≫ 

Pripadnici Vojske Srbije su na specijalnoj misiji u zemlji gde hara strašan virus: Istražili smo da li su ugroženi

Pripadnici Vojske Srbije nisu obuhvaćeni vakcinacijom, jer je procenjeno na nivou misije da za tim trenutno nema potrebe

  • 4

Najmanje 27 žitelja Konga umrlo je od virusa ebole koji je zahvatio ovu državu. Epidemija je na pomolu, a da li su ugroženi i pripadnici Vojske Srbije koji u ovoj zemlji borave u sklopu mirovne misije.

Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija u DR Kongo od 2003. godine sa sanitetskim timom za evakuaciju vazdušnim putem, a od 2010. godine učešće je prošireno štabnom grupom koju čine štabni oficir i podoficir.

U Ministarstvu odbrane kažu za portal Telegraf.rs da je posle 29 rotacija završeno angažovanje pripadnika vojno-sanitetskih jedinica u Kongu i da su trenutno tamo samo dva pripadnika štabne grupe.

Ebola odnosi prve žrtve u Kongu: Do sada umrlo 26 ljudi, od danas vakcinacija

- Oba pripadnika angažovana su na krajnjem istoku zemlje, jedan u gradu Goma, provincija Severni Kivu, a drugi gradu Bukavu, provincija Južni Kivu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od 17. maja, kao i zvaničnim podacima misije, ova bolest pojavila se u provinciji Equateur, na krajnjem zapadu DR Kongo, gde je zabeleženo 43 slučaja ebole - kažu u MOD.

Oni objašnjavaju da Svetska zdravstvena organizacija angažuje svoje timove u ovoj oblasti, koji već imaju iskustva iz DR Kongo i Liberije u borbi sa ovom bolešću od 2014. do 2016. godine, kada je situacija bila daleko opasnija, nego što je to slučaj sada.

Svetska zdravstvena organizacija angažuje svoje timove u ovoj oblasti; Foto: mod.gov.rs

- Pripadnici štabne grupe Vojske Srbije nalaze se na udaljenosti više od 1.200 kilometara vazdušnim putem, tako da trenutno ne postoji opasnost od zaraze ebolom - kažu u Ministarstvu.

Pripadnici Vojske Srbije nisu obuhvaćeni vakcinacijom, jer je procenjeno na nivou misije da za tim trenutno nema potrebe.

- Uprava za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, odnosno Vojnomedicinska akademija i Generalštab VS, u svakodnevnom su kontaktu sa angažovanim pripadnicima. Ukoliko SZO proceni da su pripadnici UN potencijalno ugroženi od ebole, a misija Ujedinjenih nacija odluči da vakciniše svoje pripadnike, među njima i pripadnike Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane biće spremno za davanje smernica za postupanje po toj odluci - kažu u Ministarstvu odbrane za Telegraf.

VIDEO: Vučić:Biće značajnih promena u vojsci i policiji

 

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    26. maj 2018 | 11:16

    Шта ће Срби у Конгу,и шта ће нам донети? Од зараза?

  • Aleksandar VA

    26. maj 2018 | 12:21

    Divno jos nam samo ebola fali! A sa svih strana nas da ne kazem sta i EU itd a nasi pametni pa salju nasu vojsku tamo bas lepa vest

  • Biksi

    26. maj 2018 | 13:45

    Nikako da shvatim sta ce nasa vojska tamo? Ovo kao da neko zeli da se eksperimentise nad nama i to za ogromne pare. Ionako nas ima malo. Neko bas ide na to da nestanemo kao zamorcici . A nasi politicari sa vrha? Ma koga priga, samo alavost pa i po cenu svog sopstvenog naroda. Uzas jedna sta nam rade!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA