privatna arhiva

Da porodica taj dan bude na okupu i da Ana ne tuguje, nije imalo cenu.

- Bila sam spremna da dam i mnogo veći novac, koji tada nisam imala, ali bih zbog njih svakako pozajmila. Koliko god da je, zaradiće se - smatrala je ova žena.

Pilotu je objasnila na koju njivu da sleti, a roditeljima da se spreme i sa sobom ponosu samo dokumenta i lekove. Kasnije je saznala da baka Olga nije imala srca da u tašni ne prošvercuje i nekoliko domaćih kiflica, koje njen zet naročito voli. Čuvši hrapav zvuk elise, na njivu se sjatila sva rodbina da ih isprati.

Baka nikada ranije nije letela Foto: Privatna arhiva

- Kad smo uzleteli, ja pogledam dole, a Obrenovac ogromno mutno jezero - vide se jedino krovovi kuća i napušteni automobili. Tuga jedna. Pomenulo se, ne povratilo se - sa uzdahom kaže deda Aca.

Vrlo brzo našli su se u Dobanovcima, gde ih je sačekala Bosa. Videvši sreću i porodičnu bliskost, dobri pilot im je naplatio samo gorivo.

- Mama je otišla da se odmori, a tata i ja smo se uputili ka Ani, koja nije znala za "akciju" i sve vreme je u suzama odlagala svadbu. Ulazimo i Ana vidi dedu... Plače ona, plače deda, plaču svi. Bila je toliko srećna to veče! I sutradan, kada je u venčanici sišla u prizemlje, u zagrljaju sa bakom i dedom, opet su nas sve preplavila osećanja - prepričava Bosa, inače Anina tetka.

Oči pune suza: Aca, Ana i Olga Foto: Privatna arhiva

Na pitanje kako je preživela prvi let helikopterom u 80. godini, baka odgovara:

- Ne bih preživela da nisam došla. Znate šta je to kada vam se udaje prva unuka! A većina gostiju nam nije verovala kada smo im rekli da smo stigli helikopterom - kaže baka.

Kako su gosti shvatili da nije šala, nevestini baka i deda su postali veća atrakcija od mladenaca.

HELIKOPTER EMIRA KUSTURICE

Bosina predviđanja bila su tačna - nekoliko sati nakon što je Nikoliće dovezla u Dobanovce, letelica je uključena u akcije spasavanja. Ispostavilo se da ona pripada reditelju Emiru Kusturici.

Unuci su sliku, doduše drugog režiserovog helikoptera, izrezali iz novina i uz posvetu zalepili u album.

- Kusturičinim helikopterom leteli su Olga i Aca Nikolić, Džoni Dep, Nikita Mihalkov, Brajan Feri, Monika Beluči i Berens Bežo - piše iznad slike.

Porodično blago Foto: Privatna arhiva

Olga se smeška i sleže ramenima. Ne zna ko je Monika Beluči, ali zna da je pod tom elisom letela ona.

60 GODINA PORODIČNE IDILE

Inače, ovaj predivni par će iduće godine proslaviti 60 godina braka. Stariji Stubličano pamte da je na dan njihove svadbe kroz Stubline prvi put prošao autobus, i to pun svatova.

- Nikada ranije autobus nije zašao u Stubline. A deca znaju samo za ćiru, pa sve skaču jedno preko drugo, da vide to čudo - opisuje Olga svoj "početak u velikom stilu".

Recept za srećan brak Nikolići redovno dele sa unucima.

- Bez tolerancije nema ničega. Bojim se, umreću, a da se nijednom sa mužem nisam ozbiljno posvađala - sa blagim pogledom priča baka Olga. Supružnici pokušavaju da se sete da li se ikada desilo da ne govore nekoliko dana. Zaključuju da nije. Valjda su tim primerom i zaslužili ovakvu porodicu.

VIDEO: Ronioci žandarmerije, prvi u borbi sa poplavama

(Dunja Savanović d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • komentator_le

    24. maj 2018 | 20:25

    toliko je lepo da se ovako nesto procita ovih dana da ne mogu da opisem. Svaka cast ljudima koji su sve to preziveli ... podjose mi suze same od sebe

  • Goca

    24. maj 2018 | 22:24

    Svaka cast za ovakvu lepu I istinitu pricu!!!Kamo srece da citamo vise ovakvi prica, nego "neke" gluposti sto kod omladine stvara bujnu mastu?

  • Olja

    24. maj 2018 | 20:25

    Oplakah... zivi i srecni bili jos mnogo godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA