≫ 

Istorijska operacija u Beogradu: Prvi put žena dobija penis i to baš u Srbiji

Tim na čelu sa profesorom dr Miroslavom Đorđevićem, svetski priznatim hirurgom u oblasti transrodne medicine sprovodi sve neophodne pripreme za ovaj poduhvat

  • 7

Do sada neviđeni medicinski poduhvat - transplantacija muškog polnog organa, ali ženskoj osobi uskoro će biti izveden u Srbiji na čelu sa profesorom dr Miroslavom Đorđevićem, svetski priznatim hirurgom u oblasti transrodne medicine i urologom na Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj. U literaturi stoji da su do sada u svetu urađene četiri transplantacije ove vrste, dve u Južnoj Africi i dve u Americi, ali su u pitanju bili muškarci koji su izgubili delove polnog organa. Profesor Đorđević će prvi u svetu ženu koja je transrodni muškarac transplantirati muški polni organ.

Naš lekar, a najbolji u Americi: U Srbiji će se tek rađati deca sa anomalijama, roboti sve više učestvuju u operacijama (FOTO)

Lekari su mu posle nesreće presadili penis, ali ne i testise - a onda mu otkrili gotovo neverovatan razlog zašto

- Ta četiri pacijenta su imala neke delove penisa i onda se na te delove transplantira ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što je to muška anatomija, muški polni organ, već imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne saglasnosti za transplantaciju - kaže za Blic profesor dr Đorđević i dodaje da im je ostalo još završavanje papirologije vezano za etičke i sociološke probleme, nakon čega sledi dobijanje muškog polnog organa od donora.

Profesor dr Miroslav Đorđević Printksin: Youtube/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Pacijent je već dugo u pripremama za samu transplantaciju, a operacija će trajati ceo dan.

- Očekujem da će operacija trajati minimum 20 sati, to je vrlo kompleksna stvar, mora se povezati mnoštvo najsitnijih krvnih sudova i nerava, da bi za početak, muški polni organ opstao, a zatim i funkcionisao nakon toga - objašnjava prof. Đorđević.

Osposobljavanje muškog polnog organa biće znatno teže jer je sama funkcija mokrenja kompleksnija kod muškaraca nego kod žena - mokraćna cev kod muškaraca dužine je oko 30 centimetara, dok je kod žena dva do tri centimetra. Mora da se vodi računa i o erektilnoj funkciji za penetrativne seksualne odnose. U slučaju da to ne radi, postoji zlatna rezerva u vidu penilnih implanta koji uveliko potpuno oponašaju erektilnu funkciju - priča dr Đorđević.

30 hirurga će jednog dana vršiti transplantacije ruku i nogu, a sada operišu koncem tanjim od dlake (FOTO)

Glavni problem će, kako kaže, biti moguće komplikacije pri samom procesu transplantacije, ali i kako osobu koja je potpuno zdrava staviti na tešku imunosupresivnu terapiju koja je neophodna jer sprečava odbacivanje transplantiranog organa.

Transplantacija materice Foto: Dečija klinika Tiršova

Poznato je da bi transplantacija trebalo da bude obavljena do kraja godine i da neće uzimati organ od donora koji je navršio 70 godina.

Inače, prof dr Đorđević bio je deo tima koji je u Beogradu uradio transplantaciju materice, 13. u Evropi, s tim što je to presađivanje bilo prvo urađeno među jednojajčanim bliznakinjama.

- Kada sam bio u poseti Univerzitetu u Geteborgu, susreo sam se sa ljudima koji su već bili duboko u procesu transplantacije materice. Igriom slučaja, dobili smo naše sestre koje su bile potpuno podobne i kompatibilne za taj poduhvat i onda smo taj projekat sproveli uspešno u delo. Pacijentkinja je u 34. nedelji trudnoće i očekujemo da će krajem juna na svet doći prva beba iz transplantiranog uterusa koji je urađen ovde u Srbiji - priča dr Đorđević.

VIDEO: Ova devojka ima dizajniranu vaginu

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prof.Dzon

    2. jun 2018 | 09:53

    Vrijeme je da se u ovoj zemlji konacno pocne placati znanje i nagradivati vrhunske strucnjake u bilo kojoj oblasti da ne idu u druge zemlje.Sto se tice organa koje je coveku priroda podarila,onda mu ne trebaju drugi koji ga ne cine po prirodi ono sto jest,i ne podrzavam takve ludosti...!

  • Nikola

    2. jun 2018 | 10:37

    Bravo. Jel to drzava placa? A za decu se nema para?

  • C Mama

    2. jun 2018 | 10:52

    Za porodilje, decu, bolesne, vantelesnu oplodnju, skole, bolnice.... Nema para a za ovo ima?! E Srbijo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA