Danas su Duhovi, a ako tražite oprost grehova ili lek za bolest, evo šta bi trebalo da uradite

Dva dana ranije, pre Duhova, na groblju su održavane takozvane otvorene zadušnice

  • 10
Sveta Trojica

Foto: crkvenikalendar.com

SPC slavi praznik koji proslavlja Svetu Trojicu, u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole. Pošto se ovaj veliki događaj odigrao pedeseti dan posle Vaskrsenja Hristovog, i praznik se uvek slavi pedesetog dana posle praznika Vaskrsa, pa stoga uvek pada u nedelju.

Na veliki praznik Sveta Trojica narod tradicionalno posećuje istoimene manastire i traži oprost grehova ili lek za bolesti.

Dobro je, tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu. Ovaj praznik naziva se i Duhovi, pošto predstavlja silazak Svetog duha na apostole.

Ovih 8 predmeta trebalo bi da poseduje svaki pravoslavni dom: Proverite da li imate sve

Dva dana ranije, pre Duhova, na groblju se održavaju takozvane otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu “otvaraju” grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima. Običaj je i da se na samoj humci poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlo.

Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan "rođenja Crkve" budući da Dela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se "dalo krstiti te su primili Duha Svetoga". Inače to je i jasno otvaranje spasonosnog poslanja Crkve prema svima a ne samo prema Jevrejima.

U hramove se unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavci i mnoge druge hrišćanske crkve. Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brankica

    27. maj 2018 | 11:21

    Slava i hvala Duhu Svetome za mnostvo dobrih darova njegovih koje daje na radost

  • Boza zemunac

    27. maj 2018 | 10:06

    POMOZI NAM I OPROSTI GOSPODE ISUSE HRISTE SINE BOZIJI.

  • 👤

    27. maj 2018 | 10:31

    Данас Господ створи Цркву Своју и поста Глава њена, а нас узе за делове Тела Свога, да у заједници са Њим и сада и у вечности будемо. Спаси Господе и сети се народа свога када дођеш у Царству Своме.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA