≫ 

Kada su i žene počele brutalno da se tuku nasred ulice: Namerno se udaraju i prave ožiljke na istom mestu, a ovo im je glavni motiv

Činjenica je da su žene podjednako agresivne kao i muškarci, s tim što neke pokušavaju taj nagon da suzbiju, smatraju stručnjaci

  • 15

Za samo nedelju dana Srbiju su potresla dva skandala u kojima su glavne uloge igrale - žene. Prvo nas je šokirala tuča dve devojčice, učenice jedne beogradske škole, a onda nas je zbunio, a delom i nasmejao, čudan ulični obračun dve Kineskinje u srcu Užica.

Još se ne zna šta stoji iza tuče ispred centralne užičke apoteke, ali se po gradu šuška da je razlog histeričnog čupanja i udaranja - muškarac. Sama tuča delovala je potpuno filmski. Dve Kineksinje, ne zna se koja je elegantnije obučena, bez ikakve najave kreću da se tuku. Lete kose, lete naočare za sunce, lete mobilni telefoni, a onda - nagli prekid i zajednički odlazak u policiju da prijave jedna drugu za napad.

Među Užičanima se priča da je razlog ove svađe bio ljubavne prirode i da su se Kineskinje "podžapale" zbog muškarca. Video ove tuče pogledalo je na desetine hiljada ljudi i svi su se zgražavali, ali ne nad tučom kao takvom, nego nad tučom dve žene. 

Tinejdžerka iz Beograda surovo maltretirala drugaricu: Krvnički je šamarala, čupala i pretila joj jezivim glasom (VIDEO)

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava da se žene često tuku, ali se te tuče malo beleže, jer se celokupno društvo trudi da ih pokrije pepelom kako se bruka ne bi širila.

- Ali, činjenica je da su žene podjednako agresivne kao i muškarci, s tim što neke pokušavaju taj nagon da suzbiju, a neke mu se prepuste u određenim situacijama.

Ipak, Nikolić objašnjava da su ženske tuče umnogome specifične.

- Kada dve žene napadnu jedna drugu njihov je nesvesni cilj da naruže jedna drugoj lice. Ženske tuče podsećaju na tuče alkoholičara. Cilj je da se nanese ožiljak, da se pogodi ženska sujeta - objašnjava sagovornik Telegrafa.

On objašnjava da su žene naučene tokom vaspitavanja i socijalizacije da moraju da budu nežne, smerne, pristojne, fine i tihe.

- U kulturnom vrednosnom sistemu ne podrazumeva se agresija kao ženska karakteristika. Ni sredina ne želi da prizna taj fenomen kao takav. Žene koje pribegavaju nasilju za rešavanje problema nisu socijalizovane, a prazninu koju osećaju popunjavaju agresijom. One najčešće nemaju empatiju za druga bića, ono što hoće - hoće odmah i spremne su da napadnu svakoga za koga pomisle da im stoji na putu - objašnjava Nikolić.

Iako je ljubomora u mnogim slučajevima povod za ženske svađe, ona nije jedini, pa čak ni glavni motiv.

- Glavni motiv je uvek uspostavljanje dominacije - kaže on.

Psihoterapeut Zoran Milivojević objašnjava za Telegraf.rs da svi mislimo da je nasilje uglavnom muška stvar, ali da ovakvi slučajevi pokazuju da nasilje ustvari nema pol.

- Žene su i u korišćenju agresivnih metoda suptilnije, pa se, nego što pribegnu fizičkom nasilju, suže se psihološkim tehnikama, ogovaranjem, lažnim optuživanjem, igranjem raznih igara. Kada to ne pokaže efekat, dolazi i do tuča - objašnjava Milivojević.

On objašnjava da su fizički napadi češći kod adolescentkinja koje su još u procesu socijalizacije.

- Devojke u školama funkcionišu malo po principu čopora. Uvek imamo jednu popularnu devojku koja ima nekoliko drugarica oko sebe. Takvih grupa je više, a između ovih tabora može da se odvija neka borba. Kod žena su glavni okidači zavist ili ljubomora, bilo da je zbog ljubavi, ili posla - kaže Milivojević.

Sagovornik Telegrafa objašnjava da ženskoj tuči uvek prethodi neki duži konflikt za koji često ne znamo.

- U svakom slučaju, na ovom problemu treba raditi od malih nogu, a najviše pažnje treba mu posvetiti u školama. Muškarci su možda češće sposobni za nasilje, ali sposobnost za nasilje postoji i kod žena, što znači da škole treba da obrate pažnju na grupisanja đaka i na dinamiku među njima - objašnjava Milivojević.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    7. jun 2018 | 15:21

    Pa hocete ravnopravnost polova. Eto vam.

  • Mića iz kafića

    7. jun 2018 | 16:52

    Ima ih po tertanama skoro kao i muškadije. Pa molim neku istesanu i teretli fitnisovku da mi pomogne kada mi pristignu gajbe piva, sokića,... A pred zimu valja i drva nacepati za podložiti kamina.

  • iskusan

    7. jun 2018 | 17:47

    "zene vaspitavane da budu nezne, smerne ...". To mozda negde van Srbije. U Srbiji zene se vaspitavaju da unovce svoj polni organ, kad god mogu. Porodica i brak ih malo zanimaju, kao i porodicne vrednosti. Vrlo su promiskuitetne, agresivne i bezobrazne, a onda kad nabiju preko tri ipo banke, pocinju da traze muza. Mene cudi za Kineskinje, posto imam iskustva sa njima. Obicno su mirne, tihe, lepo vaspitane, ne znaju ni ton da povise. Generalno Azijatkinje su takve. Bas me ovo zacudilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA